main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 11 februari 2024 — 11:48

Minderheidskabinet toch een optie voor PVV, VVD en BBB? ‘Het zou logisch zijn’

Nu Pieter Omtzigt met NSC uit de formatie is gestapt, willen de andere drie formerende partijen PVV, VVD en BBB verder onderhandelen. “Het zou logisch zijn als zij verdergaan en toch een minderheidskabinet proberen te maken”, zegt voormalig hoofdredacteur bij EW Magazine Arendo Joustra in WNL Op Zondag. 

Omtzigt bracht dinsdag het nieuws dat hij met zijn NSC niet meer wil meedoen aan de huidige formatiegesprekken. Hij ervaarde de overheidsfinanciën als te schockerend en besloot om die reden de stekker eruit te trekken.

Minderheidskabinet

PVV, VVD en BBB zeiden verrast te zijn door het besluit van Omtzigt, maar besloten de formatiegesprokken voort te zetten. De kans dat Omtzigt zich daar alsnog bij aansluit acht Joustra klein. “Ik heb niet het idee dat Omtzigt straks nog mee gaat praten.” Dat maakt het volgens Joustra “logisch” dat PVV, VVD en BBB doorgaan met onderhandelen en misschien ligt er dan een minderheidskabinet in het verschiet.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Dat heeft niet de voorkeur van CDA-coryfee Onno Ruding. “Dan krijg je van die eindeloze discussies”, denkt de oud-minister. Hij prefereert dat de vier partijen alsnog proberen eruit te komen. “Het is duidelijk dat Omtzigt er zelf is uitgestapt, maar ik heb hem niet horen zeggen dat hij niet meer bereid is om door te gaan.”

Of Omtzigt zich wel of niet opnieuw aansluit bij toekomstige formatiegesprekken is vooralsnog onduidelijk, “maar ze hebben zijn steun wel nodig om in zowel de Eerste- als Tweede Kamer redelijk door te kunnen gaan”, vindt Ruding.

Luister de uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast: 

Extraparlementaire kabinet of links kabinet?

Een extraparlementaire kabinet, waar Omtzigt zijn voorkeur naar uitgaat, vindt Ruding een manier van “uitvluchten”. Hij legt uit: “Dat is helemaal versnipperd met heel veel partijen. Het is onwerkbaar, want dan moet je als minister rondgaan in Den Haag om bij iedereen zetels te vragen voor onderwerp X en morgen doe je dat voor onderwerp Y. Dat is onpraktisch.”

WNL Op Zondag gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start

Betekent dit heit einde voor een rechts kabinet? “Heel in de verte gloort een Timmermans”, doelt Joustra op de partijleider van GroenLinks-PvdA. Daar wil Esmah Lahlah (GL-PvdA) niet te veel over speculeren. “Zover is het op dit moment nog niet. De PVV is de grootste partij en die is aan zet. Ik wacht het verslag van de informateur af.”

Dat verslag wordt maandag gepresenteerd door informateur Ronald Plasterk. Woensdag staat een debat daarover op de planning in de Tweede Kamer.

Lees ook:

‘Terechte’ sneer van Plasterk aan Pieter Omtzigt: ‘Het zit hem hoog’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Terugluisteren: speciale uitzending WNL Op Zondag

Een speciale editie van WNL Op Zondag. Informateur Kim Putters probeert de komende week de vastgeroeste formatie weer op gang te krijgen. WNL Op Zondag helpt een handje. Met wetenschappers, ondernemers en opiniemakers die in gesprek gaan over de grote uitdagingen waar ons land voor staat. Hoe zouden zij de problemen aanpakken? Het levert verrassende en interessante ideeën op.

Klik hier en luister deze uitzending terug! 

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer

Reisaanbiedingen kloppen volgens Consumentenbond vaak niet: ‘Prijs verandert tijdens het boeken’

Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. De bond dreigt nu ook met juridische stappen….

Lees meer