main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 17 november 2023 — 12:06

Nederland een walhalla voor fietsendieven: ‘Mijn fatbike is zes keer gestolen’

De groeiende populariteit van de elektrische fiets gaat gepaard met interesse vanuit het criminele circuit voor dit nieuwe goud. Van alle fietsen die jaarlijks worden gestolen is naar schatting de helft een elektrische fiets. Binnen een paar tellen kunnen dieven op een slinkse manier een e-bike ter waarde van een paar duizend euro buit maken. 

In 2021 was de schade van fietsendiefstal 400 miljoen euro. Dit jaar zijn er al 100.000 fietsendiefstallen gepleegd, vertelt coördinator mobiel banditisme René Middag in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. “Een inschatting is dat de helft van die fietsen e-bikes zijn.”

Meerderheid wil ondanks diefstal elektrische fiets

Het hoge aantal diefstallen van elektrische fietsen weerhoudt mensen er niet van om er eentje aan te schaffen, blijkt uit onderzoek van Stand van Nederland. Het ruime merendeel (73,1 procent) heeft nog steeds interesse. De rest kiest toch eieren voor zijn geld.

Wie uiteindelijk overgaat tot aankoop van een elektrische fiets en de pechvogel wordt van diefstal heeft een probleem als die naar het buitenland wordt vervoerd. In sommige gevallen is de fiets nog terug te vinden, bijvoorbeeld op online verkoopsites, zoals Marktplaats. Demi Dingerdis is daar een goed voorbeeld van. Haar fatbike is maar liefst zes keer achterover gedrukt. In vijf gevallen wist zij háár fiets weer op te sporen.

Bij de eerste keer dat haar fiets was gestolen vond ze ‘m terug op Marktplaats. De fietsendief was vergeten een sticker van de fatbike af te halen, waardoor Dingerdis haar fiets makkelijk kon herkennen. Toen haar fiets later nóg een keer werd gestolen, kwam ze wederom terecht bij een online advertentie, waarin haar fiets te koop werd aangeboden.

Om de fiets weer in haar eigendom te krijgen, ging ze over tot een nepkoop. “Mijn vriend deed de nepkoop en ik stond iets verder. Toen heb ik op een gegeven moment het alarm aangezet. Hij wist niet wat hem overkwam.” De boef overhandigde de sleutels en nam snel de benen. “Ik was blij dat ik mijn fiets weer terug had.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Nederland fietsland

Niet alle gestolen fietsen verschijnen daags na de daad op internet. Het gebeurt vaak dat deze over de landsgrenzen verdwijnen. Deze fietsendieven komen “over het algemeen uit Oost-Europa”, concludeert Middag. Zij trekken het land door en zoeken plekken waar veel elektrische fietsen staan. Denk aan stations, recreatieparken of winkelcentra. “Ze rijden rond en kijken waar fietsen staan die slecht op slot staan. Die stelen ze of ze zetten ‘m soms apart om te kijken of iemand komt zoeken naar de fiets. Daarna komt er een busje en dan gaan ze naar het buitenland om verhandeld te worden.”

De fietsen worden naar de grens met Oost-Europa gereden. Vanuit daar worden ze verder verhandeld en verkocht aan allerlei andere landen. “Het is een levendige handel in die fietsen”, aldus Middag.

Dat de fietsenbandieten hun geluk in Nederland beproeven kan de coördinator mobiel banditisme goed verklaren. “Wij zijn een fietsenland en worden als naïef gezien.” Middag doelt op elektrische fietsen, met soms een waarde tot wel 4000 euro, die enkel of zelfs helemaal niet op slot staan. “Dan is het een makkelijke prooi.”

Power key

De fietscriminelen gebruiken handige tools om elektrische fietsen te stelen, zoals een power key. “Die steken ze in het slot en in een paar seconden hebben ze de fiets meegenomen”, legt Middag uit. Die sleutels zijn gemaakt voor elk type slot. Er zijn er zelfs verschillende van in omloop. “Die kunnen zij gebruiken om het slot in één keer openbreken. Het valt voor een omstander niet op dat het om diefstal gaat.”

Deze uitzending van Stand van Nederland: Generatie Next over de elektrische fiets als het nieuwe goud zie je zaterdag om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen zie je hier terug op NPO Start. 

Lees ook:

Zorgen bij RIVM over te weinig bewegende jongeren: e-bike mogelijk de boosdoener

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe wordt de formatiepuzzel gelegd?

Vandaag begon week twee van de gesprekken, een moeizame klus voor verkenner Ronald Plasterk. De oud-PvdA’er heeft nog een week langer nodig voor zijn verslag. Nieuwe ronde, nieuwe kansen? De vraag is nu hoe deze formatiepuzzel te leggen is en wat de verschillende scenario’s zijn.
En hoe houdbaar zijn deze Haagse ontwikkelingen voor de kiezer? Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Mariken van der Velden, specialist in politieke communicatie aan de VU;
  • René Cuperus, medeoprichter van de Nieuwe Denktank voor het Politieke Midden en co-auteur van De Atlas van Afgehaakt Nederland;
  • En Alexander van Kessel, senior onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in kabinetsformaties.
Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Luister terug als podcast: WNL op Zondag over de formatie en Oekraïne

Hoe verder met de formatie nu VVD en NSC de boot afhouden? Rick Nieman gaat in gesprek met:
  • Oud-informateur en VVD-prominent Uri Rosenthal over de kunst van het formeren
  • CDA-senator Madeleine van Toorenburg en columnist Zihni Özdil: wat zijn de opties voor een nieuw kabinet?
  • Hoogleraar Buitenlandse Betrekkingen Rob de Wijk over scenario’s voor Oekraïne
  • En schrijver Leon de Winter over zijn nieuwste boek Stad van de Honden, 50 jaar schrijverschap en Israël
Klik hier en luister deze uitzending terug als podcast!
Krijgt verkenner Plasterk de handen op elkaar? ‘Praten in koppeltjes is een unicum in deze fase’

Dat verkenner Ronald Plasterk voor een moeilijkere taak staat dan hij vooraf in zijn column in De Telegraaf aangaf, blijkt wel uit het feit dat…

Lees meer

Passagiers al dagen vast op luchthaven München

Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de…

Lees meer

Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar…

Lees meer

Burgemeester Westerwolde: ‘Het loopt weer vast in Ter Apel’

Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer…

Lees meer

Omtzigt: niet de bedoeling dat aantekeningen zichtbaar waren

De aantekeningen waarmee NSC-voorman Pieter Omtzigt is gefotografeerd, had hij voorafgaand aan het gesprek met verkenner Ronald Plasterk al opgepend. Dat zegt Omtzigt op X,…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: hoe is de formatiepuzzel te leggen?

In politiek Den Haag lopen de spanningen hoog op nu de verkenningsfase van de formatie onrustig verloopt. Vandaag begon week twee van de gesprekken, een…

Lees meer

Wilders en Van der Plas willen snel in groepjes verder praten

Geert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) vinden het een goed idee van verkenner Ronald Plasterk om deze week nog in “koppeltjes” verder…

Lees meer

Goudprijs stijgt naar nieuw recordniveau

De goudprijs is maandag gestegen naar het hoogste niveau ooit, vooral geholpen door een afzwakkende dollar. De prijs van het edelmetaal steeg op de metaalmarkt…

Lees meer

Oud-vakbewindsman tegen PVV, VVD en NSC: zet emotie opzij en ga om tafel

Zet je emotie opzij en neem plaats aan de onderhandelingstafel. Die oproep doet oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck aan PVV, VVD, NSC en BBB….

Lees meer

Antwerpen spreekt scholen aan op antisemitisme

Antwerpen gaat scholen aanspreken op antisemitisch gedrag tegen Joodse leerlingen. Sommige scholen doen niet genoeg tegen zulke pesterijen, vindt verantwoordelijk provinciegouverneur Cathy Berx. Kinderen worden…

Lees meer