main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 25 januari 2024 — 16:37

ECB vindt het nog te vroeg om te praten over renteverlaging

De beleidsbepalers bij de Europese Centrale Bank (ECB) vinden het nog “prematuur” om te praten over een renteverlaging. Volgens ECB-president Christine Lagarde komen de komende tijd nog zoveel nieuwe gegevens binnen die relevant zijn voor een besluit over de rente. Daarom wil de bank zich volgens haar niet vastpinnen aan een datum.

De Française benadrukte donderdag na het rentebesluit van de ECB dat een volgende rentestap afhankelijk is van hoe bijvoorbeeld het prijsniveau in de eurozone zich blijft ontwikkelen. Ook belangrijk zijn nieuwe gegevens over de lonen. Een besluit over een renteverlaging is dus “data-afhankelijk, niet datumafhankelijk”, aldus Lagarde.

De ECB besloot, zoals alom was verwacht, om de rente in de eurozone te handhaven op het huidige hoge niveau van 4 procent. De ECB begon in 2022 met het in rap tempo opvoeren van de rente om de hoge inflatie te bestrijden. Maar de laatste renteverhoging dateert alweer van september vorig jaar.

Nu de inflatie niet meer zo hoog is als voorheen, is de grote vraag wanneer de rentetarieven van de centrale bank weer omlaag mogen. De hogere rente remt namelijk de economische groei. Verschillende ECB-bestuurders lieten onlangs al doorschemeren dat een renteverlaging later dit jaar tot de mogelijkheden behoort. Maar daarvoor is het onder meer wel belangrijk dat de loonstijging afzwakt, zodat hogere lonen de inflatie niet extra kunnen aanjagen.

WEF

Tijdens het World Economic Forum (WEF), dat vorige week in het Zwitserse Davos werd gehouden, gaf Lagarde zelf nog aan “het waarschijnlijk te achten” dat de rente deze zomer zal worden verlaagd. Het centralebankhoofd zei donderdag dat ze sindsdien niet van standpunt veranderd is. Maar ze hintte er tegelijk op dat aan haar inschatting van vorige week ook weer niet te veel waarde moet worden gehecht.

Op de achtergrond spelen nog tal van factoren die de groei van de economie en de inflatie kunnen beïnvloeden, benadrukte Lagarde daarnaast. Zo woedt de oorlog in Oekraïne nog steeds voort. Ook wees ze erop dat de transporttarieven in de scheepvaart de laatste tijd flink zijn opgelopen door de strijd in het Midden-Oosten. Veel rederijen varen voorlopig niet meer met hun schepen door de Rode Zee en het Suezkanaal uit angst voor aanvallen van Houthi-rebellen uit Jemen.

Lees ook: 

ECB handhaaft rente voor derde keer op rij op huidige hoge niveau

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?

In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop – door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.

Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presenatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer

De Hypotheekshop: dieptepunt woningbouw lijkt voorbij

Het dieptepunt op de nieuwbouwmarkt lijkt voorbij. In 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen licht gestegen. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023…

Lees meer

Politie pakt 38 drugsboeven op in havengebied Rotterdam

In de Rotterdamse haven heeft de politie afgelopen week 38 mensen opgepakt voor drugsgerelateerde zaken. Het gaat om 37 zogeheten uithalers en een vrachtwagenchauffeur, meldt de…

Lees meer

Jan Paternotte (D66) denkt dat nieuwe premier ‘een enorme uitdaging’ staat te wachten

Wie de premier ook wordt, hem of haar staat “een enorme uitdaging” te wachten, stelt vervangend fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer