main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: AFP. Ofir Engel (midden) met zijn ouders onderweg naar een ziekenhuis na zijn vrijlating door Hamas.
Op1 - 30 november 2023 — 23:26

Gegijzelde Ofir Engel vrijgelaten door Hamas: ‘Hij werd psychologisch ondervraagd’

Ofir Engel (18) werd met spoed tot Nederlander genaturaliseerd en werd na bijna twee maanden gegijzeld te zijn door Hamas in de Gazastrook vrijgelaten. Demissionair minister voor Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft zich sterk ingezet voor de vrijlating van Engel, vertelt ze in Op1. “Heel veel mensen hebben hun best gedaan om Ofir vrij te krijgen, maar ook om ervoor te zorgen dat anderen vrij kwamen.”

Bruins Slot is blij dat Engel terug bij zijn familie is. “54 dagen de wanhoop dat je kind en je kleinzoon kwijt is, je weet niet wat er gebeurd is, je weet niet of hij nog in leven is”, zegt ze. Ze heeft ontzettend veel ontzag en waardering voor alle families die gegijzelden hebben in het gebied. “Dat is gewoon het grootste drama dat je kan meemaken.”

Ontvang jij al de WNL-nieuwsbrief? Meld je hier gratis aan en mis niets!

De opa van Ofir, Jucha Engel, vertelt dat hij in vijf verschillende huizen werd vastgehouden en niet in een tunnel. “Het gaat goed, hij had heel veel geluk”, zegt hij. “Hij is met de helikopter over de grens gekomen en heeft zijn ouders ontmoet in het ziekenhuis. Hij moet in het ziekenhuis blijven tot zaterdag of zondag voor onderzoek.”

De jongen werd aan allerlei psychologische vragen onderworpen, vertelt zijn opa. “Allerlei woorden, allerlei dingen. Israël wil jullie niet meer bijvoorbeeld. Maar hij besloot in het begin dat ze kunnen zeggen wat ze willen, ik zal me niet laten intimideren. Ik ben niet bang.”

Tekst gaat verder onder de X.

Humanitaire pauze

Naast Engel werden gisteravond nog vijftien andere gijzelaars vrijgelaten en overgedragen aan het Rode Kruis. Internationale bemiddelaars zijn druk met onderhandelen om meer gijzelaars vrij te krijgen uit de Gazastrook. Demissionair minister voor Buitenlandse Zaken Bruins Slot is vooral Qatar, Egypte, Jordanië en de Verenigde Staten dankbaar voor hun hulp en inzet. “Heel veel mensen hebben de afgelopen periode hun best gedaan om ervoor te zorgen dat Ofir vrijkwam, maar ook dat andere gegijzelden vrijkwamen.”

De onderhandelingen zorgen hopelijk onder meer voor het verlengen van de humanitaire pauze. “Die is zo ontzettend belangrijk om het leed van de Palestijnen in Gaza te verlichten”, zegt de demissionair minister. Of het bestand wordt verlengd is nog onduidelijk. “Terwijl het leed van de Palestijnen ook heel groot is. Dus aan beide kanten is er leed”, aldus Bruins Slot.

Stille diplomatie

Engel kreeg met spoed een Nederlands paspoort. Of dit ook een doorslaggevende rol speelde bij de vrijlating kan Bruins Slot niet zeggen. “Iemand noemde het ook stille diplomatie en volgens mij moet je diplomatie soms ook gewoon stil houden om ervoor te zorgen dat je effectief bent.” Op dit moment worden met name jonge mensen en vrouwen vrijgelaten volgens Bruins Slot. De schoonvader van Engel zit nog vast.

Op dit moment zijn er nog 25 Nederlanders die vastzitten in Gaza, vertelt Bruins Slot. “We doen er alles aan om hen op de lijsten te krijgen, zodat ze naar buiten kunnen. En we houden er ook elke keer rekening mee dat er zich nieuwe Nederlanders aanmelden. We zijn ooit met elf tot veertien mensen begonnen en inmiddels hebben we zo’n dikke twintig  mensen uit het gebied gekregen.”

Lees ook:

Familie Ofir Engel opgelucht na vrijlating door Hamas: ‘Hij is wat mager, maar geestelijk gezond’

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Gewapende overvaller verlaat criminele pad: 'Ik zag de paniek in de ogen van mijn slachtoffer'

Hoe krijg je criminele jongeren op het rechte pad? Jordi Blitz belandde in zijn jeugd in de criminaliteit, met als tragisch dieptepunt een brute gewapende woningoverval.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Jordi, die het criminele pad achter zich heeft gelaten en zich inmiddels inzet als jongerenwerker. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en vertelt meer over de Amsterdamse top 600-aanpak waar veel om te doen is.

Beluister de podcast hier!

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer