main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 23 februari 2024 — 20:31

Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe. Ook GroenLinks Amsterdam vindt de naam ‘misleidend’. Dat laten zij weten aan de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Lang had de Top600 een onaantastbare status. Het was het paradepaardje van de overleden burgemeester Eberhard van der Laan. Binnenkort vergadert de Amsterdamse gemeenteraad over een kritisch rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC), waarin staat dat er geen aanwijzingen zijn dat de Top600-aanpak leidt tot minder recidive.

Niet meteen bij ‘grofvuil’

D66-fractievoorzitter Rob Hofland vindt niet dat de Top600 daarom meteen bij het grofvuil moet, maar pleit wel voor een naamsverandering: “Het heeft een negatieve connotatie, het dekt de lading niet, en het stigmatiseert de jongeren in de aanpak.”

Volgens Hofland kan de term ‘Top600’ het gevolg hebben dat jonge criminelen die op deze lijst staan het ‘stoer’ vinden. “Dat is denk ik niet het gevolg dat we graag willen. Het is tien jaar lang iets stoers geweest en het is voor een burgemeester prettig om met zo’n lijst daadkrachtig over te komen, maar de naam is misleidend. Je kunt beter gaan kijken naar wat echt werkt.”

De Top400 heet op voorstel van de Amsterdamse tak van GroenLinks en D66 ook al anders: ‘Veilig Alternatief Jeugdaanpak Veiligheid en Zorg’. Het verschil tussen de Top400 en de Top600 is dat in de Top400 jongeren staan die 1 of meerdere ‘high-impact’ delicten hebben gepleegd en jongeren waar ook andere zorgen om zijn, zoals verzuim.

In de Top600 staan de meest actieve plegers van delicten in Amsterdam. Het gaat om misdrijven die veel impact hebben op slachtoffers en zorgen voor een groot onveiligheidsgevoel in de stad.

‘Gezinnen voelen zich echt niet gehoord’

D66 Amsterdam hoopt dat er een onafhankelijke commissie komt waar ouders terecht kunnen om hun verhaal te doen, hun zorgen te uiten, vragen te stellen en een klacht in te dienen. “Gezinnen voelen zich echt niet gehoord”, benadrukt Hofland. “De afgelopen tien jaar is te weinig geluisterd naar ouders. Dat gesprek moeten we meer op gang brengen.”

Daar moet deze commissie voor gaan zorgen. Volgens Hofland kan zo’n onafhankelijke commissie nog een extra voordelig effect hebben. “Als je de hele tijd hetzelfde signaal krijgt, kan dat ook reden zijn om te kijken hoe we ons beleid daarop aan kunnen passen. Zo kunnen we meer bereiken.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Onaangekondigd bezoek noodzakelijk’

Hofland onderstreept dat er meer controle moet plaatsvinden bij gezinnen waarvan hun kind, meestal hun zoon, in de Top600 staat. “Uit de expertmeeting blijkt dat een onaangekondigd bezoek soms noodzakelijk is om de juiste informatie te hebben. Thuis op bezoek gaan kan soms op weerstand rekenen omdat het een inbreuk is op iemands persoonlijke levenssfeer. Desalniettemin is het van belang dat hulpverleners dit doen.”

GroenLinks Amsterdam is ook niet gelukkig meer met de naamgeving. In een schriftelijke reactie laten ze weten: “Wij zeggen niet: ‘Stop met de Top600’, maar we vinden wel dat de naam ‘Top600’ misleidend is.” Ook hoopt GroenLinks dat er meer landelijk geld vrijkomt. “Denk bijvoorbeeld aan de GGZ, een onderwerp dat 1 op 1 verbonden is met de Top600. Het is onbestaanbaar dat daar landelijk op bezuinigd wordt.”

Ook de Amsterdamse VVD en SP willen niet zomaar van de Top600 af. Wel moet er volgens de VVD gekeken worden ‘of en in welke vorm je hiermee door wil gaan’. De SP noemt de uitkomsten van het WODC-onderzoek teleurstellend, maar wil nog niet de conclusie trekken dat de stekker eruit moet worden getrokken, want ‘de gedachtegang achter de aanpak steunen wij.’

Lees ook:

Kinderen rondom basisscholen geronseld door criminelen

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Heeft de ambacht nog toekomst in Nederland?

Het is crisis in ambachtsland. Oude ambachten zoals restauratiewerk of de schoenenmaker verdwijnen van de arbeidsmarkt en uit het straatbeeld. Heeft de ambacht nog een toekomst en hoe houden wij het vak in leven?

Presentator Nejifi Ramirez gaat op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Aandacht voor de dreiging uit Iran en het laatste politieke nieuws uit Den Haag

Ook deze zaterdag kan je weer volop genieten van een gloednieuwe uitzending van WNL In de Kantine. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen de volgende gasten:

  • Oud-Frankrijk correspondent Eveline Bijlsma. Zij is te gast over de restauratie van de Notre-Dame, die vijf jaar geleden door brand werd verwoest;
  • Schrijver en cultureel psycholoog Keyvan Shahbazi. Met hem bespreken we de dreiging vanuit Iran. Moet de internationale gemeenschap vrezen voor een Iraanse vergeldingsactie?;
  • Rolstoelbasketbalster Mariska Beijer werd in 2019 uitgeroepen tot beste speelster van de wereld. Samen met de Nederlandse vrouwen verdedigt zij hun Paralympische titel in Parijs deze zomer;
  • Journalist Hans van Willigenburg bundelde voor zijn nieuwste boek ‘Vrijheidsvuur’ gesprekken met vrije geesten over het gestreste klimaat waarin wij leven.
  • Politiek verslaggever van het AD Hans van Soest praat ons bij over het nieuws uit Den Haag. Waar worstelen de formerende partijen mee?;
  • Zoals je van ons gewend bent is ook Marcel Verreck weer van de partij met zijn column.
Zaterdag van 17.00 tot 19.00
Hoe DNA-onderzoek uitgroeide tot onmisbaar opsporingsmiddel

Het is het jaar 1987 als in een Nederlandse strafzaak voor het eerst gebruik wordt gemaakt van DNA-onderzoek. De zogenoemde WTC-verkrachter slaat in 1986 zes…

Lees meer

Europese gasprijs flink gestegen door onrust Midden-Oosten

In navolging van de hogere olieprijzen is ook de Europese gasprijs flink gestegen door de onrust in het Midden-Oosten en de dreiging van een directe…

Lees meer

Lawinedreiging maakte reddingsactie ingewikkeld voor hulpdiensten

De reddingsactie die op gang kwam nadat een groep Nederlanders donderdag in de Oostenrijkse bergen werd getroffen door een lawine was er een “op hoog…

Lees meer

Informateurs: miljardensteun Oekraïne kan gesprekken bemoeilijken

De door Mark Rutte aangekondigde miljardensteun aan Oekraïne kan het ingewikkelder maken om de financiële “puzzel” te leggen in de formatie, zeggen de informateurs. De…

Lees meer

EU wil schrappen in rompslomp van slecht benut coronaherstelfonds

EU-landen moeten het Europese coronaherstelfonds gemakkelijker kunnen gebruiken, vinden de EU-landen en de Europese Commissie. De commissie gaat proberen de administratieve rompslomp te verminderen die…

Lees meer

Iraanse aanval op Israël op handen: ‘Amerikaanse waarschuwing moeten we zeer serieus nemen’

Een aanval van Iran op Israël is aanstaande, zegt Amerika. Volgens oud-Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif moet de waarschuwing “zeer serieus” worden genomen. “Het conflict…

Lees meer

Koopkracht gepensioneerden al decennia amper gestegen

Gepensioneerden gaan er al tientallen jaren amper op vooruit in de portemonnee. Het voorbije decennium zijn gepensioneerden met diepe zakken er zelfs behoorlijk in koopkracht…

Lees meer