main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 december 2023 — 13:33

Ruime meerderheid scholieren heeft bijbaan: ‘Dan is er minder investering in je intellectuele ontwikkeling’

Twee derde van de scholieren van 15 jaar of ouder heeft een bijbaan. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is volgens leraar en lerarenopleider Ton van Haperen niet per se een positieve ontwikkeling. “Daardoor investeer je minder in je intellectuele ontwikkeling”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Supermarkten mogen in hun handjes wrijven. Dat is namelijk de plek waar scholieren het vaakst hun centjes bij elkaar schrapen, op de voet gevolgd door de horeca. Ook krantenwijken of andere bezorgservices zijn populair onder jongeren.

Daarnaast werken scholieren liever doordeweeks in de avond dan in het weekend, maar als zij dan toch in het weekend moeten werken, dan bij voorkeur op de zaterdag. Iets anders wat opvalt is dat mbo’ers meer werken dan scholieren in het voortgezet onderwijs. Mbo’ers werken bijna dubbel zo veel, met 23 uur in de week. Scholieren werken gemiddeld elf uur in de week.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Minder investering in intellectuele ontwikkeling’

Ton van Haperen is docent economie aan het Rythovius College in Eersel. Ook op zijn school hebben veel leerlingen een bijbaan. Hij beschouwt het als “heel veel aandacht voor welvaart op korte termijn en minder voor een investering in jezelf”.

Van Haperen legt uit: “Als je werkt leer je wat, maar niet zo veel als van wereldliteratuur, wiskunde of wat anders.” Hij snapt dat scholieren een hoop willen, maar niet alles tegelijk kunnen. “Als jongeren steeds meer werken omdat ze graag luxe willen en leuke dingen willen doen, dan verwijt ik ze dat niet. Maar het betekent wel dat je daardoor minder investeert in je intellectuele ontwikkeling.”

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start.

De docent, die ook lesgeeft op de universiteit, verbaast zich ook over deze ontwikkeling gezien het aantal burn-outs onder jongeren. “Dat kan eraan liggen dat jongeren alles tegelijk willen. Zoals geld verdienen, op vakantie gaan, een goede baan willen en jezelf willen ontwikkelen”, somt Van Haperen op. “Niet alles kan. Je moet een keuze maken en daar bewust achter staan. Het lijkt wel of dit mensen een beetje overkomt.”

“Als je wilt dat mensen zich ontwikkelen, dan is dat een investering. En een investering betekent een offer”, zegt Van Haperen.

Lees ook:

Scholen doen mobieltjes en masse in de ban: ‘Je wordt er dik en dom van’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer