main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Ter illustratie.
20 november 2023 — 17:22

Winkeliers Ter Apel sturen brandbrief om overlast asielzoekers

Ondernemers in Ter Apel zeggen het vertrouwen in de politiek op om de overlastgevende asielzoekers van het aanmeldcentrum in het dorp, waar in hun ogen te weinig aan wordt gedaan. Dat zeggen ze maandag in een brandbrief die gericht is aan de regering en de gemeente Westerwolde, waar Ter Apel toe behoort. Door de vele incidenten zoals diefstal wordt Ter Apel volgens de ondernemers door mensen gemeden en lopen zij omzet mis. Ze zijn naar eigen zeggen ten einde raad en voelen zich “lamgeslagen, machteloos” en “leeg”.

“Wij zijn alle vertrouwen in de politiek kwijt, zien partijen elkaar bevechten op tv, over grenzen dicht, spreidingswet, racisme, etc. Wij zien en horen het met lede ogen aan”, zeggen de ondernemers in de brief. “Er wordt op een niveau gediscussieerd ver van Ter Apel af waarbij overkoepelend over het dorp wordt gesproken, hoe erg het wel niet voor ons zou zijn, maar ze acteren er in de praktijk niet naar.”

“Veel bewoners doen inmiddels massaal boodschappen in andere rustige dorpen of over de grens”, schrijven de ondernemers. Het imago van het dorp heeft volgens hen “het dieptepunt bereikt”. De ondernemers zeggen dat zo’n tweehonderd asielzoekers de overlast in Ter Apel veroorzaken.

Meer kritiek

De gedupeerde ondernemers hebben daarnaast kritiek op het veiligheidsoverleg tussen hen en onder meer de politie, gemeente en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat overleg, waarin incidenten met asielzoekers worden besproken, leidt volgens hen nergens toe. Door het personeelstekort bij de politie krijgen de ondernemers naar eigen zeggen “keer op keer de vraag pogingen tot diefstal met deze criminelen zelf maar te verijdelen”.”Dit is onacceptabel en de wereld op zijn kop.”

In de brandbrief eisen ze daarom dat overlastgevers niet meer in Ter Apel worden opgevangen. Ook willen ze een vergoeding voor de imagoschade en diefstallen en meer agenten op straat. “Wij zijn naïef geweest, vol vertrouwen, gingen ervan uit dat wij als bewoners van Ter Apel, mede-Nederlanders, mede-ondernemers, opgevangen, gewaardeerd en gerespecteerd zouden worden voor alle ellende die wij hier in Ter Apel opvangen voor ons land”, schrijven ze.

Lees ook:

Buurtwacht Ter Apel speelt te vaak voor eigen rechter: ‘Het geweldsmonopolie ligt bij de politie’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer