main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 september 2023 — 11:14

Deal met Colombia in de maak tegen drugscriminaliteit: ‘Inmiddels vergelijkbaar met terrorisme’

Een deal met Colombia is in de maak om intensiever samen te werken in de strijd tegen drugscriminaliteit. Zo zet Nederland een nieuwe stap in de aanpak tegen de georganiseerde misdaad. Demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid zegt in De Telegraaf dat ze het niet alleen een grote stap vindt, maar ook een noodzakelijke.

Deze stap komt niet toevallig uit de lucht vallen, want vandaag wordt in Brussel gesproken met ministers van onder meer Colombia over de aanpak van drugscriminaliteit. Maar volgens Yesilgöz staat er nog meer op de planning, waaronder gesprekken met Equador en Peru. “We zien dat het gevaar van zware criminelen zeer goed internationaal georganiseerd is. Het is inmiddels vergelijkbaar met terrorisme. Dit moeten we hard aanpakken en dat betekent goed samenwerken met de landen waar drugs vandaan komt”, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Basis van crimineel geweld

In Nederland wordt de cocaïnesmokkel uit Zuid-Amerika gezien als de basis van crimineel geweld in ons land. Met deze samenwerking hopen beide landen een grotere vuist te maken tegen deze georganiseerde misdaad. VVD-kamerlid Ulysse Ellian vindt een samenwerking met Colombia een goede stap. “Deze inspanningen zijn erop gericht om op internationaal niveau afspraken te maken. Als je de georganiseerde criminaliteit wil bestrijden heb je er ook andere landen voor nodig.” Ellian benadrukt wel dat de deal met Colombia nog langs de Tweede Kamer moet.

Volgende stap

Maar hoe kan het dat deze samenwerkingsvorm met Colombia er niet al jaren ligt? Yesilgöz zegt dat ze op basis van internationale afspraken al veel zaken kunnen doen, maar dat het vooral algemene afspraken betreft. “Wat wij graag willen is dat we gaan kijken wat we allebei nodig hebben. Er is nu een uitleveringsverdrag in de maak en er wordt gesproken over rechtshulp. We werken al goed samen, maar dit is een grote volgende stap.”

Lees ook:

In Nederland gezochte drugshandelaar gearresteerd in Colombia

Door: Rick Hartkamp

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer