main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 26 september 2023 — 10:51

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per maand. Hoe betaalbaar is de zorg nog? Zorgverslaggever bij het Financieele Dagblad Maarten van Poll kijkt er niet vreemd van op, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is in lijn met wat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport had voorspeld.”

Vanwege toenemende vergrijzing neemt de zorgvraag toe. Daar komt bovenop dat de lonen in de zorgsector naar aanleiding van nieuwe cao-onderhandelingen fors zijn gestegen. De kosten worden dus flink opgedreven. “Als je op de lange termijn naar de zorgkosten kijkt, zie je dat die stijgen”, zegt van Poll. “Dat geld moet ergens vandaan komen.”

Sinds 2020 is er al ruim 350 euro per jaar bijgekomen. Volgens de verslaggever zit daar zeker een versnelling in, maar vertekent corona het beeld een beetje van de komende jaren. Toch is het vrij realistisch dat de kosten hoe dan ook omhoog gaan en dat we dat dus zullen voelen in onze portemonnee. “Het zit nu voor een belangrijk deel in de loonkosten. Zestig tot zeventig procent van de zorgkosten zit in de lonen van zorgverleners”, legt van Poll uit. Daarnaast is er een inhaalslag wat betreft de lonen gemaakt ten opzichte van andere sectoren.

De zorgkosten worden niet alleen betaald vanuit de premies die de burger betaald. Ook werkgevers dragen een bedrag af voor hun werknemers. Dat deel wordt al inhouden op het loon. “Kennelijk is dat niet genoeg”, zegt van Poll. “De regel is dat die bijdrage evenveel moet zijn. Ze lopen nooit helemaal gelijk, maar op de lange termijn moet dat 50/50 zijn.”

Minder marktwerking

Binnen de campagnes die de politieke partijen momenteel voeren wordt weinig gerept over deze forse stijging van de zorgpremies. Volgens van Poll is het geen leuk onderwerp om het over te hebben. Geluiden gaan op dat marktwerking de zorgsector kapot heeft gemaakt, maar de oplossingen zijn vrij ingewikkeld, zegt hij.

CDA-Kamerlid Bart van den Brink stelt dat zijn partij vindt dat de hoofdboodschap voor de zorg is “om in de toekomst veel meer te zoeken in samenwerking dan concurrentie.” Het CDA pleit voor het afbouwen van de marktwerking op sommige vlakken, en voor meer samenwerking, “zodat die zorgkosten niet explosief toenemen.”

Volgens de CDA’er was de marktwerking in de zorg die ooit in het leven is geroepen om stijgende zorgkosten tegen te houden geen fout. “Dat heeft ertoe geleid dat wij een stelsel hebben van solidariteit. Dat is op zich een mooi stelsel dat we hebben, maar we moeten zoeken naar een nieuwe balans, om het in de toekomst in balans te houden.” Hij ziet liever geen marktwerking in specifieke sectoren van de zorg, bijvoorbeeld de wijkverpleging.

Van Poll denkt dat het – al dan niet gedeeltelijk – opheffen van de marktwerking onderdeel kan zijn van de oplossing. “Het gaat vermoedelijk meer naar een mengvorm toe”, zegt hij. “De voorstellen die je nu ziet is om de marktwerking er helemaal uit te halen en terug te gaan naar het oude stelsel, zoals het voor 2006 was. En op bepaalde vlakken minder marktwerking.” Hij noemt acute zorg als voorbeeld waar concurrentie weinig zin heeft. “Maar je kunt je wel voorstellen dat bij ingrepen die heel vaak worden gedaan, dat het best zinvol kan zijn om te concurreren op prijs.”

Lees ook:

PrEP-zorg wordt beschikbaar voor iedereen met risico op hiv


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer