main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 29 september 2023 — 19:25

Fouad L. eerder veroordeeld voor dierenmishandeling: ‘Dierenmishandeling is een rode vlag’

Fouad L., de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten donderdag in Rotterdam, is in 2021 vervolgd en veroordeeld voor dierenmishandeling. Volgens GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling maken dierenmishandelaars zich later vaak schuldig aan het mishandelen van mensen. Zij wil dat dierenmishandelaars beter in de gaten worden gehouden.

In 2018 werd een kruisboog van L. in beslag genomen, omdat hij daarmee op vissen zou hebben geschoten, meldt RTV Rijnmond. L. kreeg van de politie een waarschuwing. “Daar vissen volgens hem geen gevoel hebben, zag hij het probleem niet”, noteert de politie.

In december 2021 werd L. veroordeeld voor het mishandelen van zijn konijn ‘Flopsie’. Hij krijgt een taakstraf van 40 uur opgelegd, omdat hij in beschonken toestand het dier had geschopt en onder een steen had gelegd, blijkt uit een verslag van het AD. Hier diertje moest door een dierenarts uit zijn lijden worden verlost. Begin dit jaar moest L. voor de rechter verschijnen voor het schoppen van zijn hond, een puppy, in zijn tuin.

‘Dierenmishandeling rode vlag’

“Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat 70 procent (van de dierenmishandelaars) zich later richt op mensen. Het gaat dan bijvoorbeeld om huiselijk geweld of kindermishandeling. Dierenmishandeling is een rode vlag voor andere geweldsdelicten en we moeten nooit makkelijk over dierenmishandeling heen stappen”, waarschuwt Endenburg in Het Misdaadbureau op NPO Radio 1.

Luister de podcast:

Volgens haar kunnen er voor dierenmishandeling hoge straffen worden opgelegd. “Alleen dat gebeurt zelden of nooit. Dat is heel jammer, want dierenmishandeling is op zich al heel erg, maar je moet het ook heel serieus nemen om wat er later kan gebeuren aan geweldsmisdrijven.”

“De vraag is of dit drama wat in Rotterdam is gebeurd, voorkomen had kunnen worden”, zegt Endenburg. “Ik vind het een ontzettend moeilijke vraag, maar ik weet wel: als mensen dieren mishandelen, moeten we goed kijken hoe die mensen leven en waarom ze dieren mishandelen. Dan nog steeds durf ik niet te zeggen dat dit hadden kunnen voorkomen, maar we moeten hier wel anders mee omgaan. Als dierenmishandelaars nu hun straf hebben uitgezeten, raken ze volledig uit beeld.”

Drie doden

Fouad L. wordt ervan verdacht dat hij gisteren drie mensen doodschoot in Rotterdam. De verdachte sloeg eerst toe bij een woning aan het Heiman Dullaertplein in de wijk Delfshaven, waar een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter werden neergeschoten. Ze overleefden dit niet. Ook stichtte hij brand in de woning.

L. zou daarna naar het leslokaal gegaan aan de Erasmus Medisch Centrum, waar hij een 46-jarige docent doodschoot. De verdachte stichtte daarna nog op een andere plek in het EMC brand.

Lees ook: 

Schietpartij Rotterdam: ‘Fouad L. had het gemunt op examencommissie’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat ziet hij in de Duitse hoofdstad? 

Vanavond 21.10

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers…

Lees meer

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer