main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
25 september 2023 — 17:50

PrEP-zorg wordt beschikbaar voor iedereen met risico op hiv

Alle mensen die een verhoogde kans hebben het aidsvirus (hiv) op te lopen, krijgen vanaf volgend jaar toegang tot PrEP-zorg, schrijft demissionair zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel hebben alleen mannen die seks hebben met mannen en transgender personen met een hoger risico op hiv recht op zorg rondom de hiv-preventiepil.

De uitbreiding geldt voor degenen die zelf niet tot de risicogroep behoren, maar wel seks hebben met mensen uit die groep. De zorg bestaat uit periodieke consulten en diagnostiek, en dat kost geld. Ook is er meer zorgcoördinatie nodig als de groep groter wordt. Kuipers trekt hier jaarlijks 1 miljoen euro extra voor uit, waardoor het totale budget voor de PrEP-zorg uitkomt op ruim 7 miljoen euro per jaar.

De kosten voor de preventiepil zijn wel voor eigen rekening en komen volgens Kuipers neer op zo’n 30 euro per maand. Nu is dat nog een eigen bijdrage van 7,50 euro. Volgens de woordvoerder van de minister is ervoor gekozen om iedereen nu zelf het volle bedrag te laten betalen, zodat er meer geld overblijft voor PrEP-zorg voor een grotere groep.

Aidsfonds – Soa Aids Nederland is blij met het voorstel van Kuipers, maar vindt het toch problematisch dat mensen de medicatie zelf moeten betalen. “Bij het behoud van de huidige prijsniveaus zal dit voor de meeste mensen geen obstakel zijn”, erkent de organisatie. Dat kan echter in de toekomst veranderen, bijvoorbeeld wanneer door tekorten de goedkopere varianten niet beschikbaar zijn. De organisatie vindt dat alle PrEP-zorg en medicatie vergoed moet worden via de zorgverzekering, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico.

Maandag werd bekend dat het aantal nieuwe besmettingen met hiv de afgelopen jaren sterk gedaald is in Amsterdam. Waar er in 2010 ongeveer tweehonderd gevallen van besmetting werden geconstateerd, waren dat er vorig jaar nog maar negen.

Lees ook:

VVD denkt dat na 2024 ‘lastige keuzes’ nodig zijn in ouderenzorg

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer