main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 26 september 2023 — 10:51

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per maand. Hoe betaalbaar is de zorg nog? Zorgverslaggever bij het Financieele Dagblad Maarten van Poll kijkt er niet vreemd van op, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is in lijn met wat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport had voorspeld.”

Vanwege toenemende vergrijzing neemt de zorgvraag toe. Daar komt bovenop dat de lonen in de zorgsector naar aanleiding van nieuwe cao-onderhandelingen fors zijn gestegen. De kosten worden dus flink opgedreven. “Als je op de lange termijn naar de zorgkosten kijkt, zie je dat die stijgen”, zegt van Poll. “Dat geld moet ergens vandaan komen.”

Sinds 2020 is er al ruim 350 euro per jaar bijgekomen. Volgens de verslaggever zit daar zeker een versnelling in, maar vertekent corona het beeld een beetje van de komende jaren. Toch is het vrij realistisch dat de kosten hoe dan ook omhoog gaan en dat we dat dus zullen voelen in onze portemonnee. “Het zit nu voor een belangrijk deel in de loonkosten. Zestig tot zeventig procent van de zorgkosten zit in de lonen van zorgverleners”, legt van Poll uit. Daarnaast is er een inhaalslag wat betreft de lonen gemaakt ten opzichte van andere sectoren.

De zorgkosten worden niet alleen betaald vanuit de premies die de burger betaald. Ook werkgevers dragen een bedrag af voor hun werknemers. Dat deel wordt al inhouden op het loon. “Kennelijk is dat niet genoeg”, zegt van Poll. “De regel is dat die bijdrage evenveel moet zijn. Ze lopen nooit helemaal gelijk, maar op de lange termijn moet dat 50/50 zijn.”

Minder marktwerking

Binnen de campagnes die de politieke partijen momenteel voeren wordt weinig gerept over deze forse stijging van de zorgpremies. Volgens van Poll is het geen leuk onderwerp om het over te hebben. Geluiden gaan op dat marktwerking de zorgsector kapot heeft gemaakt, maar de oplossingen zijn vrij ingewikkeld, zegt hij.

CDA-Kamerlid Bart van den Brink stelt dat zijn partij vindt dat de hoofdboodschap voor de zorg is “om in de toekomst veel meer te zoeken in samenwerking dan concurrentie.” Het CDA pleit voor het afbouwen van de marktwerking op sommige vlakken, en voor meer samenwerking, “zodat die zorgkosten niet explosief toenemen.”

Volgens de CDA’er was de marktwerking in de zorg die ooit in het leven is geroepen om stijgende zorgkosten tegen te houden geen fout. “Dat heeft ertoe geleid dat wij een stelsel hebben van solidariteit. Dat is op zich een mooi stelsel dat we hebben, maar we moeten zoeken naar een nieuwe balans, om het in de toekomst in balans te houden.” Hij ziet liever geen marktwerking in specifieke sectoren van de zorg, bijvoorbeeld de wijkverpleging.

Van Poll denkt dat het – al dan niet gedeeltelijk – opheffen van de marktwerking onderdeel kan zijn van de oplossing. “Het gaat vermoedelijk meer naar een mengvorm toe”, zegt hij. “De voorstellen die je nu ziet is om de marktwerking er helemaal uit te halen en terug te gaan naar het oude stelsel, zoals het voor 2006 was. En op bepaalde vlakken minder marktwerking.” Hij noemt acute zorg als voorbeeld waar concurrentie weinig zin heeft. “Maar je kunt je wel voorstellen dat bij ingrepen die heel vaak worden gedaan, dat het best zinvol kan zijn om te concurreren op prijs.”

Lees ook:

PrEP-zorg wordt beschikbaar voor iedereen met risico op hiv


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Made in Holland

Nederland staat voor molens, tulpen en klompen. Maar inmiddels ook wijngaarden, rijstvelden en theeplantages. Stand van Nederland onderzoekt of dit de toekomst is voor de Nederlandse economie.

Kijk Stand van Nederland: Generatie Next nu terug via NPO Start.

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Kabinet heeft arbeidsmigratie in de dode hoek zitten: ‘Groot onderdeel van de wooncrisis’

Arbeidsmigratie in Nederland heeft in de loop der jaren enorme proporties aangenomen. Inmiddels telt ons land meer dan een miljoen mensen die hier naartoe zijn…

Lees meer

Man opgepakt na explosie bij bus van dakdekker in Den Bosch

Een 19-jarige man uit Den Bosch is opgepakt voor het vernielen van een bestelbus van een dakdekker, zondagavond. Een explosie en een steekvlam leidden tot…

Lees meer

Kabinet wil straffen voor drugsdelicten omhoog gooien

Als het aan het kabinet ligt, gaan de maximumstraffen voor drugsdelicten omhoog. Het smokkelen van harddrugs zou dan van 12 naar 16 jaar gaan. Ook…

Lees meer

‘Financiële stabiliteit komt vooral aanwaaien uit het buitenland’, zegt DNB-directeur

De onzekerheid door conflicten zoals in het Midden-Oosten en Oekraïne leidt er onder meer toe dat Nederlanders meer sparen. De geopolitieke spanningen zijn volgens een…

Lees meer

Bikker (CU) wil opheldering van PVV-minister Agema over pandemische paraatheid: ‘300 miljoen komt niet uit de lucht vallen’

In het hoofdlijnenakkoord is afgesproken dat er 300 miljoen wordt bezuinigd op pandemische paraatheid. Nu maakt minister Fleur Agema (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) een draai…

Lees meer

Schoof mikt nog op vrijdag voor asielakkoord, voelt ‘veel druk’

Premier Dick Schoof verwacht nog altijd dat het kabinet vrijdag een besluit kan nemen over het al dan niet gebruiken van het noodrecht voor strengere…

Lees meer

Inzet Noord-Koreaanse militairen in Oekraïne betekent ‘serieuze escalatie’, vindt minister Veldkamp

De mogelijke inzet van Noord-Koreaanse militairen aan de kant van Rusland in de strijd tegen Oekraïne zou een “serieuze escalatie” betekenen, waarschuwt minister Caspar Veldkamp…

Lees meer

Voorwaardelijke boete voor FvD’er Van Houwelingen om ‘nazivlag-tweet’

FvD-Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen heeft een voorwaardelijke boete van 450 euro gekregen van de rechtbank Den Haag voor het plaatsen van een tweet in…

Lees meer

Mirjam Bikker (CU): ‘Geen nieuwe verkiezingen bij val kabinet’

ChristenUnie-leider Mirjam Bikker wil geen nieuwe verkiezingen uitroepen als het huidige kabinet zou vallen, vertelt ze in Sven op 1 op NPO Radio 1. “Artikel…

Lees meer

In dit ‘polderlab’ wordt Nederlandse rijst geteeld: ‘We hebben radicale ideeën’

De Universiteit Leiden experimenteert met het telen van producten uit warme landen in veengebied. In het zogeheten polderlab wordt zelfs rijst geteeld. Het is een…

Lees meer

Nederlandse concurrentiepositie daalt, kritiek op kabinet: ‘Het is allemaal kneuterig’

De coalitie schrijft in het hoofdlijnenakkoord dat Nederland moet behoren tot de top vijf van de landen met een goede concurrentiepositie. En hoewel het in…

Lees meer