main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 december 2023 — 11:52

Dieven bergen koevoet op: ‘Online criminaliteit heeft traditionele misdaad ingehaald’

Hoewel de politie opnieuw waarschuwt voor een kerstpiek in het aantal inbraken, bergen steeds meer dieven hun koevoet op. De politie in Utrecht telde dit jaar tot dusver 461 inbraken of pogingen daartoe, tegen 601 in de eerste elf maanden van 2022. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

In de wintertijd neemt het aantal inbraken steevast toe. Ook dit jaar, waarschuwt verzekeraar Interpolis op basis van zijn eigen inbraakbarometer. November, de eerste maand van de wintertijd, telt normaalgesproken een vijfde meer inbraken dan een gemiddelde andere maand. “Rond Kerstmis en oud en nieuw verwachten we 60 tot 70 procent meer inbraken dan normaal”, waarschuwt inbraakexpert van Interpolis Mireille van den Boom in de krant.

Toch waren er afgelopen november in Utrecht minder inbraken dan in oktober. Er is ook een daling zichtbaar ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In november waren er 27 inbraak(pogingen) in de provincie, tegen 37 in november vorig jaar. De trend is landelijk zichtbaar.

Dieven bergen koevoet op

Criminelen hebben andere manieren gevonden om geld te verdienen, zegt Van den Boom. “Online criminaliteit heeft de traditionele misdaad inmiddels ingehaald, en is veel lucratiever, net als drugsgerelateerde criminaliteit. Dat komt ook omdat alle campagnes van de afgelopen jaren om mensen hun huis beter te laten beschermen, ook echt effect hebben.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Marcelino Levering van het Politiekeurmerk Veilig Wonen herkent dat beeld. Hij waarschuwt wel dat het inbraakrisico blijft. “Die 20.000 inbraken die we per jaar hebben zijn er nog steeds te veel”, zegt hij. “Maar ik zie een terugtrekkende beweging bij de politie. Begrijpelijk ook wel, want de prioriteiten zijn verschoven en ook zij hebben te maken met een capaciteitsprobleem.”

‘Ik heb ze weggejaagd in een Nijntjeshirt’

Tech-expert Ben van den Burg jaagde ooit inbrekers zijn tuin uit. “Ik duwde mijn vrouw naar voren, natuurlijk”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze stonden met de koevoet bij de achterdeur. Mijn vrouw schreeuwde. De politie kwam, ik kwam net uit bed en had een Nijntjeshirt aan. De politie dacht: wat is dit voor gast?”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

“Maar ik heb ze wel weggejaagd. Ze waren dus bang voor een man met een Nijntjeshirt”, zegt Van den Burg met een knipoog. Ook werd er ooit ingebroken in zijn auto. “Op bestelling halen ze je dashboard en navigatie weg. Ik kwam ’s ochtends bij mijn auto en dacht: wat is dit nou? De schade was 7800 euro. Dat is niet normaal, hé.”

Oog in oog met dieven

Bij politiek commentator van het AD Hans van Soest werd vorig jaar ingebroken. Hij stond oog in oog met de dieven. “Ze stonden ’s ochtends in mijn huis. De politie kwam langs om schade en sporen op te nemen. Ik moest mee naar het bureau voor aangifte. Ik zei: nou, ik wacht nog even. Even later sta ik in mijn keuken en opeens staan ze weer naast me.”

“Je reageert in een reflex en jaagt ze het huis uit. Ik ben ze zelfs nog op straat achterna gerend, maar ze waren veel sneller dan ik”, vertelt Van Soest. De dieven werden nooit gepakt. Ze namen niets mee van financiële waarden, maar wel spullen met emotionele waarde die Van Soest in een brandbestendig kastje bewaarde. “Tekeningen en foto’s van mijn dochters. Je slaapt er wel even slecht van.”

Lees ook: 

Handhaving van AI moet beter volgens de EU, de vraag is hoe

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het reageerakkoord is in de maak

Het is een historisch unicum: deze zomer mogen de ministers van Schoof I zelf meeschrijven aan hun paragraaf van het regeerakkoord. Een gigantische opgave voor de ministers, maar ook voor de ambtelijke top. Wie had verwacht dat technocraten een cruciale rol zouden spelen in de vorming van een rechts-populistisch kabinet?

Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Joris Voorhoeve: emeritus professor, oud-minister van Defensie en voormalig partijleider van de VVD, voordat hij de overstap maakte naar D66;
  • Jacques Wallage: oud-staatssecretaris van Onderwijs en later Sociale Zaken, oud-informateur en voormalig fractievoorzitter van de PvdA;
  • Marcelo Mooren: jurist, parlementair lobbyist en populisme-expert.
Maandag 20.30 uur

Undercoveragenten doen zich voor als zakenman en chauffeur: laten de verdachten iets los over diamanten? 

Een van de verdachten krijgt twee undercoveragenten achter zich aan. De undercovers doen zich voor als zakenman en chauffeur en proberen in Colombia in contact te komen met de verdachte: trapt hij erin?

Podcastmakers Maaike Timmerman en Sandra van den Heuvel rijden ondertussen naar het hart van de diamantindustrie in Antwerpen: wat is er met de buit gebeurd?

Luister nu naar aflevering vier van De Diamantroof!

Advocaat kroongetuige Marengo legt opnieuw verdediging neer

Advocaat Peter Schouten heeft opnieuw de verdediging van Marengo-kroongetuige Nabil B. neergelegd. Dat zei hij maandag tijdens een zitting van het hoger beroep van het…

Lees meer

Biden plant campagneoffensief voor eerste debat met Trump

Het campagneteam en bondgenoten van president Joe Biden komen volop in actie in aanloop naar het eerste debat met Donald Trump. Er staan de komende…

Lees meer

KLM-vliegtuig keert terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM dat onderweg was naar Rio de Janeiro is boven België omgekeerd en weer op weg terug naar Schiphol, laat een woordvoerder…

Lees meer

Slachtoffer (19) steekincident Dordrecht overleden, 3 aanhoudingen

De man die in de nacht van zaterdag op zondag werd neergestoken in Dordrecht, is overleden. Dat meldt de politie zondag. Het gaat om een…

Lees meer

Minderjarig meisje overleden door ongeluk op motorcircuit Lochem

Een minderjarig meisje is overleden door een “noodlottig ongeval” op een motorcrosscircuit aan de Kanaaldijk in het Gelderse Lochem. Dat bevestigt de politie na berichtgeving…

Lees meer

Drugs, wapens en cybercrimehandleidingen: ‘Op Telegram koop je alles wat God verboden heeft’

Van cocaïne tot een pistool en van gehandicaptenparkeerkaarten tot moedersleutels voor fietsen. Via de chatdienst Telegram kun je werkelijk alles op de kop tikken. De…

Lees meer

Regen en waterschimmel dreigen aardappel lang dwars te zitten

De vele regen van de afgelopen maanden zit aardappeltelers dwars. Dat komt niet alleen doordat aardappelpercelen noodgedwongen te laat worden geplant, maar ook doordat een…

Lees meer

Golftoernooi KLM Open vertraagd door actie Extinction Rebellion

Een actie van Extinction Rebellion (XR) heeft ervoor gezorgd dat de vierde en laatste ronde op het KLM Open in Badhoevedorp vertraging heeft opgelopen. Activisten…

Lees meer