main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 november 2023 — 11:51

Familie Ofir Engel opgelucht na vrijlating door Hamas: ‘Hij is wat mager, maar geestelijk gezond’

De Nederlands-Israëlische Ofir Engel is gisternacht na ruim 50 dagen vrijgelaten door Hamas. Hij was een van de tien gijzelaars die werd vrijgelaten door de terreurorganisatie. “Wij zijn heel blij”, zegt Jucha Engel, de opa van Ofir, in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In een volgende gijzeldeal tussen Israël en Hamas werden afgelopen nacht tien mensen vrijgelaten door Hamas. Een van de tien was de 18-jarige Ofir. Na 54 dagen te zijn gegijzeld door de terreurorganisatie, kon hij zijn familie weer in de armen sluiten. “Het waren 54 hele moeilijke dagen en nachten”, zegt opa Engel.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Bij de afgelopen gijzeldeals stond Ofir niet op de lijst om vrijgelaten te worden. Het bleef voor zijn familie gissen wanneer hij weer naar huis kwam. “Gisteren zaten wij de hele dag in spanning. We wisten niet of hij zou komen. Om half 5 ’s ochtends heb ik hem gezien. Ik was heel blij.”

Nadat Ofir weer vrij was werd hij in het ziekenhuis in Tel Aviv opgenomen ter controle. Daar heeft hij met zijn opa goed kunnen praten. “Hij maakt het goed. Hij is een beetje mager geworden, maar geestelijk is hij goed. Ik hoop dat dat zo blijft”, aldus Jucha Engel.

Reactie Rutte

Het nieuws van de vrijlating kon ook demissionair minister-president Mark Rutte bekoren. “Ik ben ontzettend blij en opgelucht dat Ofir Engel is vrijgekomen na zijn gijzeling door Hamas”, schrijft Rutte op X.

Tekst gaat verder onder X

Rutte bedankt in het bijzonder Qatar, Egypte en de VS voor “hun cruciale rol” in de vrijlating van Ofir. Dat de premier dit doet heeft te maken met de diplomatieke rol die Qatar, Egypte en de VS hierin hebben gespeeld, vertelt diplomatiedeskundige Robert van de Roer. “We moeten daar niet lacherig over doen. Rutte heeft echt met Macron een tweede stem gezongen in het internationale corps wat duidelijk onder leiding staat van Biden. Daar heeft Nederland zeker een rol in gespeeld.”

Wapenstilstand

De wapenstilstand tussen Israël en Hamas is met één dag verlengd, ook om te praten over verdere vrijlatingen van nieuwe gijzelaars. “Men wil dat steeds per dag verlengen. Dat is een moeizaam proces”, zegt brigadegeneraal Han Bouwmeester.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Volgens Bouwmeester heeft “Hamas hier baat bij”. Voornamelijk vanuit militair oogpunt. “Zij kunnen zich weer hergroeperen, want door Israël waren ze behoorlijk in de verdediging gekomen en waren zij helemaal verspreid. Hamas kan nu herbevoorraden en zich voorbereiden.”

De wapenstilstand duwt Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een moeilijke positie, zegt de brigadegeneraal. “Aan de ene kant wil hij alle gegijzelden vrij krijgen en aan de andere kant zitten er mensen in zijn regering die zo snel mogelijk door willen met de oorlog en Hamas helemaal willen uitschakelen.”

Lees ook:

Wie was Henry Kissinger? ‘Grootmeester’ en Nobelprijswinnaar, maar ook omstreden figuur

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het doolhof dat het toeslagenstelsel heet

We proberen een uitweg te vinden uit het doolhof dat het toeslagenstelsel heet. De kritiek op het toeslagenstelsel is fors en velen zijn het er dan ook inmiddels over eens; het stelsel moet grondig op de schop.

Te gast zijn:

  • Bart Snels, voormalig Kamerlid van GroenLinks en tegenwoordig toezichthouder op de Belastingdienst;
  • Lex Hoogduin, topeconoom, voormalig directeur van De Nederlandsche Bank en nu emeritus hoogleraar
  • En Jasper van Dijk, onderzoeksleider van het Instituut voor Publieke Economie en hij schreef een toonaangevend rapport over het einde van de toeslagen.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Gewapende overvaller verlaat criminele pad: 'Ik zag de paniek in de ogen van mijn slachtoffer'

Hoe krijg je criminele jongeren op het rechte pad? Jordi Blitz belandde in zijn jeugd in de criminaliteit, met als tragisch dieptepunt een brute gewapende woningoverval.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Jordi, die het criminele pad achter zich heeft gelaten en zich inmiddels inzet als jongerenwerker. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en vertelt meer over de Amsterdamse top 600-aanpak waar veel om te doen is.

Beluister de podcast hier!

Ridouan Taghi en twee medeverdachten veroordeeld tot levenslang

Ridouan Taghi en twee medeverdachten zijn dinsdag door de rechtbank veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Er was zes keer de hoogst mogelijke straf geëist. De…

Lees meer

Van XTC-handelaar tot overvaller: Jordi was beroepscrimineel, maar helpt nu anderen uit de criminaliteit

Het begon met het regelen van wat XTC, maar eindigde in een serie gewelddadige overvallen. De 27-jarige Jordi Blitz was nog maar net volwassen toen…

Lees meer

Demissionair minister Adema tegen boeren: ‘Brandstichten is geen reden om naar jullie te gaan luisteren’

Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema, is de rellende boeren meer dan zat. ‘Stop hiermee’, is zijn boodschap aan de boeren die maandag voor een…

Lees meer

Trump in beroep tegen boete van 454 miljoen dollar

Voormalig president Donald Trump gaat in beroep tegen het vonnis van de staat New York in een fraudezaak tegen hem. De rechtbank veroordeelde hem tot…

Lees meer

Tekorten voor kinderantibiotica groeien

Al langer  tijd zijn er tekorten aan medicijnen in Nederland. Eind vorig jaar was er in heel Nederland een tekort aan antibiotica voor volwassenen. Nu…

Lees meer

Boze boeren weer naar huis; hooibalen smeulen nog na in Brussel

Boze boeren die in Brussel wegen blokkeerden en door politiekordons probeerden te breken, verlaten de Belgische hoofdstad. Nu de vergadering van Europese landbouwministers over tegemoetkomingen…

Lees meer

Ontsnapte tbs’er aangehouden in Tsjechië

De 33-jarige Mouloud M. die op 7 februari tijdens begeleid verlof ontsnapte, is maandagmorgen aangehouden in Tsjechië. Het Openbaar Ministerie meldt dat M. is opgepakt…

Lees meer

Van der Plas blijft met BBB inzetten op meerderheidskabinet

De BBB blijft inzetten op de vorming van een meerderheidskabinet. Dat zal de boodschap aan informateur Kim Putters zijn, verklaarde BBB-leider Caroline van der Plas…

Lees meer