main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 februari 2024 — 15:46

Angela jaagt half Den Bosch op de kast omdat ze carnavalsjasjes verhuurt

Ze bedoelde het helemaal niet verkeerd, maar toch heeft Angela (39) uit Vught veel Bosschenaren tegen zich in het harnas gejaagd. Ze besloot in aanloop naar carnaval om een jasjesverhuur te beginnen. Zo kunnen mensen van buiten Den Bosch, die in de stad het feest willen vieren, goed voor de dag komen. Althans, dat was haar idee. Een doodzonde, vinden veel inwoners van Oeteldonk.

Over ruim een week barst carnaval weer los en traditiegetrouw is Den Bosch een populaire stad om het feest te vieren. Een goed gebruik daar is het dragen van een boerenkiel: een echt Oeteldonks jasje. Eén probleem: mensen van buiten de stad willen lang niet altijd een eigen jasje aanschaffen voor één of twee dagen vertier. En dus begon Angela een webwinkel: Oeteldonkse Jasjes Huren. Ze had niet kunnen bedenken dat dit tegen het zere been zou zijn van de Bossche bevolking. Die heeft weinig sympathie voor haar idee, want, zo luidt de kritiek: de charme van de Oeteldonkse jasjes is juist dat ieder jasje persoonlijk is.

“Ik krijg veel reacties, maar zo was het nooit bedoeld”, zegt Angela in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ze heeft dit jaar 44 jasjes in de aanbieding, waarvan meer dan de helft inmiddels al is verhuurd. “Het was bedoeld om mensen bij elkaar te brengen, dat is ook waar carnaval voor staat. Dat we allemaal gelijk zijn en rangen en standen verdwijnen. Daarbij zien we er allemaal hetzelfde uit en dat verlangen we ook van de mensen die komen. Dus als mensen mee willen proeven in de sfeer van carnaval, dan bereiden ze zich goed voor door zo’n jasje aan te trekken.”

Heiligschennis

Heiligschennis, vinden veel Bosschenaren. “Dat snap ik heel goed”, reageert Angela. “Maar als iemand van buitenaf één dagje carnaval wil vieren en mee wil feesten, dan is dit een mooi initiatief.” De onderneemster is niet bang dat de jasjesrel het carnavalsfeest dit jaar gaat verpesten. Het wordt gewoon gezellig, denkt ze. “Uiteraard. Als we daar met z’n allen op de markt staan, dan zijn we het allemaal vergeten en proosten we.”

Lees ook:

Biertje tijdens carnaval? Dat gaat je twintig cent meer kosten

Door: Steve Oosterkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer