main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Haagse Lobby (radio) - 20 november 2023 — 23:33

‘Slechts’ 14.000 woningen erbij voor provincie Drenthe, ondanks ruimte: ‘Natuur moet beschermd worden’

Provincie Drenthe hoeft voor 2030 ‘slechts’ 14.000 woningen erbij te bouwen, ondanks de ruimte die de provincie te bieden heeft. Dat aantal ligt een stuk lager dan wat op nieuwbouwgebied van andere provincies wordt gevraagd. “Dat is wat Den Haag heeft verzonnen. Op een totaal van bijna een miljoen woningen. Het zijn keuzes die het Rijk maakt”, zegt verslaggever van RTV Drenthe Serge Vinkenvleugel in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1.

Eerder gaf demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge aan dat op korte termijn zoveel mogelijk huizen moeten worden bijgebouwd voor 2030. “Maar die ruimte is er in Drenthe niet”, zegt Harm Holman, nummer 20 van Nieuw Sociaal Contract (NSC) en beoogd landbouwwoordvoerder van Pieter Omtzigt. “We hebben een hele waardevolle natuur en Drenthe heeft een beleid waarin de natuur wordt beschermd. Daar zijn de provinciale bestemmingsplannen op ingericht, dus vaak mag het ook niet om daar te gaan bouwen.”

Luister de hele uitzending van Haagse Lobby terug als podcast:

Randstadmensen naar Drenthe?

Zit provincie Drenthe te wachten op mensen uit de Randstad, mochten zij naar de provincie verhuizen? “Ik denk dat Drenthe juist een kans biedt om ook landelijke problemen op te lossen”, zegt Xander Topma, de nummer 22 van de SP en fractievoorzitter van de Meppeler gemeenteraad. “Als het gaat om bijvoorbeeld woningbouw, dan is er in de provincie Drenthe inderdaad meer ruimte. De snak naar woningen is ook nog steeds groot. Dus juist de investeringen daarin, gekoppeld aan de infrastructuur, biedt ook kansen om op economisch gebied te groeien.”

Tekst gaat verder onder de X:

Drentenieren

“Wat ook meespeelt is dat uit het westen ook mensen met een hele dikke portemonnee komen, die mooie huizen kopen en onze eigen mensen het nakijken geven”, vervolgt Holman. Volgens Vinkenvleugel heet dit ‘Drentenieren’. “Dat is een heel oud begrip en houdt in dat rijke mensen uit het westen van Nederland, die het grootse deel van hun werkzame leven al hebben gehad, een huis of tweede huis in Drenthe kopen.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Jongeren trekken weg

Vinkenvleugel ziet daarnaast jongeren wegtrekken uit de provincie. Dat komt volgens hem door een investeringsgebrek vanuit de overheid. “Er is substantieel veel geïnvesteerd in de welvarende delen van Nederland, maar minder in plekken zoals Drenthe.”

Volgens de regiojournalist is dit probleem aan te pakken door Drenthe gelijk te trekken met de rest van Nederland. “Waarom zou iemand in Drenthe maar één keer per twee uur met de bus ergens naartoe kunnen, terwijl iemand in Zoetermeer negen keer per uur met de stadstram naar Den Haag kan? Verdeel dat gelijk.”

Lees ook:

Hugo de Jonge over wooncrisis: ‘Hebben een geweldige fout gemaakt’

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

NOC*NSF wil dat journalisten binnen mondkapjes dragen op Spelen

Sportkoepel NOC*NSF roept Nederlandse journalisten op mondkapjes te dragen als ze in een besloten en drukke ruimte na wedstrijden met sporters praten tijdens de Olympische…

Lees meer

Belasting voor superrijken een stapje dichterbij

De landen van de G20 hebben in het Braziliaanse Rio de Janeiro afgesproken om samen te werken aan de introductie voor een belasting voor de…

Lees meer

Extinction Rebellion protesteert op Schiphol en Maastricht Aachen Airport

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) protesteren zaterdag op Schiphol en Maastricht Aachen Airport. Ook op luchthavens elders in Europa voeren klimaatactivisten actie, net als in…

Lees meer

Rotterdams Zomercarnaval voor de veertigste keer van start

Een kleurrijke stoet van dansers en praalwagens trekt zaterdag vanaf het middaguur door de binnenstad van Rotterdam. Het is de veertigste keer dat de straatparade…

Lees meer

Faissal Taghi uitgeleverd vanuit Dubai aan Nederland: ‘Criminelen zijn niet onaantastbaar’

De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar…

Lees meer

Soundmixshowlegende Jacques d’Ancona (86) overleden

Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d’Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D’Ancona begin deze maand zijn laatste stuk…

Lees meer

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer