main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 februari 2024 — 10:51

Hoe nu verder? Het antwoord is misschien gegeven in telefoongesprek tussen Omtzigt en Plasterk

Informateur Ronald Plasterk levert vanmiddag zijn eindverslag in bij Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. Wat zijn advies wordt, is nog volstrekt onduidelijk, zegt politiek commentator van het AD Hans van Soest in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het ligt aan wat Omtzigt in een telefoongesprek met Plasterk heeft gezegd. Dat weten we niet.”

Plasterk zal in het verslag uiteenzetten hoe het volgens hem verder moet met de kabinetsformatie nu NSC liet weten geen heil te zien in een meerderheidskabinet met PVV, VVD en BBB. NSC had daar al bedenkingen bij en heeft inmiddels duidelijk gemaakt daar geen mogelijkheid tot “vruchtbare samenwerking” in te zien. Ook de VVD heeft herhaaldelijk gezegd alleen een gedoogrol te willen in deze combinatie.

De vraag of de formatie daarmee definitief is geklapt, is nog altijd niet beantwoord. Van Soest: “Omtzigt is opgestapt en zei: Ik zie geen mogelijkheid dat wij er samen uit gaan komen. Hij zei ook: Het is niet geklapt, maar ik zie op dít moment geen kans om verder te praten. Zijn boodschap is tegenstrijdig.”

Dat maakt het voor Plasterk haast onmogelijk om vandaag een duidelijke conclusie te trekken. “De vraag of deze vier in welke vorm dan ook met elkaar verder kunnen, is nog steeds niet beantwoord. Zo lang die vraag niet beantwoord is, zal de Tweede Kamer komende woensdag achterover leunen en zeggen: Beste meneer Omtzigt, wat is het nou?”

Telefoongesprek

Toch sluit Van Soest niet helemaal uit dat er vandaag antwoord komt op de vraag of een samenwerking mogelijk is tussen de vier partijen. Dat ligt aan de inhoud van een telefoongesprek dat Omtzigt en Plasterk eind vorige week hadden, zegt hij. “We weten niet wat in dat gesprek is gezegd.”

Van Soest gaat verder: “Het gekke is: vorige week suggereerde Omtzigt dat hij een rechts minderheidskabinet met Wilders aan het hoofd alleen wil gedogen. Nu horen wij vanuit NSC-gelederen dat ze eigenlijk helemaal niet met Wilders willen, ook niet in de minderheidsvariant. Als dat zo is en als Omtzigt dat ook heeft gezegd tegen Plasterk, dan kan hij concluderen dat een vruchtbare samenwerking tussen deze vier partijen niet mogelijk is.”

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier aan!

Zo lang Omtzigt dat niet hardop heeft gezegd, is het voor Plasterk heel moeilijk om een conclusie te trekken, benadrukt Van Soest. “En eerlijk gezegd: ik denk niet dat Omtzigt dat heeft gezegd.” De NSC-leider was maandag aanwezig bij het overleg met de drie andere partijen waarmee hij de afgelopen weken heeft gepraat over de vorming van een nieuw kabinet.

Blijft Plasterk informateur?

Mogelijk is het schrijven van het eindverslag het laatste kunstje van informateur Plasterk. Volgens Van Soest kan PVV-leider Geert Wilders, die het voortouw heeft in de formatie, “niet weer met Plasterk komen aanzetten”, vanwege zijn beschadigde band met Omtzigt. “Omtzigt heeft in twijfel getrokken of Plasterk wel eerlijk was. Hij beschuldigde Plasterk ervan dat hij moedwillig documenten met financiële gegevens heeft achtergehouden. Plasterk kan dus niet meer door.”

Wie moet het dan wel doen? Wilders zal niet opnieuw een partijgenoot naar voren schuiven, zoals hij aan het begin van de formatie deed met Gom van Strien, denkt Van Soest. “Dat was geen succes.” Hij denkt aan een “minister van Staat-achtig type” en noemt de namen van Jaap de Hoop Scheffer of Sybilla Dekker. “Zij staan een beetje op afstand van de politiek en kunnen tegen alle partijen zeggen: Jongens, wat willen jullie nou?”

Wilders zal in ieder geval niet met een partijgenoot aankomen. “Dat heeft hij gedaan aan het begin van de formatie (met Gom van Strien, red.), dat was geen succes”, zegt Van Soest. Hij denkt aan een “minister van Staat-achtig type, zoals Jaap de Hoop Scheffer of Sybilla Dekker. Zij staan een beetje op afstand van de politiek en kunnen tegen alle partijen zeggen: Jongens, wat willen jullie nou?”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start!

Om 16.00 uur wordt het verslag van Plasterk openbaar. Daarin staat in ieder geval wat de partijen hebben besproken over de rechtsstatelijkheid. Komende woensdag gaat de Tweede Kamer over het verslag in debat. Omtzigt krijgt het zwaar te verduren, denkt Van Soest. “Partijen zullen zeggen: Geef nou duidelijkheid, alleen dan kunnen we verder.”

Overheidsfinanciën

Omtzigt liep weg bij de onderhandelingstafel omdat hij naar eigen zeggen was geschrokken van een overzicht van mogelijke financiële tegenvallers waar een nieuw kabinet rekening mee moet houden. De stukken waar hij inzage in kreeg om tot die conclusie te komen, worden vandaag ook openbaar. Maar, zegt Van Soest, daaruit kunnen we niet opmaken wat de staat van de schatkist is.

“Het is niet zo dat ministeries hebben gezegd: deze financiële tegenvaller, daar moet je op rekenen. Wat is gevraagd door Omtzigt, is: wat zijn de mogelijke tegenvallers? En dat is altijd een hele lijst. Want ja, als ministerie houd je altijd met alle mogelijkheden rekening.”

Wat de uitkomst vandaag ook is, Wilders is opnieuw aan zet, zegt Van Soest. “Hij is de leider van de grootste partij. De Tweede Kamer zal naar hem kijken en zeggen: Nou Geert, zoek een oplossing. Een alternatief is er niet, benadrukt hij. “Op dit moment is er geen steun voor een kabinet in welke vorm dan ook.”

Lees ook: 

Hoe Pieter Omtzigt (NSC) de formatie ‘tamelijk bruut en resoluut’ liet klappen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer