main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 29 november 2023 — 08:45

Asielopvang onbetaalbaar door noodlocaties, prijskaartje 1,5 miljard euro: ‘Reguliere opvanglocaties zijn afgebouwd’

In een jaar tijd is de asielrekening meer dan verdubbeld, meldt het COA in De Telegraaf. Het prijskaartje is op dit moment 1,5 miljard euro. Waar in een normale opvangsituatie de kosten voor een asielzoeker 27.100 euro per jaar bedraagt, is dat bij een noodopvangplek 53.400 euro per jaar, twee keer zo duur als in een regulier asielzoekerscentrum.

In reguliere asielzoekerscentra is alleen te weinig plek. Eén van de prijzige hotels die daardoor voor opvang gebruikt wordt is het NH Atlantic Hotel in Kijkduin. Daar arriveerden tijdelijk 120 asielzoekers, nadat voor hen niet langer plek was in het opvangcentrum in Ter Apel. Inwoners waren verrast en dat leidde tot veel ontevredenheid.

De voorzitter van de lokale winkeliersvereniging, Woody Louwerens, zat dinsdagavond in de talkshow Op1. “Het gaat om 50 dagen, dat mag echt niet langer. En nu zitten ze uitzichtloos in dat hotel voor zich uit te staren en eten en drinken daar. Wij hebben restaurants, een pannenkoekenhuis en The Wine House. Zorg dat ze daarheen komen, dan hebben wij ook wat klandizie.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

‘Structurele locaties zijn afgebouwd’

De stijgende kosten voor de asielopvang noemt parlementair journalist Tessa van Viegen opvallend. “Het heeft ons overvallen in de hoeveelheid en hoe we nu die opvang moeten regelen. We hadden altijd structurele locaties, maar die zijn afgebouwd. Nu moeten steeds noodopvanglocaties worden gezocht, wat enorm veel geld kost”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Dat grip op migratie moet komen is één ding, maar staatssecretaris van Asiel en Migratie Eric van der Burg zegt ook dat als de spreidingswet komt en asielzoekers weer meer bij gemeenten ondergebracht kunnen worden, hij niet steeds naar die noodlocaties hoeft te grijpen. Het mes snijdt dus aan twee kanten”, aldus Van Viegen.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Bezoek Wilders Kijkduin

PVV-leider Geert Wilders bezocht dinsdagavond het hotel in Kijkduin om de omwonenden een hart onder de riem te steken. Van Viegen zegt dat andere partijleiders, waaronder Pieter Omtzigt van NSC en Caroline van der Plas van BBB, niet erg te spreken zijn over de actie van Wilders. “Ze waren er niet van gecharmeerd. Ze vroegen zich af of het in de formatiefase wel nodig is om dit soort bezoeken te doen.”

Wilders benadrukte tijdens zijn flitsbezoek dat hij met de bewoners meeleeft. “Hij wil hiermee laten zien dat het niet alleen campagnepraat was, maar dat hij ook daadwerkelijk iets voor ze wil betekenen.” Van Viegen denkt dat het bezoek aan Kijkduin niet veel invloed zal hebben op de formatie. “Want uiteindelijk gaat het er toch om wat de partijen de komende vier jaar met elkaar kunnen bereiken.”

Lees ook:

Kijkduin woedend over asielopvang: ‘Wordt door de strot geduwd’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Landgoed bij Leusden moet deels dicht na incident met wolf

Het landgoed bij Leusden waar een wolvenpaar met welpen leeft, gaat de komende tijd dicht voor bezoekers. De provincie Utrecht en de gemeente Leusden hebben…

Lees meer

Minister van Defensie Brekelmans: F-16 kan Oekraïense grondtroepen nog niet ondersteunen

De F-16’s die Nederland naar Oekraïne heeft gestuurd worden voorlopig nog niet gebruikt om grondtroepen te ondersteunen, zegt defensieminister Ruben Brekelmans (VVD) in het radioprogramma…

Lees meer

Stads- en streekvervoer volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder

Een rit in het stads- en streekvervoer wordt volgend jaar waarschijnlijk 3 procent duurder. Dat bevestigt directeur Jan van Selm van samenwerkingsverband DOVA na een…

Lees meer

Ursula von der Leyen blij met ‘veel grotere steun’ dan vorige keer

De herkozen voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, is blij met de uitslag van de stemming in het Europees Parlement. Ze wijst…

Lees meer

Femke Halsema over ‘wijdverspreide’ homohaat in Amsterdam: ‘Jongeren staan onder invloed van Andrew Tate’

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema begint vandaag aan haar tweede termijn. Ze heeft niet getwijfeld om door te gaan, vertelt ze in het radioprogramma Sven…

Lees meer

Routes Nijmeegse Vierdaagse vrijdag ingekort om hitte

De routes van de Nijmeegse Vierdaagse van vrijdag worden met 10 kilometer per route ingekort om de warmte, meldt de organisatie. De wandelaars die normaal…

Lees meer

Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en…

Lees meer

Grote pensioenfondsen staan er opnieuw beter voor

De grote Nederlandse pensioenfondsen zijn er in het tweede kwartaal opnieuw beter voor komen te staan. Ambtenarenpensioenfonds ABP en zorgfonds PFZW, maar ook bpfBOUW en…

Lees meer