main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 februari 2024 — 12:05

Carnaval wordt ook boven de rivieren gevierd: ‘De opbouw duurt al maanden’

Niet alleen Limburg en Brabant zijn dit weekend bedolven onder confetti, ook boven de rivieren wordt carnaval gevierd. Bijvoorbeeld in het oosten, waar Klarenbeek wordt omgedoopt tot Neutendarp en Doetinchem wederom de naam Leutekum zal dragen. Oldenzaal verandert voor even in Boeskoolstad. Daar leggen de verschillende carnavalsverenigingen de laatste hand aan de optochtwagens en kostuums.

Voor de 24-jarige Tim Ekelhof is carnaval dit jaar extra bijzonder. Hij is sinds kort voorzitter van carnavalsvereniging De Blaanke Boeskeulkes. “Ik ben ontzettend trots”, zegt Ekelhof voor de camera van Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maandenlang wordt hier gebouwd door minimaal veertig tot vijftig hardwerkende wagenbouwers en door de dames van de kledingcommissie, die 250 pakken maken.”

Carnaval is veel meer dan een paar dagen feest, zegt de voorzitter. “Het gaat om de saamhorigheid. Je leert hier een hoop en maakt vrienden voor het leven. Al met al is het veel meer dan dat feestje waar mensen aan denken bij carnaval, veel meer dan alleen samen een biertje drinken.”

En die saamhorigheid begint al op jonge leeftijd. De Blaanke Boeskeulkes organiseert carnavalsfeesten op basisscholen en middelbare scholen door heel Twente. Maar het hoogtepunt is de optocht zondag. Ekelhof kan niet wachten. “Het geeft een ontzettend gaaf gevoel als je met de optocht over straat gaat.”

‘Mijn taak is om te genieten’

Vorst van De Blaanke Boeskeulkes Guus Kock loopt voorop in de polonaise. “Mijn taak is om te genieten. Je bent het uithangbord van de vereniging met 1200 leden. Dat is hartstikke mooi. De optochten in Twente trekken 100.000 bezoekers. Allemaal enthousiaste mensen. Als het weer een beetje meezit, kan het alleen maar een hele mooie dag worden.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Vorst van een carnavalsvereniging word je overigens niet zomaar, vertelt Kock. “De Raad van Elf en het bestuur stemmen. Er rollen eerst allerlei namen uit. De naam die vervolgens de meeste stemmen krijgt, wordt vorst van de vereniging.”

Strenge eisen

Anton Reef is voorzitter van de optochtcommissie De Kadolstermennekes. Hij controleert over alle wagens wel aan de (strenge) eisen voldoen en neemt vandaag opnieuw een kijkje in de loods van De Blaanke Boeskeulkes. “We hebben veiligheid hoog in het vaandel staan. Wij vinden het belangrijk dat toeschouwers, maar ook mensen die meelopen, de act en dag veilig door kunnen brengen.”

De wagens moeten voldoen aan allerlei richtlijnen, die bijvoorbeeld gaan over de hoogte, lengte en breedte. Reef: “Elke zaterdag vanaf november gaan wij rond en controleren we dat. We kijken bijvoorbeeld ook naar de staalconstructies. Dat is de basis.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start!

Er is geen sprake van regeltjeszucht, benadrukt Reef. “Als er een ongeluk gebeurt, heb je geen plezier meer. Daarom zijn wij er heel streng in: bouw het veilig, bouw het sterk. Houd rekening met de mensen om je heen.” Dat levert nooit gedoe op. “Wij hebben een goede samenwerking met alle bouwers. Ze nemen onze adviezen aan en doen aanpassingen waar nodig.”

‘Wij gaan voor glitter en knallende kleuren’

Het thema van de De Blaanke Boeskeulkes dit jaar is Mario Kart. Voorzitter van de kledingcommissie Laury van der Zande is met haar team van twintig vrouwen al sinds augustus hard aan het werk. “Eerst maak je de patronen. Daarna knip je het in wel 250 stukken, die je vervolgens aan elkaar naait.”

De pakken moeten opvallen, vindt Van der Zande. “Wij zijn als vereniging altijd heel sterk in de kleuren. Als je zwart-wit op straat zet, is dat nietszeggend. Wij gaan voor glitter, veel kleuren en knallende kleuren!”

Lees ook: 

Angela jaagt half Den Bosch op de kast omdat ze carnavalsjasjes verhuurt

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer