main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 9 februari 2024 — 10:12

‘Terechte’ sneer van Plasterk aan Pieter Omtzigt: ‘Het zit hem hoog’

Informateur Ronald Plasterk deelt een sneer uit aan NSC-leider Pieter Omtzigt, die deze week wegliep van de formatietafel. “Het zit hem hoog. Dat snap ik ook, want er wordt gesuggereerd dat je je integriteit niet op orde hebt”, zegt politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Omtzigt besloot dinsdag niet meer mee te doen aan het formatieproces, omdat hij schrok van de staat van de overheidsfinanciën. Ook vond de NSC-leider dat hij de financiële stukken te laat overhandigd kreeg van Plasterk. Via een appje aan de informateur en later in de media deed Omtzigt zijn verhaal.

Meerdere uitnodigingen van Plasterk om toch weer aan te schuiven, wuifde Omtzigt weg. Hij was toe aan rust, zo liet zijn woordvoerder weten.

Sneer aan Omtzigt

Plasterk kon de houding van Omtzigt niet waarderen en zei dat Omtzigt geen respect toont voor het instituut ‘informateur’. Volgens De Winther is die kritiek terecht. “Het zit hem hoog”, concludeert de journalist. “Dat snap ik ook, want er wordt gesuggereerd dat je je integriteit niet op orde hebt.”

Goedemorgen Nederland gemist? Kijk nu hier terug via NPO Start

Volgens De Winther ben je wel of niet integer. Er zit niks tussenin. “De suggestie is dat hij stukken over financiële informatie achter zou hebben gehouden of die niet op tijd zou hebben verstrekt op het moment dat hij het binnen had. We horen achter de schermen dat de stukken ook eerst geschoond moesten worden van staatsgevoelige informatie.”

De stukken werden uiteindelijk aan de onderhandelaars overlegd. Zij moesten daarvoor een geheimhouden ondertekenen.

Slecht beeld van politiek

“Het is nog steeds heel vreemd dat je alles uit je handen laat vallen, de informateur en overgebleven onderhandelingspartners verrast met een appje”, zegt De Winther over de gang van zaken. “Dat je dan vervolgens vertrekt naar Enschede onder het motto ‘ik ben moe’ en dan veronderstelt dat de rest de hele dag druiven zit te eten op het Scheveningse strand. Het geeft al met al een vrij onprofessioneel en amateuristisch beeld.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Overigens is dat niet alleen de schuld van Omtzigt, zegt de politiek commentator. “Men heeft de afgelopen dagen elkaar achter en voor de schermen de maat genomen. Het hele proces van die formatie, met al die sneren en dat getwitter, geeft een heel slecht beeld van de politiek in Nederland.”

Verslag Plasterk

Dit weekend werkt Plasterk aan zijn verslag over het formatieproces. Maandag presenteert hij zijn verslag, waarna een debat in de Tweede Kamer volgt. Het is te hopen dat Plasterk voldoende inkt in zijn pen heeft, want hij heeft behoorlijk veel schrijfwerk te verzetten. De Winther: “Dat hele relaas zullen we straks in het verslag lezen. Daar zal de Tweede Kamer de nodige terechte vragen over hebben.”

Woensdag buigt de Tweede Kamer zich over een volgend vraagstuk: wie wordt de nieuwe informateur. Dat recht komt de Tweede Kamer altijd toe. De Winther vindt dat de Kamer “niet leert” van het verleden, toen ook kritiek werd geuit op aangewezen informateurs. “Je moet je als Kamerlid veel beter realiseren dat het hele land meekijkt. Wij zien het allemaal aan ons voorbijtrekken en hebben 22 november een signaal gegeven aan Den Haag. Daar wordt slordig mee omgegaan.”

Lees ook:

Hoe Pieter Omtzigt (NSC) de formatie ‘tamelijk bruut en resoluut’ liet klappen

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer

Betaalbaarheid een illusie, huizenprijzen nemen weer toe: ‘Dat is de fase waar wij nu in zitten’

Volgens experts ligt de woningmarkt op zijn gat. Koophuizen zijn begin van dit jaar weer in prijs gestegen. “Dat is de fase waar wij nu…

Lees meer