main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP.
Goedemorgen Nederland - 21 augustus 2023 — 10:09

Duizenden gestolen e-bikes gaan steeds vaker de grens over: ‘Het zijn professionele criminelen’

Gestolen e-bikes in Nederland vinden met regelmaat een nieuwe eigenaar in het buitenland. Per maand worden er duizenden e-bikes vervoerd naar met name Oost-Europa. Bendes maken steeds vaker elektronische fietsen buit, boven de normale tweewieler. Dat vertelt projectleider Mobiel Banditisme René Middag aan De Telegraaf

Dat dieven liever e-bikes stelen en doorverkopen heeft ermee te maken dat zij de elektronische met een veel hogere winst kunnen slijten. Daarnaast groeit het aantal e-bikes op de Nederlandse fietspaden. Dat maakt het “een Walhalla voor fietsendieven”, vertelt Middag.

De fietsendieven, vaak zelf afkomstig uit Oost-Europa, gaan steeds slimmer te werk om te voorkomen dat zij worden gepakt bij grenscontroles. Zo worden er valse framenummers over de originele geplakt en gebruiken zij corresponderende vrachtbrieven om zo de grens over te steken met een lading vol e-bikes.

Middag spreekt over “professionele criminelen” die in een paar minuten tijd een handjevol e-bikes stelen en in hun busjes laden. Zij laten zich daarbij niet tegenhouden door een dubbel slot. “Voor deze gasten is dat kinderspel. Binnen een paar seconden hebben ze die met speciale apparatuur open”, vertelt hij tegen de krant.

Noteer framenummer

De projectleider Mobiel Banditisme vindt het zorgelijk dat er steeds meer e-bikes worden gestolen. Toch worden er bij grenscontroles bendes opgepakt, maar is het soms ingewikkeld om de fietsen terug te krijgen bij de rechtmatige eigenaar. Dat heeft er vooral mee te maken dat de originele eigenaars hun framenummers niet noteren. Daarom geeft Middag e-bike-eigenaren mee dit wel te doen. “Als iemand aangeeft dat ze een zwarte Stella-fiets missen, dan kunnen we daar niets mee. Er worden elke maand duizenden fietsen gestolen.”

De e-bikes worden vaak op drukke plekken gestolen, zoals bij de supermarkt, een winkelcentrum of sportvereniging. Het advies is om de e-bike naast een standaardslot altijd aan een paal of hek vast te maken. Want “als zij dat zien, kiezen dieven vaak voor een ander target”, aldus Middag.

Lees ook:

Steeds vaker letsel bij ouderen na val met e-bike

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer