main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 17 november 2023 — 12:06

Nederland een walhalla voor fietsendieven: ‘Mijn fatbike is zes keer gestolen’

De groeiende populariteit van de elektrische fiets gaat gepaard met interesse vanuit het criminele circuit voor dit nieuwe goud. Van alle fietsen die jaarlijks worden gestolen is naar schatting de helft een elektrische fiets. Binnen een paar tellen kunnen dieven op een slinkse manier een e-bike ter waarde van een paar duizend euro buit maken. 

In 2021 was de schade van fietsendiefstal 400 miljoen euro. Dit jaar zijn er al 100.000 fietsendiefstallen gepleegd, vertelt coördinator mobiel banditisme René Middag in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. “Een inschatting is dat de helft van die fietsen e-bikes zijn.”

Meerderheid wil ondanks diefstal elektrische fiets

Het hoge aantal diefstallen van elektrische fietsen weerhoudt mensen er niet van om er eentje aan te schaffen, blijkt uit onderzoek van Stand van Nederland. Het ruime merendeel (73,1 procent) heeft nog steeds interesse. De rest kiest toch eieren voor zijn geld.

Wie uiteindelijk overgaat tot aankoop van een elektrische fiets en de pechvogel wordt van diefstal heeft een probleem als die naar het buitenland wordt vervoerd. In sommige gevallen is de fiets nog terug te vinden, bijvoorbeeld op online verkoopsites, zoals Marktplaats. Demi Dingerdis is daar een goed voorbeeld van. Haar fatbike is maar liefst zes keer achterover gedrukt. In vijf gevallen wist zij háár fiets weer op te sporen.

Bij de eerste keer dat haar fiets was gestolen vond ze ‘m terug op Marktplaats. De fietsendief was vergeten een sticker van de fatbike af te halen, waardoor Dingerdis haar fiets makkelijk kon herkennen. Toen haar fiets later nóg een keer werd gestolen, kwam ze wederom terecht bij een online advertentie, waarin haar fiets te koop werd aangeboden.

Om de fiets weer in haar eigendom te krijgen, ging ze over tot een nepkoop. “Mijn vriend deed de nepkoop en ik stond iets verder. Toen heb ik op een gegeven moment het alarm aangezet. Hij wist niet wat hem overkwam.” De boef overhandigde de sleutels en nam snel de benen. “Ik was blij dat ik mijn fiets weer terug had.”

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

Nederland fietsland

Niet alle gestolen fietsen verschijnen daags na de daad op internet. Het gebeurt vaak dat deze over de landsgrenzen verdwijnen. Deze fietsendieven komen “over het algemeen uit Oost-Europa”, concludeert Middag. Zij trekken het land door en zoeken plekken waar veel elektrische fietsen staan. Denk aan stations, recreatieparken of winkelcentra. “Ze rijden rond en kijken waar fietsen staan die slecht op slot staan. Die stelen ze of ze zetten ‘m soms apart om te kijken of iemand komt zoeken naar de fiets. Daarna komt er een busje en dan gaan ze naar het buitenland om verhandeld te worden.”

De fietsen worden naar de grens met Oost-Europa gereden. Vanuit daar worden ze verder verhandeld en verkocht aan allerlei andere landen. “Het is een levendige handel in die fietsen”, aldus Middag.

Dat de fietsenbandieten hun geluk in Nederland beproeven kan de coördinator mobiel banditisme goed verklaren. “Wij zijn een fietsenland en worden als naïef gezien.” Middag doelt op elektrische fietsen, met soms een waarde tot wel 4000 euro, die enkel of zelfs helemaal niet op slot staan. “Dan is het een makkelijke prooi.”

Power key

De fietscriminelen gebruiken handige tools om elektrische fietsen te stelen, zoals een power key. “Die steken ze in het slot en in een paar seconden hebben ze de fiets meegenomen”, legt Middag uit. Die sleutels zijn gemaakt voor elk type slot. Er zijn er zelfs verschillende van in omloop. “Die kunnen zij gebruiken om het slot in één keer openbreken. Het valt voor een omstander niet op dat het om diefstal gaat.”

Deze uitzending van Stand van Nederland: Generatie Next over de elektrische fiets als het nieuwe goud zie je zaterdag om 22.00 uur op NPO 2. Eerdere uitzendingen zie je hier terug op NPO Start. 

Lees ook:

Zorgen bij RIVM over te weinig bewegende jongeren: e-bike mogelijk de boosdoener

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer

Beperkt aanbod en te veel vraag: waarom jij moeilijk aan een huis komt

Een schraal aanbod en veel vraag. De woningmarkt ligt op zijn gat en de prijzen blijven stijgen. Liggen er naast het ingezette beleid van demissionair…

Lees meer

Omwonenden Tata Steel in actie voor schone lucht

Ongeveer 150 demonstranten hebben zondagmiddag meegedaan aan de wandeling ‘Samen voor schone lucht’. De deelnemers vertrokken rond 13.30 uur vanaf een verzamelplek in IJmuiden richting…

Lees meer

Hamas ziet nieuwe steun VS als ‘groen licht’ voor agressie Israël

Hamas zegt dat de Verenigde Staten met een nieuw steunpakket hun zegen aan Israël hebben gegeven voor meer geweld in de Gazastrook. “Deze steun, die…

Lees meer

Moet Nederland zich voorbereiden op een oorlogseconomie? ‘De wereld is grimmiger geworden’

Voorzitter van ondernemers- en werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen pleit ervoor dat de zelfbescherming van Nederland nadrukkelijker op de agenda moet komen. “De wereld is grimmiger…

Lees meer