Winkeliers Ter Apel sturen brandbrief om overlast asielzoekers
Ondernemers in Ter Apel zeggen het vertrouwen in de politiek op om de overlastgevende asielzoekers van het aanmeldcentrum in het dorp, waar in hun ogen te weinig aan wordt gedaan. Dat zeggen ze maandag in een brandbrief die gericht is aan de regering en de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel toe behoort. Door de vele incidenten zoals diefstal wordt Ter Apel volgens de ondernemers door mensen gemeden en lopen zij omzet mis. Ze zijn naar eigen zeggen ten einde raad en voelen zich “lamgeslagen, machteloos” en “leeg”.
“Wij zijn alle vertrouwen in de politiek kwijt, zien partijen elkaar bevechten op tv, over grenzen dicht, spreidingswet, racisme, etc. Wij zien en horen het met lede ogen aan”, zeggen de ondernemers in de brief. “Er wordt op een niveau gediscussieerd ver van Ter Apel af waarbij overkoepelend over het dorp wordt gesproken, hoe erg het wel niet voor ons zou zijn, maar ze acteren er in de praktijk niet naar.”
“Veel bewoners doen inmiddels massaal boodschappen in andere rustige dorpen of over de grens”, schrijven de ondernemers. Het imago van het dorp heeft volgens hen “het dieptepunt bereikt”. De ondernemers zeggen dat zo’n tweehonderd asielzoekers de overlast in Ter Apel veroorzaken.
Meer kritiek
De gedupeerde ondernemers hebben daarnaast kritiek op het veiligheidsoverleg tussen hen en onder meer de politie, gemeente en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat overleg, waarin incidenten met asielzoekers worden besproken, leidt volgens hen nergens toe. Door het personeelstekort bij de politie krijgen de ondernemers naar eigen zeggen “keer op keer de vraag pogingen tot diefstal met deze criminelen zelf maar te verijdelen”.”Dit is onacceptabel en de wereld op zijn kop.”
In de brandbrief eisen ze daarom dat overlastgevers niet meer in Ter Apel worden opgevangen. Ook willen ze een vergoeding voor de imagoschade en diefstallen en meer agenten op straat. “Wij zijn naïef geweest, vol vertrouwen, gingen ervan uit dat wij als bewoners van Ter Apel, mede-Nederlanders, mede-ondernemers, opgevangen, gewaardeerd en gerespecteerd zouden worden voor alle ellende die wij hier in Ter Apel opvangen voor ons land”, schrijven ze.
Lees ook:
Buurtwacht Ter Apel speelt te vaak voor eigen rechter: ‘Het geweldsmonopolie ligt bij de politie’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: de aardbeving in Haïti
Widlem maakte als peuter de aardbeving in Haïti mee. Na de ramp, leefde hij met allerlei andere kinderen dagenlang op straat. Totdat een actie vanuit Nederland werd opgetuigd en een militair zich over hem ontfermde.
Welmoed Sijtsma gaat op zoek naar Widlems redder in nood. Weet zij hem te vinden?
Kijk deze aflevering van Redding na de Ramp nu terug op NPO Start.
Podcast: Welke portefeuille krijgt Eurocommissaris Hoekstra?
De zondag begint met Rick Nieman. Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
- Eurocommissaris Wopke Hoekstra over wat Europa de komende jaren nodig heeft op het gebied van economie, klimaat en geopolitiek;
- Staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman over de nieuwe Defensienota;
- Schrijver Jessica Durlacher bezocht Israël tien maanden na 7 oktober en doet verslag;
- Journalist Carol Rock en oud Amerika-correspondent Jan-Kees Emmer blikken vooruit op het debat tussen presidentskandidaten Donald Trump en Kamala Harris.
Beluister de podcast hier!
In de documentaireserie De Wapenroute ontdekt Sinan Can welke route wapens hebben afgelegd die zijn gebruikt voor schokkende moorden in Nederland. Dat wereldje blijkt een…
Lees meerDe oogst voor wijnboeren is dit jaar een stuk slechter dan andere jaren, maar dat wil niet zeggen dat de kwaliteit van wijn erop achteruitgaat,…
Lees meerSwipen voor de liefde kan je zomaar eens tienduizenden euro’s kosten. Oplichters gaan namelijk op datingapps als Tinder zo geraffineerd te werk, dat ze hun…
Lees meerMirjam Bikker wil dat de toekomst van kinderen centraal komt te staan. In een visiestuk dat is opgesteld door een partijcommissie en gisteren werd gepresenteerd,…
Lees meerPartijleider van de ChristenUnie Mirjam Bikker pleit voor het afschaffen van massale politieaanwezigheid bij wedstrijden in het betaald voetbal. Aanleiding zijn de tekorten in het…
Lees meerWe zijn 10 euro per maand meer kwijt aan onze zorgverzekering, blijkt uit uitgelekte Prinsjesdagplannen die in handen zijn van De Telegraaf. Een doorn in…
Lees meerDonald Trump heeft in het veelbesproken verkiezingsdebat gezichtsverlies geleden, zegt Amerikakenner Willem Post in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Kamala Harris trok fel van leer…
Lees meerPVV, VVD en NSC houden vast aan hun plan om een minimumleeftijd van 14 jaar en een helmplicht voor alleen fatbikes in te voeren. De…
Lees meerOnderzoekers van de Rabobank verwachten dat koophuizen nog harder in prijs zullen stijgen dan ze eerder dachten. Er staan relatief weinig woningen te koop en…
Lees meerBedrijven hebben in het tweede kwartaal van dit jaar wereldwijd opnieuw voor een recordbedrag aan dividend uitgekeerd. In het eerste kwartaal deelden ondernemingen ook al…
Lees meerIn het nieuwe tv-programma Van Roosmalen op Reportage trekt journalist en columnist Marcel van Roosmalen het land door om verslag te doen in geheel eigen…
Lees meerStaatssecretaris Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie roemt de positieve sfeer binnen het kabinet. “We hebben humor met elkaar gemeen”, zegt zij in het radioprogramma Sven…
Lees meerTerwijl Donald Trump in juni vraagtekens plaatste bij het mentale welzijn van zijn rivaal Joe Biden, moet de Republikein vannacht plots zelf bewijzen dat hij…
Lees meerDe bewindspersonen van kabinet Schoof I zijn nog niet zo lang bezig, maar SP-leider Jimmy Dijk plaatst nu al zijn vraagtekens. Met name bij minister…
Lees meerEr komen verscherpte grenscontroles in Duitsland om illegale migratie tegen te gaan. “De grens met negen buurlanden gaat opeens dicht”, zegt Duitslandcorrespondent van EW Guy…
Lees meer