main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 november 2023 — 11:29

Zorgen bij RIVM over te weinig bewegende jongeren: e-bike mogelijk de boosdoener

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) constateert dat Nederlanders te veel stilzitten. In de afgelopen drie jaar is het percentage dat voldoet aan de beweegrichtlijnen gedaald van 49 naar 44 procent. Vooral jongeren, jongvolwassenen, mensen met betaald werk en hoger opgeleiden bewegen te weinig. 

Hoewel in de periode tussen 2019 en 2022 – waar het RIVM haar onderzoek op baseert – er meer werd gesport, is vooral het probleem dat mensen minder minuten doorbrengen op de fiets. Voor vrijetijdsbesteding gaat het om een daling van 51 minuten per week en voor fietsen naar school gaat het om een afname van 48 minuten.

Heb jij Goedemorgen Nederland gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug via NPO Start. 

Elektrische fiets

De boosdoener? De elektrische fiets, denkt het RIVM. De fietsafstanden worden daardoor niet minder, maar omdat een e-bike je sneller naar de bestemming brengt, neemt het gemiddeld aantal minuten fietsen per week af.

Het RIVM maakt zich zorgen over deze ontwikkeling, al helemaal omdat de eerder genoemde groepen gemiddeld het vaakst zitten. “Veel zitten hangt samen met een hoger risico op hart – en vaatziekten, diabetes type 2 en eerdere sterfte”, waarschuwt het RIVM. Dat is haast niet zichtbaar bij mensen die wel aan de beweegrichtlijnen voldoen.

Ontvang jij onze nieuwsbrief al? Meld je hier nu gratis aan!

“Mijn zus is fysiotherapeut. Zij zegt dat het zo belangrijk is dat je je bovenbeenspieren sterk houdt. Blijf dus vooral ook je gewone fiets gebruiken, want dat zorgt ervoor dat je tot op latere leeftijd gemakkelijk kunt opstaan en lopen. Dat is de basis van alles”, reageert hoofdredacteur Libelle Hilmar Mulder in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Beweegrichtlijn

De beweegrichtlijn die het RIVM hanteert is opgesteld door de Gezondheidsraad. Volwassenen moeten wekelijks minimaal 2,5 uur bewegen, van matig tot zwaar intensief. Daar vallen wandelen en fietsen ook onder. Dit moet wel verdeeld worden over meerdere dagen. Niet te vergeten: volwassenen moeten ook minimaal twee keer per week bot- en spierversterkende activiteiten verrichten.

Lees ook: 

Duizenden gestolen e-bikes gaan steeds vaker de grens over: ‘Het zijn professionele criminelen’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer