main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
D66-leider Rob Jetten in Op1.
Op1 - 23 september 2023 — 00:12

D66 wil klimaatbonus en geen beperking asielinstroom: ‘Migratie is van alle tijden’

D66 wil een klimaatbonus van 250 euro per inwoner per jaar. Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma van de partij. “We moeten andere keuzes maken, die duurzamer zijn”, zegt D66-lijsttrekker Rob Jetten vrijdagavond in Op1. “In andere landen werkt de bonus heel erg goed.”

D66 wil vervuilers, met name grote bedrijven, meer belasten. “Bedrijven gaan prijzen dan doorrekenen aan de consument. Om de consument te compenseren en te helpen bij het maken van duurzame keuzes, zeggen wij: als je vervuilen meer belast, kun je de consument wat teruggeven”, zegt Jetten.

Het is wat de democraat betreft niet de bedoeling dat Nederlanders het geld vervolgens besteden aan een vliegreisje. Maar hij wil niet controleren hoe mensen het geld inzetten. “We hebben de afgelopen jaren als overheid geleerd: als je alles wil dichtregelen en wil controleren, dan komen we in hele ingewikkelde systemen terecht.”

Kosten van de klimaatbonus? Zo’n 3,5 miljard euro. “We doen aan veel meer miljarden aan belastinghervorming”, reageert Jetten.

Tekst gaat verder onder tweet. 

Hoe gaat D66 plannen betalen?

Maar in het conceptverkiezingsprogramma van D66 staat niet hoe de partij de plannen wil bekostigen. Volgens Jetten moet de kiezer nog even wachten op de berekeningen. “D66 laat het programma altijd doorrekenen, dat doen we ook nu. Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving zullen over een paar weken beoordelen of wij een financieel degelijk programma hebben.”

“In Europa hebben we afgesproken dat we netjes voor de schatkist zorgen, dat je een tekort niet laat oplopen boven de 3 procent. Dat is voor ons het leidmotief. Je wil ook voor volgende generaties de overheidsfinanciën goed op orde houden”, zegt Jetten over het financiële plaatje.

Hij roept ook andere partijen op het verkiezingsprogramma door te laten rekenen.

‘Eerlijke economie’

Jetten wil toe naar een “eerlijke economie”. Daarin is het mkb onmisbaar, vindt zijn partij. “Een paar verkiezingsprogramma’s gaan alleen maar over hoe we het geld gaan verdelen, je leest niks over hoe we het geld gaan verdienen. In dit programma staat een heel uitgebreid hoofdstuk over ondernemerschap en de nieuwe economie.”

Op1 gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug, via NPO Start. 

Maar het mkb is kritisch op D66 en andere partijen die het minimumloon willen verhogen. Het mkb kan die lasten niet dragen, waarschuwen ondernemers. Jetten: “Mensen die werken, moeten meer geld overhouden aan het eind van de maand. Daar is een hoger minimumloon voor nodig, maar zeker ook lagere belastingen voor mensen die meer werken. Mkb’ers lopen er vooral tegenaan dat ze helemaal gek worden van de regels, van de bureaucratie.” Dat staat ondernemerschap volgens de D66-lijsttrekker in de weg.

“Wij doen daarom bijvoorbeeld voorstellen voor scale-ups en start-ups om makkelijker kapitaal aan te trekken en voor één loket van de overheid, waar je als mkb’er terecht kan voor advies en financiering. Dat ontzorgen zit dus wel degelijk in ons programma”, zegt de huidig demissionair minister van Klimaat en Energie.

Tekst gaat verder onder tweet. 

‘Nederland kan eerlijker, sterker en schoner’

Volgens Jetten is schaarste één van de grootste uitdagingen voor het nieuwe kabinet. “Schaarste in grondstoffen, schaarste aan goed opgeleide mensen als het gaat om de zorg en onderwijs. Je moet keuzes gaan maken”, zegt de D66’er, die vindt dat de politiek de afgelopen jaren soms te passief was.

“We hebben veel goede dingen gedaan als politiek, maar als het gaat om de stikstofcrisis of betaalbare woningen, dan zeggen veel mensen terecht: schiet op, want ik wil vooruit. Je moet de knopen durven door te hakken waar we de afgelopen jaren als politiek voor zijn weggelopen”, benadrukt Jetten. “De boodschap van dit programma is: Nederland kan eerlijker, sterker en schoner, als we maar een aantal knopen durven door te hakken.”

De migratiestromen inperken is volgens D66 niet per se nodig. “Dat is de verkeerde discussie. Migratie is van alle tijden. Wij zijn een land waar mensen uit heel de wereld naartoe zijn gekomen en mensen zullen ook in de toekomst blijven vluchten voor vervolging of op reis gaan voor werk, liefde of school. De vraag is: hoe kunnen we de migratiestromen meer zelf in de hand hebben?”

“We hebben de asielketen tien jaar lang met VVD-bewindspersonen totaal verwaarloosd”, zegt Jetten. “Wij investeren meer in het COA en de IND.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

D66 wil niet achteroverleunen

Volgens Jetten moeten “veel dingen anders”. “We moeten minder vliegen. Daarom willen wij hogere belasting op vliegen, maar vooral ook internationaal treinverkeer aantrekkelijker maken. Waarom zou je nog vliegen naar Brussel of Parijs, als het ook met de trein kan? Minder betekent ook dat het in de landbouwsector radicaal anders moet. We leven nu op deze postzegel met 120 miljoen stuks vee.”

Als we niks doen en achterover leunen, dreigen we in te gaan leveren op onze welvaart, waarschuwt Jetten. “Landen om ons heen en landen in Azië investeren fors in nieuwe technieken, in de nieuwe economie. Wil je dat het Nederlandse bedrijfsleven over tien of vijftien jaar nog competitief is, dan moet je als overheid nu keuzes maken. We moeten nu met waterstof en een uitgebreider elektriciteitsnet de industrie behouden in Nederland, zodat ze hier kunnen investeren”, besluit hij.

Lees ook: 

Rob Jetten: Nederland heeft voldoende gasvoorraad om koude winter door te komen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer