Domper voor huishoudens door grootste toename gemeentelijke belasting in 15 jaar: ‘Gezinnen komen er niet meer uit’
Een dezer dagen valt de brief voor de gemeentelijke belastingen op de deurmat. Voor veel huishoudens betekent dat een grote financiële domper. De belastingen gaan gemiddeld met 8,5 procent omhoog, de grootste toename in vijftien jaar.
“De kosten van de gemeenten zijn hoger geworden, zoals salariskosten of allerlei andere kosten”, verklaart ondernemer Annemarie van Gaal in Goedemorgen Nederland op NPO 1 de stijging van gemeentelijke belastingen.
Dat de hogere kosten worden doorberekend aan de inwoners, vindt Van Gaal een verkeerde beslissing. “Je kan als gemeente ook kijken waar je kan bezuinigen. Leg niet meteen de lasten bij de inwoners. Denk aan hervormen”, oppert de ondernemer.
‘Gezinnen komen er niet meer uit’
Voor veel huishoudens was het bericht van de overheid tijdens Prinsjesdag vorig jaar heuglijk nieuws. Bestaanszekerheid staat hoog in het vaandel en financieel gezien zouden gezinnen in 2024 erop vooruitgaan. Daar hakken de gemeentelijke belastingen direct op in. “Alles wordt eraf gesnoept en nog meer”, zegt Van Gaal.
Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!
Zij ziet dat veel gezinnen het moeilijk hebben. “Vorig jaar kwamen ze er nog uit, maar nu niet meer. Er hoeft maar een bekeuring op de mat te vallen en ze belanden in de schulden.”
Wat kan de overheid doen?
Van Gaal stelt voor dat de gemeente het anders aanpakt, bijvoorbeeld door op een andere manier het huishoudboekje bij te houden. “Als ik het boekje van de gemeenten bekijk, dan denk ik: sommige dingen moet je nu niet willen doen.”
Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start.
Als voorbeeld haalt zij de gemeente Amsterdam erbij. “Die heeft een huishoudboekje van 7,8 miljard. De helft komt binnen via OZB, rioolheffing, erfpacht.” De andere helft komt van de overheid. Van Gaal verbaasde zich over waar dat geld aan uitgegeven wordt. “Bij de meeste gemeentes heb je 15 procent externe krachten. Dat begrijp ik voor een ICT-project, maar ze doen het over de hele linie. Dan wordt het te duur. Dat moet je met je eigen mensen kunnen opvangen.”
Ook het onroerend goed van de gemeenten ziet Van Gaal als een mogelijkheid om op te besparen. “Ik kom vaak bij kantoren dat ik denk: waarom heb je dit kantoor nog, er zitten drie man?”
Hervormen
Een ander voorstel van Van Gaal is om de boel te hervormen. “We hebben 21 waterschappen. Waarom verzamelen zij zich niet in het provinciehuis, waar we er twaalf van hebben? Waarom hebben wij nog steeds 342 gemeentes met gemeentehuizen en colleges en alles?”
Voormalig ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers kan zich deels vinden in het verhaal van Van Gaal. Ook hij vindt dat gemeenten geld moeten besparen door minder krachten van buitenaf in te huren. Van hervormen is hij geen voorstander. “Lokale democratie is ook wat waard. Er zijn echt elementen waarop je kan bezuinigen, maar een bestuur dicht bij de burgers is ook veel waard.”
Daarnaast vindt Segers dat de verwachtingen van burgers van de overheid torenhoog zijn. “Als er corona is, moet er coronasteun komen. Als het met de opvoeding misgaat, moet jeugdhulpverlening komen. Je kan dan niet zeggen: we hebben hoge verwachtingen, maar het mag niks kosten.”
Lees ook:
Zit de rechter op de stoel van de politiek? ‘Ja’, zegt JA21, ‘Nee’, vindt Volt
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Een noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meer