main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 26 september 2023 — 10:51

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per maand. Hoe betaalbaar is de zorg nog? Zorgverslaggever bij het Financieele Dagblad Maarten van Poll kijkt er niet vreemd van op, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het is in lijn met wat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport had voorspeld.”

Vanwege toenemende vergrijzing neemt de zorgvraag toe. Daar komt bovenop dat de lonen in de zorgsector naar aanleiding van nieuwe cao-onderhandelingen fors zijn gestegen. De kosten worden dus flink opgedreven. “Als je op de lange termijn naar de zorgkosten kijkt, zie je dat die stijgen”, zegt van Poll. “Dat geld moet ergens vandaan komen.”

Sinds 2020 is er al ruim 350 euro per jaar bijgekomen. Volgens de verslaggever zit daar zeker een versnelling in, maar vertekent corona het beeld een beetje van de komende jaren. Toch is het vrij realistisch dat de kosten hoe dan ook omhoog gaan en dat we dat dus zullen voelen in onze portemonnee. “Het zit nu voor een belangrijk deel in de loonkosten. Zestig tot zeventig procent van de zorgkosten zit in de lonen van zorgverleners”, legt van Poll uit. Daarnaast is er een inhaalslag wat betreft de lonen gemaakt ten opzichte van andere sectoren.

De zorgkosten worden niet alleen betaald vanuit de premies die de burger betaald. Ook werkgevers dragen een bedrag af voor hun werknemers. Dat deel wordt al inhouden op het loon. “Kennelijk is dat niet genoeg”, zegt van Poll. “De regel is dat die bijdrage evenveel moet zijn. Ze lopen nooit helemaal gelijk, maar op de lange termijn moet dat 50/50 zijn.”

Minder marktwerking

Binnen de campagnes die de politieke partijen momenteel voeren wordt weinig gerept over deze forse stijging van de zorgpremies. Volgens van Poll is het geen leuk onderwerp om het over te hebben. Geluiden gaan op dat marktwerking de zorgsector kapot heeft gemaakt, maar de oplossingen zijn vrij ingewikkeld, zegt hij.

CDA-Kamerlid Bart van den Brink stelt dat zijn partij vindt dat de hoofdboodschap voor de zorg is “om in de toekomst veel meer te zoeken in samenwerking dan concurrentie.” Het CDA pleit voor het afbouwen van de marktwerking op sommige vlakken, en voor meer samenwerking, “zodat die zorgkosten niet explosief toenemen.”

Volgens de CDA’er was de marktwerking in de zorg die ooit in het leven is geroepen om stijgende zorgkosten tegen te houden geen fout. “Dat heeft ertoe geleid dat wij een stelsel hebben van solidariteit. Dat is op zich een mooi stelsel dat we hebben, maar we moeten zoeken naar een nieuwe balans, om het in de toekomst in balans te houden.” Hij ziet liever geen marktwerking in specifieke sectoren van de zorg, bijvoorbeeld de wijkverpleging.

Van Poll denkt dat het – al dan niet gedeeltelijk – opheffen van de marktwerking onderdeel kan zijn van de oplossing. “Het gaat vermoedelijk meer naar een mengvorm toe”, zegt hij. “De voorstellen die je nu ziet is om de marktwerking er helemaal uit te halen en terug te gaan naar het oude stelsel, zoals het voor 2006 was. En op bepaalde vlakken minder marktwerking.” Hij noemt acute zorg als voorbeeld waar concurrentie weinig zin heeft. “Maar je kunt je wel voorstellen dat bij ingrepen die heel vaak worden gedaan, dat het best zinvol kan zijn om te concurreren op prijs.”

Lees ook:

PrEP-zorg wordt beschikbaar voor iedereen met risico op hiv


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe wordt de formatiepuzzel gelegd?

Vandaag begon week twee van de gesprekken, een moeizame klus voor verkenner Ronald Plasterk. De oud-PvdA’er heeft nog een week langer nodig voor zijn verslag. Nieuwe ronde, nieuwe kansen? De vraag is nu hoe deze formatiepuzzel te leggen is en wat de verschillende scenario’s zijn.
En hoe houdbaar zijn deze Haagse ontwikkelingen voor de kiezer? Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Mariken van der Velden, specialist in politieke communicatie aan de VU;
  • René Cuperus, medeoprichter van de Nieuwe Denktank voor het Politieke Midden en co-auteur van De Atlas van Afgehaakt Nederland;
  • En Alexander van Kessel, senior onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in kabinetsformaties.
Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Luister terug als podcast: WNL op Zondag over de formatie en Oekraïne

Hoe verder met de formatie nu VVD en NSC de boot afhouden? Rick Nieman gaat in gesprek met:
  • Oud-informateur en VVD-prominent Uri Rosenthal over de kunst van het formeren
  • CDA-senator Madeleine van Toorenburg en columnist Zihni Özdil: wat zijn de opties voor een nieuw kabinet?
  • Hoogleraar Buitenlandse Betrekkingen Rob de Wijk over scenario’s voor Oekraïne
  • En schrijver Leon de Winter over zijn nieuwste boek Stad van de Honden, 50 jaar schrijverschap en Israël
Klik hier en luister deze uitzending terug als podcast!
Krijgt verkenner Plasterk de handen op elkaar? ‘Praten in koppeltjes is een unicum in deze fase’

Dat verkenner Ronald Plasterk voor een moeilijkere taak staat dan hij vooraf in zijn column in De Telegraaf aangaf, blijkt wel uit het feit dat…

Lees meer

Passagiers al dagen vast op luchthaven München

Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de…

Lees meer

Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar…

Lees meer

Burgemeester Westerwolde: ‘Het loopt weer vast in Ter Apel’

Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer…

Lees meer

Omtzigt: niet de bedoeling dat aantekeningen zichtbaar waren

De aantekeningen waarmee NSC-voorman Pieter Omtzigt is gefotografeerd, had hij voorafgaand aan het gesprek met verkenner Ronald Plasterk al opgepend. Dat zegt Omtzigt op X,…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: hoe is de formatiepuzzel te leggen?

In politiek Den Haag lopen de spanningen hoog op nu de verkenningsfase van de formatie onrustig verloopt. Vandaag begon week twee van de gesprekken, een…

Lees meer

Wilders en Van der Plas willen snel in groepjes verder praten

Geert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) vinden het een goed idee van verkenner Ronald Plasterk om deze week nog in “koppeltjes” verder…

Lees meer

Goudprijs stijgt naar nieuw recordniveau

De goudprijs is maandag gestegen naar het hoogste niveau ooit, vooral geholpen door een afzwakkende dollar. De prijs van het edelmetaal steeg op de metaalmarkt…

Lees meer

Oud-vakbewindsman tegen PVV, VVD en NSC: zet emotie opzij en ga om tafel

Zet je emotie opzij en neem plaats aan de onderhandelingstafel. Die oproep doet oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck aan PVV, VVD, NSC en BBB….

Lees meer

Antwerpen spreekt scholen aan op antisemitisme

Antwerpen gaat scholen aanspreken op antisemitisch gedrag tegen Joodse leerlingen. Sommige scholen doen niet genoeg tegen zulke pesterijen, vindt verantwoordelijk provinciegouverneur Cathy Berx. Kinderen worden…

Lees meer