main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 februari 2024 — 12:05

Carnaval wordt ook boven de rivieren gevierd: ‘De opbouw duurt al maanden’

Niet alleen Limburg en Brabant zijn dit weekend bedolven onder confetti, ook boven de rivieren wordt carnaval gevierd. Bijvoorbeeld in het oosten, waar Klarenbeek wordt omgedoopt tot Neutendarp en Doetinchem wederom de naam Leutekum zal dragen. Oldenzaal verandert voor even in Boeskoolstad. Daar leggen de verschillende carnavalsverenigingen de laatste hand aan de optochtwagens en kostuums.

Voor de 24-jarige Tim Ekelhof is carnaval dit jaar extra bijzonder. Hij is sinds kort voorzitter van carnavalsvereniging De Blaanke Boeskeulkes. “Ik ben ontzettend trots”, zegt Ekelhof voor de camera van Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maandenlang wordt hier gebouwd door minimaal veertig tot vijftig hardwerkende wagenbouwers en door de dames van de kledingcommissie, die 250 pakken maken.”

Carnaval is veel meer dan een paar dagen feest, zegt de voorzitter. “Het gaat om de saamhorigheid. Je leert hier een hoop en maakt vrienden voor het leven. Al met al is het veel meer dan dat feestje waar mensen aan denken bij carnaval, veel meer dan alleen samen een biertje drinken.”

En die saamhorigheid begint al op jonge leeftijd. De Blaanke Boeskeulkes organiseert carnavalsfeesten op basisscholen en middelbare scholen door heel Twente. Maar het hoogtepunt is de optocht zondag. Ekelhof kan niet wachten. “Het geeft een ontzettend gaaf gevoel als je met de optocht over straat gaat.”

‘Mijn taak is om te genieten’

Vorst van De Blaanke Boeskeulkes Guus Kock loopt voorop in de polonaise. “Mijn taak is om te genieten. Je bent het uithangbord van de vereniging met 1200 leden. Dat is hartstikke mooi. De optochten in Twente trekken 100.000 bezoekers. Allemaal enthousiaste mensen. Als het weer een beetje meezit, kan het alleen maar een hele mooie dag worden.”

Ontvang jij al onze gratis nieuwsbrief? Meld je hier aan en mis niets van WNL!

Vorst van een carnavalsvereniging word je overigens niet zomaar, vertelt Kock. “De Raad van Elf en het bestuur stemmen. Er rollen eerst allerlei namen uit. De naam die vervolgens de meeste stemmen krijgt, wordt vorst van de vereniging.”

Strenge eisen

Anton Reef is voorzitter van de optochtcommissie De Kadolstermennekes. Hij controleert over alle wagens wel aan de (strenge) eisen voldoen en neemt vandaag opnieuw een kijkje in de loods van De Blaanke Boeskeulkes. “We hebben veiligheid hoog in het vaandel staan. Wij vinden het belangrijk dat toeschouwers, maar ook mensen die meelopen, de act en dag veilig door kunnen brengen.”

De wagens moeten voldoen aan allerlei richtlijnen, die bijvoorbeeld gaan over de hoogte, lengte en breedte. Reef: “Elke zaterdag vanaf november gaan wij rond en controleren we dat. We kijken bijvoorbeeld ook naar de staalconstructies. Dat is de basis.”

Goedemorgen Nederland terugkijken? Dat kan hier op NPO Start!

Er is geen sprake van regeltjeszucht, benadrukt Reef. “Als er een ongeluk gebeurt, heb je geen plezier meer. Daarom zijn wij er heel streng in: bouw het veilig, bouw het sterk. Houd rekening met de mensen om je heen.” Dat levert nooit gedoe op. “Wij hebben een goede samenwerking met alle bouwers. Ze nemen onze adviezen aan en doen aanpassingen waar nodig.”

‘Wij gaan voor glitter en knallende kleuren’

Het thema van de De Blaanke Boeskeulkes dit jaar is Mario Kart. Voorzitter van de kledingcommissie Laury van der Zande is met haar team van twintig vrouwen al sinds augustus hard aan het werk. “Eerst maak je de patronen. Daarna knip je het in wel 250 stukken, die je vervolgens aan elkaar naait.”

De pakken moeten opvallen, vindt Van der Zande. “Wij zijn als vereniging altijd heel sterk in de kleuren. Als je zwart-wit op straat zet, is dat nietszeggend. Wij gaan voor glitter, veel kleuren en knallende kleuren!”

Lees ook: 

Angela jaagt half Den Bosch op de kast omdat ze carnavalsjasjes verhuurt

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Terugluisteren: speciale uitzending WNL Op Zondag

Een speciale editie van WNL Op Zondag. Informateur Kim Putters probeert de komende week de vastgeroeste formatie weer op gang te krijgen. WNL Op Zondag helpt een handje. Met wetenschappers, ondernemers en opiniemakers die in gesprek gaan over de grote uitdagingen waar ons land voor staat. Hoe zouden zij de problemen aanpakken? Het levert verrassende en interessante ideeën op.

Klik hier en luister deze uitzending terug! 

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer

Reisaanbiedingen kloppen volgens Consumentenbond vaak niet: ‘Prijs verandert tijdens het boeken’

Reisorganisaties proberen nog steeds klanten te lokken met misleidende aanbiedingen. Dat constateert de Consumentenbond na nieuw onderzoek. De bond dreigt nu ook met juridische stappen….

Lees meer