main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 4 december 2023 — 10:05

Gaat ronde twee met verkenner Ronald Plasterk wel iets opleveren? 

Verkenner Ronald Plasterk begint vandaag aan de tweede gespreksronde met de partijleiders van PVV, VVD, NSC en BBB. “Ze gaan kijken of gezamenlijk uitgangspunten te vinden zijn voor een eventueel kabinet, welke vorm dat ook krijgt. Want dat kan in allerlei vormen”, zegt parlementair verslaggever bij EW Carla Joosten in Goedemorgen Nederland.

Plasterk zit vandaag om tafel met fractievoorzitters Geert Wilders (PVV), Dilan Yeşilgöz (VVD), Pieter Omtzigt (NSC) en Caroline van der Plas (BBB). Dat doet hij voor de tweede keer, omdat de eerste gesprekken “klaarblijkelijk niet het gewenste resultaat opleverden”, concludeert Joosten.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Blijkbaar heeft Plasterk ook zo geredeneerd’

Dat was volgens haar ook te merken aan reacties van politici na de gesprekken. Zo ging Omtzigt in een talkshow uitleggen wat hij allemaal aan Wilders had verteld en liet de PVV-leider op zijn beurt van zich horen op X. “Dat deed hij met niet mis te verstane uitingen, waardoor ik dacht: is de oude Wilders weer terug?”

Zo op elkaar reageren “is niet slim als je probeert met elkaar iets tot stand te brengen”, vindt Joosten. “Blijkbaar heeft Plasterk ook zo geredeneerd.” Een tweede gespreksronde is het gevolg, waar ze gaan kijken of de partijleiders nader tot elkaar te brengen zijn.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Joosten vindt dat niet goed wordt uitgelegd waar de verkenningsfase voor bedoeld is. Het gaat naar haar mening momenteel te veel over ‘die wil met die’ en ‘ik wil niet met jou’. “Het is net zoals in het gewone leven; je moet met elkaar praten om een soort gevoel te krijgen of er überhaupt iets in zit.” Daar hoor je weinig over, vindt de journalist. “Hopelijk gebeurt dat wel aan tafel met de verkenner, maar dat weten we niet.”

Peilingen

Na een peiling van Maurice de Hond dit weekend kwam Wilders met de PVV uit op 42 zetels. Dat zijn er 5 meer dan waar hij oorspronkelijk op uitkwam na de verkiezingen. De VVD zakte nog verder weg en kwam uit op 16 zetels. “Dat zegt dat de achterban zeer ontevreden is. Je ziet het wantrouwen toenemen, maar dat hebben de partijen zelf in de hand.”

Joosten volgt de woorden van oud-verkenner Johan Remkes in het NRC. “Rustig aan. Er is geen paniek nodig. Overleg gewoon met elkaar en dan komt er heus wel een oplossing.”

Lees ook:

Van der Plas klaar voor tweede gespreksronde met Plasterk: ‘Kijken welke obstakels er zijn’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer