main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 23 februari 2024 — 20:31

Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe. Ook GroenLinks Amsterdam vindt de naam ‘misleidend’. Dat laten zij weten aan de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Lang had de Top600 een onaantastbare status. Het was het paradepaardje van de overleden burgemeester Eberhard van der Laan. Binnenkort vergadert de Amsterdamse gemeenteraad over een kritisch rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC), waarin staat dat er geen aanwijzingen zijn dat de Top600-aanpak leidt tot minder recidive.

Niet meteen bij ‘grofvuil’

D66-fractievoorzitter Rob Hofland vindt niet dat de Top600 daarom meteen bij het grofvuil moet, maar pleit wel voor een naamsverandering: “Het heeft een negatieve connotatie, het dekt de lading niet, en het stigmatiseert de jongeren in de aanpak.”

Volgens Hofland kan de term ‘Top600’ het gevolg hebben dat jonge criminelen die op deze lijst staan het ‘stoer’ vinden. “Dat is denk ik niet het gevolg dat we graag willen. Het is tien jaar lang iets stoers geweest en het is voor een burgemeester prettig om met zo’n lijst daadkrachtig over te komen, maar de naam is misleidend. Je kunt beter gaan kijken naar wat echt werkt.”

De Top400 heet op voorstel van de Amsterdamse tak van GroenLinks en D66 ook al anders: ‘Veilig Alternatief Jeugdaanpak Veiligheid en Zorg’. Het verschil tussen de Top400 en de Top600 is dat in de Top400 jongeren staan die 1 of meerdere ‘high-impact’ delicten hebben gepleegd en jongeren waar ook andere zorgen om zijn, zoals verzuim.

In de Top600 staan de meest actieve plegers van delicten in Amsterdam. Het gaat om misdrijven die veel impact hebben op slachtoffers en zorgen voor een groot onveiligheidsgevoel in de stad.

‘Gezinnen voelen zich echt niet gehoord’

D66 Amsterdam hoopt dat er een onafhankelijke commissie komt waar ouders terecht kunnen om hun verhaal te doen, hun zorgen te uiten, vragen te stellen en een klacht in te dienen. “Gezinnen voelen zich echt niet gehoord”, benadrukt Hofland. “De afgelopen tien jaar is te weinig geluisterd naar ouders. Dat gesprek moeten we meer op gang brengen.”

Daar moet deze commissie voor gaan zorgen. Volgens Hofland kan zo’n onafhankelijke commissie nog een extra voordelig effect hebben. “Als je de hele tijd hetzelfde signaal krijgt, kan dat ook reden zijn om te kijken hoe we ons beleid daarop aan kunnen passen. Zo kunnen we meer bereiken.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Onaangekondigd bezoek noodzakelijk’

Hofland onderstreept dat er meer controle moet plaatsvinden bij gezinnen waarvan hun kind, meestal hun zoon, in de Top600 staat. “Uit de expertmeeting blijkt dat een onaangekondigd bezoek soms noodzakelijk is om de juiste informatie te hebben. Thuis op bezoek gaan kan soms op weerstand rekenen omdat het een inbreuk is op iemands persoonlijke levenssfeer. Desalniettemin is het van belang dat hulpverleners dit doen.”

GroenLinks Amsterdam is ook niet gelukkig meer met de naamgeving. In een schriftelijke reactie laten ze weten: “Wij zeggen niet: ‘Stop met de Top600’, maar we vinden wel dat de naam ‘Top600’ misleidend is.” Ook hoopt GroenLinks dat er meer landelijk geld vrijkomt. “Denk bijvoorbeeld aan de GGZ, een onderwerp dat 1 op 1 verbonden is met de Top600. Het is onbestaanbaar dat daar landelijk op bezuinigd wordt.”

Ook de Amsterdamse VVD en SP willen niet zomaar van de Top600 af. Wel moet er volgens de VVD gekeken worden ‘of en in welke vorm je hiermee door wil gaan’. De SP noemt de uitkomsten van het WODC-onderzoek teleurstellend, maar wil nog niet de conclusie trekken dat de stekker eruit moet worden getrokken, want ‘de gedachtegang achter de aanpak steunen wij.’

Lees ook:

Kinderen rondom basisscholen geronseld door criminelen

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer