main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge bij Op1 op NPO 1.
Op1 - 28 oktober 2023 — 00:32

Hugo de Jonge over wooncrisis: ‘Hebben een geweldige fout gemaakt’

Demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge is verantwoordelijk voor een van de grootste kopzorgen van de kiezer: betaalbaar wonen. Tot 2030 zouden er één miljoen huizen worden bijgebouwd, maar dat loopt niet volgens plan. Veel hardwerkende Nederlanders hebben geen fatsoenlijk dak meer boven hun hoofd. “We hebben tien jaar geleden een geweldige fout met elkaar gemaakt door het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening af te schaffen”, zegt De Jonge in Op1 op NPO 1.

“We zien nu terug hoe ongelooflijk slecht het was om daarmee te stoppen. We dachten toen: Nederland is af”, aldus De Jonge. “We hoopten dat de keuzes die lokaal en door marktpartijen werden gemaakt vanzelf zouden gaan leiden tot de oplossing van onze woningnood. In de ruimtelijke ordening is het daarnaast een soort van recht van de sterkste geweest.”

Hard werken, geen woning

Naar schatting leven duizenden Nederlanders op dit moment in auto’s, campers en bootjes omdat ze geen woning kunnen vinden. “En mensen die als vluchteling naar Nederland komen worden aan alle kanten geholpen. Daar krijg ik toch een hele bittere nasmaak van”, zegt een vrouw die ondanks dat ze hard werkt toch gedwongen in een stacaravan woont. “Dan denk ik: Den Haag, waar ben je voor je eigen mensen?”

De Jonge ziet dat Nederland het hard nodig heeft dat de schaarse ruimte op “een goede en rechtvaardige manier wordt verdeeld”. De demissionair minister heeft onlangs een startnota voor de ruimtelijke toekomst aangekondigd. “Alle stappen die we moeten zetten naar de toekomst, moeten we ook daadwerkelijk gaan zetten. Daar moet je nu al aan gaan werken. We doen dan natuurlijk met de enorme demografische groei in het achterhoofd. Daardoor zal veel verstedelijking plaats moeten vinden.” De Jonge stipt ook het grip krijgen op migratie aan als belangrijk punt.

Tekst gaat verder onder de X:

Verkiezingsdebat

Volgens de Volkshuisvestingminister gaat het in het verkiezingsdebat teveel over de verdeling van schaarste in sociaaleconomisch opzicht, maar nooit over schaarste qua ruimte. Daarom pleit hij ervoor om buiten de Randstad te gaan bouwen. “Toen ik startte gingen we voor het eerst weer aan volkshuisvesting doen. Toen hebben we zeventien grootschalige locaties binnen en buiten de Randstad aangewezen. Daar zal het gaan lukken om tot 2030 een kleine 300.000 woningen te bouwen.” De Jonge zegt daarnaast dat het moet lukken om na 2030 nog eens 300.000 woningen bij te bouwen.

“Nu zullen we al de nieuwe woningbouwlocaties moeten aanwijzen tussen 2030 en 2040”, aldus De Jonge. “Hadden ze dat maar tien jaar geleden gedaan. Dan hadden we nu met zijn allen veel makkelijker kunnen bouwen, omdat de bouwstroom dan continu zou zijn ingericht.”

Dat we niet met zijn allen op een kluitje in de Randstad kunnen wonen is de primaire oorzaak om ook voor Noord-, Oost- en Zuid-Nederland te kiezen voor bouwlocaties, zegt de demissionair minister. “Maar mensen moeten daar wel naartoe kunnen komen en werken. Dat betekent dat je integraal naar die gebiedsontwikkeling moet kijken.” Hij noemt de aanleg van de Lelylijn als voorbeeld, een nieuw te realiseren spoorlijn die de Randstad eenvoudig met het noorden van Nederland moet verbinden.

Wederombouw

Volgens De Jonge is de woonopdracht die hij nu voor de kiezen krijgt vergelijkbaar met de opdracht die Nederland had na de Tweede Wereldoorlog. “De opdracht is dus heel groot, omdat er naast de demografische groei nog veel meer aan de hand is. Er is een enorme landbouwtransitie gaande en daarnaast willen we naar een circulaire economie toewerken. De biodiversiteit beschermen vraagt ook om enorm veel ruimte, maar we leven maar in een klein land.” De demissionair minister vindt dat Nederland moet beseffen dat het een enorme klus is om te klaren.

Te lage rente

Volgens De Jonge is de wooncrisis ook het gevolg van een te lage rente. “Daardoor hebben projectontwikkelaars gedacht: als we nou huizen gaan programmeren die vier ton of meer waard zijn, kunnen mensen met een normaal salaris dat prima betalen omdat die rente zo laag is. En nu de rente stijgt, zie je dat de geprogrammeerde huizen steeds moeilijker verkocht worden.”

“Wat we daarnaast de afgelopen jaren veel te weinig hebben gedaan is betaalbare woningen bouwen”, stelt De Jonge. “Deze woningen worden niet meer verkocht omdat de rente is gestegen. De rente is alleen helemaal niet zo hoog, die is 4 á 5 procent, dat is heel lang zo geweest. Mensen zijn alleen gewend geraakt aan deze veel te lage rente.” Hij pleit om veel meer te gaan bouwen voor middeninkomens en sociale huurwoningen.

Verlaat De Jonge het Binnenhof?

Of De Jonge na de verkiezingen doorgaat in de politiek is nog onduidelijk. Hij zegt nog geen beslissing genomen te hebben. “Ik ben twee periodes wethouder geweest en nu twee periodes minister. Het zou dus heel goed kunnen dat ik wat anders ga doen.”

Lees ook:

Wooncrisis opgelost? Versneld 200.000 extra woningen mogelijk volgens studie

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer