main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 23 januari 2024 — 12:23

Streekvervoer buiten randstad dreigt te verdwijnen

De Tweede Kamer debatteert vandaag over de begroting van het ministerie van Infrastructuur. Waar rechtse partijen meer voelen voor investeringen in het wegdek, wil politiek links liever meer geld steken in goed openbaar vervoer, ziet ING-hoofdeconoom Marieke Blom.

“Het is een klassieke links-rechts-tegenstelling”, stelt Blom in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “In het algemeen staat Nederland bekend als een land dat z’n infrastructuur goed op orde heeft. Wat je hier nu heel duidelijk terugziet is dat als je gaat investeren om te zorgen dat mensen en spullen op hun plek kunnen komen, je echt de politieke tegenstelling ziet van: gaan we voor het ov of meer voor het wegvervoer?”

Rechtse partijen als PVV, NSC, VVD en BBB, willen de N35 aanpakken die dwars door het dorp Mariënheem loopt en al jarenlang verkeersonveilig is. De fractie van GroenLinks-PvdA wil meer aandacht voor de spoordijken. Het is namelijk onduidelijk of die ondergrond wel toekomstbestendig is voor snellere en zwaardere treinen, blijkt uit onderzoek van ProRail.

Ontvang jij al onze gratis WNL-nieuwsbrief? Meld je hier nu aan!

Spoorwegen toekomstbestendig maken

Kamerlid Habtamu de Hoop (GroenLinks-PvdA) pleit vandaag voor meer geld om spoordijken te onderzoeken en waar nodig toekomstbestendig te maken. “We hebben de afgelopen weken in Zeeland helaas al gezien dat een spoordijk tussen Vlissingen en Roosendaal is verzakt. Daardoor stond het openbaar vervoer al weken stil”, vertelt hij.

Er is volgens de politicus meer dan 1400 kilometer aan spoor in Nederland dat niet meer voldoet aan de veiligheidsnormen. “Dat betekent dat nog meer trajecten gaan verzwakken en scheuren ontstaan in die spoordijken. Dan staan nog meer mensen verder op afstand van hun werk en school”, aldus De Hoop.

In Zeeland zijn al tig buslijnen verdwenen, merkt de politicus op. De Hoop benadrukt het belang van goed openbaar vervoer in de regio’s. “Als we nu niet kiezen voor goed onderhoud aan openbaar vervoer, dan komt de bereikbaarheid voor heel veel regio’s nog verder onder druk te staan.”

Lees ook:

Buurtbewoners in Amersfoort nemen heft in eigen handen na verdwijnen buslijn: ‘Mensen kunnen mij weer opzoeken’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Huurwet Hugo de Jonge 'rijdt het bouwen van meer woningen volledig in de wielen'

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist te loodsen: op 1 juli gaan er verschillende nieuwe wetten en wetswijzigingen in. Wat betekenen die wetten voor de economie? Martijn de Greve bespreekt het met: 

  • Econoom Jasper van Dijk van het Instituut voor Publieke Economie;
  • Jean Dohmen, journalist bij het FD;
  • En projectontwikkelaar en ondernemer Maarten de Gruyter.

Luister hier de podcast!

Podcast: Eva verdedigt zich met sleutelbos: 'Hij greep mij vast'

Hoe ver mag je gaan om jezelf te verdedigen? Welke spullen mag je meenemen om jezelf te kunnen verweren?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met officier van justitie Hella van der Most en Thalissa Leakat, zij verkoopt zelfverdedigingsmiddelen. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom weet inmiddels hoe het voelt om pepperspray in haar ogen te krijgen en spreekt met Eva die zichzelf moest verdedigen.

Luister hier de podcast!

Eva heeft nog steeds een trauma nadat man haar belaagde: ‘Hij greep mij zo in mijn kruis’

Straatintimidatie, nagefloten worden, sissen of ongevraagd betast worden. Veel vrouwen maken een dergelijk incident mee en houden daar vaak een trauma aan over. Zo ook…

Lees meer

Huurwet van Hugo de Jonge ‘rijdt meer woningen bouwen volledig in de wielen’

Hugo de Jonge (CDA) wist in zijn laatste dagen als demissionair minister voor Volkshuisvesting een wet erdoorheen te krijgen die de huren moet reguleren. Projectontwikkelaar…

Lees meer

Nieuwe kabinet wacht flinke kluif op terugdringen arbeidsmigratie

De ministers en staatssecretarissen van kabinet Schoof I zullen het beleid dat is opgesteld in het hoofdlijnenakkoord verder moeten vormgeven. De bewindslieden zullen het volgens…

Lees meer

Hoger onderwijs vreest achteruitgang, uitval en meer ongelijkheid

Universiteiten en hogescholen zijn bang dat meer studenten hun opleiding niet afmaken als het nieuwe kabinet fors bezuinigt op hoger onderwijs en onderzoek en een…

Lees meer

Amerikaans Hooggerechtshof neemt geen definitief besluit over onschendbaarheid Trump

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geen definitief besluit genomen in de onschendbaarheidszaak van oud-president Donald Trump. De zaak wordt teruggestuurd naar een lagere rechtbank. Volgens het…

Lees meer

Bedreigde loodgieter uit Vlaardingen mag terug naar huis, maar voor hoelang?

De sluiting van de woning van de Vlaardingse loodgieter aan de Gretha Hofstralaan wordt niet verlengd. Een woordvoerder van burgemeester Bert Wijbenga bevestigt berichtgeving van…

Lees meer

Organisaties kijken terug op ‘waardige’ slavernijherdenking

Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) vindt dat het een “mooie herdenking” was van het slavernijverleden in het Amsterdamse Oosterpark….

Lees meer

Nederlandse puppysmokkelaar aangehouden in Duitsland: puppy’s in beslag genomen

In het oosten van Duitsland is zondagavond een Nederlandse automobilist staande gehouden om het smokkelen van zeven puppy’s, meldt de Duitse politie. De 40-jarige man…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: wat betekenen nieuwe wetten voor de economie?

Van het verbod op tabak in de supermarkt tot de nieuwe huurwet die Hugo de Jonge op de valreep nog door de Eerste Kamer wist…

Lees meer

Beursgenoteerde bedrijven betaalden recordbedrag aan rente

Beursgenoteerde bedrijven betaalden wereldwijd een recordbedrag aan rente afgelopen boekjaar. Bij elkaar betaalden ze 458 miljard dollar, bijna een kwart meer dan een jaar eerder….

Lees meer

Van Zwol: coalitie moet zich niet te veel met kabinet bemoeien

Of het aankomende kabinet ‘extraparlementair’ wordt, hangt volgens oud-formateur Richard van Zwol af van het gedrag van de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB….

Lees meer

Van Zwol: formatie was niet makkelijk, maar wel noodzakelijk

“Het was niet altijd makkelijk”, blikt afzwaaiend formateur Richard van Zwol terug op de formatie van het kabinet-Schoof. Maar hij noemt het “uiteindelijk wel noodzakelijk”…

Lees meer