main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 24 november 2023 — 07:00

Politie wil meer autowrakken optakelen om misdrijven op te lossen: ‘In het allerergste geval zit er nog iemand in de kofferbak’ 

In ons land liggen volgens de politie ‘tientallen autowrakken’ in het water die vanwege de hoge kosten niet worden geborgen. Volgens Jaap Nijgh, operationeel coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen (LTOZ), kunnen de autowrakken gelieerd zijn aan een misdrijf: “In het allerergste geval zit er nog iemand in de kofferbak.” Dat zegt hij tegen de NPO Radio 1-podcast Het Misdaadbureau van Omroep WNL. 

Het LTOZ weet tientallen autowrakken te liggen. Volgens Nijgh bestaat de mogelijkheid dat ze afkomstig zijn van diefstal of gebruikt zijn bij een plofkraak of een misdrijf. Het zou de politie dus een heleboel nieuwe informatie op kunnen leveren. “De vaarwegbeheerder is vaak Rijkswaterstaat en die stelt zichzelf meestal de vraag: is dit gevaarlijk voor de scheepvaart? Als het antwoord ‘nee’ is, dan gaan ze het voertuig niet bergen”, vertelt Jaap Nijgh. “Dat heeft te maken met de kosten. Als je een voertuig moet bergen met een kraan dan kost dat zo’n 300 euro per uur.”

Luister hieronder naar de podcast:

Rijkswaterstaat bevestigt dat zij niet zomaar alle autowrakken uit het water kunnen takelen. Een woordvoerder legt uit: “Zolang de scheepvaart er geen last van heeft, blijven de wrakken daar gewoon liggen totdat we onderhoud plegen. Als we een opschoonactie houden, kunnen er soms wel tien auto’s gevonden worden.”

‘Onverstandig dat politie niet altijd aanwezig is bij opruimacties’

De politie zou graag aanwezig willen zijn als Rijkswaterstaat auto’s opruimt. Nijgh: “Daar is nu niet altijd iemand van de politie bij aanwezig. Onverstandig. Wij willen kunnen uitsluiten dat een auto iets met een misdrijf te maken heeft, dus wat ons betreft moet er altijd een samenwerking met de politie zijn.”

Om een misdrijf uit te sluiten, is het volgens Nijgh belangrijk dat een auto geleidelijk omhoog komt. “Dat houdt in dat het voertuig horizontaal naar boven gelift moet worden en niet alleen met de achterkant of voorkant omhoog.” Rijkswaterstaat laat weten dat het horizontaal of verticaal borgen van de auto afhangt van de situatie en hoe de berging plaatsvindt. “Bij lege, oude wrakken kan dat op beide manieren. Als er kans is op inzittenden, dan geeft de politie duidelijk aan hoe wij moeten handelen.”

Te gast bij Het Misdaadbureau vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur bij NPO Radio 1 zijn: Jaap Nijgh van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen en hondengeleider Lisenka Nicolai met haar speurhond Guusje. 

Lees ook:

Heerlense ondernemer wanhopig door tekorten bij politie: ‘Als ik 112 bel, komt er niemand’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

Live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas

De Kantine komt morgen voor het eerst live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas in Rotterdam. En daar schuiven de volgende gasten aan bij Fidan Ekiz en Wieger Hemmer:
  • Politiek verslaggever Victor Pak praat ons bij over de finaleweek van de formatie;
  • De Belgische politicus Darya Safai is te gast over de strenge migratieregels die zij daar al hanteren;
  • De Rotterdamse  radio-dj Sherill Samsom is net terug uit Malmö, waar zij de halve finales van het Eurovisie Songfestival zag;
  • Natuurfotograaf Jasper Doest legt in zijn werk de relatie tussen mens en dier vast.
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Mogelijk persoonsgegevens gelekt bij UWV: aangifte wordt overwogen

Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv’s van 150.000 mensen heeft ingezien en…

Lees meer

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat…

Lees meer

VVD eist actie van onderwijsminister Dijkgraaf: ‘Tijd dat hij regie pakt’

Naar aanleiding van de pro-Palestijnse demonstraties bij universiteiten in Nederland, doet Tweede Kamerlid van de VVD Claire Martens in het radioprogramma Sven op 1 een…

Lees meer

Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden…

Lees meer

Iedereen kan zich zonder poespas volspuiten met fillers en botox: ‘Het maakt niet uit of je bekwaam of bevoegd bent’

Volle lippen, grotere borsten en weg met die rimpels en kraaienpootjes. Steeds meer millennials spuiten zich vol met fillers en botox. Daar komt bij dat…

Lees meer