main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 31 december 2023 — 11:15

Presidentsstrijd Biden en Trump steeds aannemelijker: ‘Meerderheid Amerika wil dit niet’

Op basis van de laatste peilingen gaat de strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten in 2024 opnieuw tussen Joe Biden en Donald Trump, die vier jaar eerder ook al de degens kruisten. “De meerderheid van Amerika wil dit niet”, zegt Koen Petersen, Amerikanist en VVD-senator, in WNL Op Zondag op NPO 1.

Biden versus Trump “is het meest waarschijnlijke scenario als je nu naar de peilingen kijkt”, zegt Petersen. “De paradox is dat dit het meest waarschijnlijke scenario is en tegelijkertijd wil de meerderheid van de Amerikaanse samenleving dit niet. Maar we stevenen er wel op af.”

Negatieve campagne

Petersen verwacht dat de campagne die de Democraten en Republikeinen gaan voeren vooral een negatieve insteek krijgt. Dat heeft ermee te maken dat beide kampen succesvol met modder kunnen gooien. Denk aan de rechtszaken tegen Trump. “Dat wordt ongetwijfeld door de Democraten uitgebuit”, zegt Petersen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Of neem het fragiele en kwetsbare beeld van Biden, of zijn zoon Hunter Biden tegen wie strafrechtelijke procedures lopen. Of Joe Biden daar ook een rol in heeft gespeeld, zal bij de Republikeinen “onderdeel van het verhaal worden”.

Een andere oorzaak voor een vermoedelijke negatieve campagne is dat de Amerikanen weinig sympathie hebben voor beide kandidaten. “Er is vooral veel negatief sentiment. In beide gevallen zijn er meer Amerikanen die een hekel hebben aan Trump en Biden dan dat zij een positief beeld hebben.” Dat zal tijdens de campagne gebruikt worden door in te spelen op de emoties. “Door mensen naar de stembus te jagen met het verhaal: ‘je wilt toch niet dat hij president wordt? Stem op mij!’ Dat zal het algemene thema van de campagne worden.”

Leeftijd Biden

De leeftijd van Biden (81) is vaak onderwerp van gesprek. Hij draagt inmiddels de eretitel van oudste president van de VS ooit. Als hij nog een termijn zit, zal hij tegen het einde 86 jaar zijn. “Dat baart mensen zorgen”, zegt de Amerikanist.

Luister nu naar de podcast:

Biden voelt zich echter niet geroepen om zich om die reden terug te trekken uit de race. “In zijn eigen ogen is hij zijn eigen beste adviseur. Hij trekt zich niet heel veel van anderen aan. Hij zit al een halve eeuw in de politiek en heeft 30 jaar geprobeerd president te worden. Om dan vrijwillig afstand te nemen van de positie die hij heeft is blijkbaar een hoge barrière voor hem.”

Heb jij WNL Op Zondag gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Volgens Petersen heeft 75 procent van de Amerikaanse bevolking en twee derde van zijn partijachterban een probleem met de leeftijd van de huidige president. “Omdat het niet iets is wat je kunt corrigeren of terugdraaien. Dat maakt het spannend of hij nog een tweede termijn gaat krijgen.”

Lees ook:

Trump vraagt federaal hof om immuniteit in zaak over kiesfraude

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

Kijk terug: La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië? Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Klik hier en kijk terug.

Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer