main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 november 2023 — 08:45

Asielopvang onbetaalbaar door noodlocaties, prijskaartje 1,5 miljard euro: ‘Reguliere opvanglocaties zijn afgebouwd’

In een jaar tijd is de asielrekening meer dan verdubbeld, meldt het COA in De Telegraaf. Het prijskaartje is op dit moment 1,5 miljard euro. Waar in een normale opvangsituatie de kosten voor een asielzoeker 27.100 euro per jaar bedraagt, is dat bij een noodopvangplek 53.400 euro per jaar, twee keer zo duur als in een regulier asielzoekerscentrum.

In reguliere asielzoekerscentra is alleen te weinig plek. Eén van de prijzige hotels die daardoor voor opvang gebruikt wordt is het NH Atlantic Hotel in Kijkduin. Daar arriveerden tijdelijk 120 asielzoekers, nadat voor hen niet langer plek was in het opvangcentrum in Ter Apel. Inwoners waren verrast en dat leidde tot veel ontevredenheid.

De voorzitter van de lokale winkeliersvereniging, Woody Louwerens, zat dinsdagavond in de talkshow Op1. “Het gaat om 50 dagen, dat mag echt niet langer. En nu zitten ze uitzichtloos in dat hotel voor zich uit te staren en eten en drinken daar. Wij hebben restaurants, een pannenkoekenhuis en The Wine House. Zorg dat ze daarheen komen, dan hebben wij ook wat klandizie.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Structurele locaties zijn afgebouwd’

De stijgende kosten voor de asielopvang noemt parlementair journalist Tessa van Viegen opvallend. “Het heeft ons overvallen in de hoeveelheid en hoe we nu die opvang moeten regelen. We hadden altijd structurele locaties, maar die zijn afgebouwd. Nu moeten steeds noodopvanglocaties worden gezocht, wat enorm veel geld kost”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Dat grip op migratie moet komen is één ding, maar staatssecretaris van Asiel en Migratie Eric van der Burg zegt ook dat als de spreidingswet komt en asielzoekers weer meer bij gemeenten ondergebracht kunnen worden, hij niet steeds naar die noodlocaties hoeft te grijpen. Het mes snijdt dus aan twee kanten”, aldus Van Viegen.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Bezoek Wilders Kijkduin

PVV-leider Geert Wilders bezocht dinsdagavond het hotel in Kijkduin om de omwonenden een hart onder de riem te steken. Van Viegen zegt dat andere partijleiders, waaronder Pieter Omtzigt van NSC en Caroline van der Plas van BBB, niet erg te spreken zijn over de actie van Wilders. “Ze waren er niet van gecharmeerd. Ze vroegen zich af of het in de formatiefase wel nodig is om dit soort bezoeken te doen.”

Wilders benadrukte tijdens zijn flitsbezoek dat hij met de bewoners meeleeft. “Hij wil hiermee laten zien dat het niet alleen campagnepraat was, maar dat hij ook daadwerkelijk iets voor ze wil betekenen.” Van Viegen denkt dat het bezoek aan Kijkduin niet veel invloed zal hebben op de formatie. “Want uiteindelijk gaat het er toch om wat de partijen de komende vier jaar met elkaar kunnen bereiken.”

Lees ook:

Kijkduin woedend over asielopvang: ‘Wordt door de strot geduwd’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer