main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
D66-leider Rob Jetten in Op1.
Op1 - 23 september 2023 — 00:12

D66 wil klimaatbonus en geen beperking asielinstroom: ‘Migratie is van alle tijden’

D66 wil een klimaatbonus van 250 euro per inwoner per jaar. Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma van de partij. “We moeten andere keuzes maken, die duurzamer zijn”, zegt D66-lijsttrekker Rob Jetten vrijdagavond in Op1. “In andere landen werkt de bonus heel erg goed.”

D66 wil vervuilers, met name grote bedrijven, meer belasten. “Bedrijven gaan prijzen dan doorrekenen aan de consument. Om de consument te compenseren en te helpen bij het maken van duurzame keuzes, zeggen wij: als je vervuilen meer belast, kun je de consument wat teruggeven”, zegt Jetten.

Het is wat de democraat betreft niet de bedoeling dat Nederlanders het geld vervolgens besteden aan een vliegreisje. Maar hij wil niet controleren hoe mensen het geld inzetten. “We hebben de afgelopen jaren als overheid geleerd: als je alles wil dichtregelen en wil controleren, dan komen we in hele ingewikkelde systemen terecht.”

Kosten van de klimaatbonus? Zo’n 3,5 miljard euro. “We doen aan veel meer miljarden aan belastinghervorming”, reageert Jetten.

Tekst gaat verder onder tweet. 

Hoe gaat D66 plannen betalen?

Maar in het conceptverkiezingsprogramma van D66 staat niet hoe de partij de plannen wil bekostigen. Volgens Jetten moet de kiezer nog even wachten op de berekeningen. “D66 laat het programma altijd doorrekenen, dat doen we ook nu. Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving zullen over een paar weken beoordelen of wij een financieel degelijk programma hebben.”

“In Europa hebben we afgesproken dat we netjes voor de schatkist zorgen, dat je een tekort niet laat oplopen boven de 3 procent. Dat is voor ons het leidmotief. Je wil ook voor volgende generaties de overheidsfinanciën goed op orde houden”, zegt Jetten over het financiële plaatje.

Hij roept ook andere partijen op het verkiezingsprogramma door te laten rekenen.

‘Eerlijke economie’

Jetten wil toe naar een “eerlijke economie”. Daarin is het mkb onmisbaar, vindt zijn partij. “Een paar verkiezingsprogramma’s gaan alleen maar over hoe we het geld gaan verdelen, je leest niks over hoe we het geld gaan verdienen. In dit programma staat een heel uitgebreid hoofdstuk over ondernemerschap en de nieuwe economie.”

Op1 gemist? Kijk deze aflevering nu hier terug, via NPO Start. 

Maar het mkb is kritisch op D66 en andere partijen die het minimumloon willen verhogen. Het mkb kan die lasten niet dragen, waarschuwen ondernemers. Jetten: “Mensen die werken, moeten meer geld overhouden aan het eind van de maand. Daar is een hoger minimumloon voor nodig, maar zeker ook lagere belastingen voor mensen die meer werken. Mkb’ers lopen er vooral tegenaan dat ze helemaal gek worden van de regels, van de bureaucratie.” Dat staat ondernemerschap volgens de D66-lijsttrekker in de weg.

“Wij doen daarom bijvoorbeeld voorstellen voor scale-ups en start-ups om makkelijker kapitaal aan te trekken en voor één loket van de overheid, waar je als mkb’er terecht kan voor advies en financiering. Dat ontzorgen zit dus wel degelijk in ons programma”, zegt de huidig demissionair minister van Klimaat en Energie.

Tekst gaat verder onder tweet. 

‘Nederland kan eerlijker, sterker en schoner’

Volgens Jetten is schaarste één van de grootste uitdagingen voor het nieuwe kabinet. “Schaarste in grondstoffen, schaarste aan goed opgeleide mensen als het gaat om de zorg en onderwijs. Je moet keuzes gaan maken”, zegt de D66’er, die vindt dat de politiek de afgelopen jaren soms te passief was.

“We hebben veel goede dingen gedaan als politiek, maar als het gaat om de stikstofcrisis of betaalbare woningen, dan zeggen veel mensen terecht: schiet op, want ik wil vooruit. Je moet de knopen durven door te hakken waar we de afgelopen jaren als politiek voor zijn weggelopen”, benadrukt Jetten. “De boodschap van dit programma is: Nederland kan eerlijker, sterker en schoner, als we maar een aantal knopen durven door te hakken.”

De migratiestromen inperken is volgens D66 niet per se nodig. “Dat is de verkeerde discussie. Migratie is van alle tijden. Wij zijn een land waar mensen uit heel de wereld naartoe zijn gekomen en mensen zullen ook in de toekomst blijven vluchten voor vervolging of op reis gaan voor werk, liefde of school. De vraag is: hoe kunnen we de migratiestromen meer zelf in de hand hebben?”

“We hebben de asielketen tien jaar lang met VVD-bewindspersonen totaal verwaarloosd”, zegt Jetten. “Wij investeren meer in het COA en de IND.”

Tekst gaat verder onder tweet. 

D66 wil niet achteroverleunen

Volgens Jetten moeten “veel dingen anders”. “We moeten minder vliegen. Daarom willen wij hogere belasting op vliegen, maar vooral ook internationaal treinverkeer aantrekkelijker maken. Waarom zou je nog vliegen naar Brussel of Parijs, als het ook met de trein kan? Minder betekent ook dat het in de landbouwsector radicaal anders moet. We leven nu op deze postzegel met 120 miljoen stuks vee.”

Als we niks doen en achterover leunen, dreigen we in te gaan leveren op onze welvaart, waarschuwt Jetten. “Landen om ons heen en landen in Azië investeren fors in nieuwe technieken, in de nieuwe economie. Wil je dat het Nederlandse bedrijfsleven over tien of vijftien jaar nog competitief is, dan moet je als overheid nu keuzes maken. We moeten nu met waterstof en een uitgebreider elektriciteitsnet de industrie behouden in Nederland, zodat ze hier kunnen investeren”, besluit hij.

Lees ook: 

Rob Jetten: Nederland heeft voldoende gasvoorraad om koude winter door te komen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe wordt de formatiepuzzel gelegd?

Vandaag begon week twee van de gesprekken, een moeizame klus voor verkenner Ronald Plasterk. De oud-PvdA’er heeft nog een week langer nodig voor zijn verslag. Nieuwe ronde, nieuwe kansen? De vraag is nu hoe deze formatiepuzzel te leggen is en wat de verschillende scenario’s zijn.
En hoe houdbaar zijn deze Haagse ontwikkelingen voor de kiezer? Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Mariken van der Velden, specialist in politieke communicatie aan de VU;
  • René Cuperus, medeoprichter van de Nieuwe Denktank voor het Politieke Midden en co-auteur van De Atlas van Afgehaakt Nederland;
  • En Alexander van Kessel, senior onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in kabinetsformaties.
Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Luister terug als podcast: WNL op Zondag over de formatie en Oekraïne

Hoe verder met de formatie nu VVD en NSC de boot afhouden? Rick Nieman gaat in gesprek met:
  • Oud-informateur en VVD-prominent Uri Rosenthal over de kunst van het formeren
  • CDA-senator Madeleine van Toorenburg en columnist Zihni Özdil: wat zijn de opties voor een nieuw kabinet?
  • Hoogleraar Buitenlandse Betrekkingen Rob de Wijk over scenario’s voor Oekraïne
  • En schrijver Leon de Winter over zijn nieuwste boek Stad van de Honden, 50 jaar schrijverschap en Israël
Klik hier en luister deze uitzending terug als podcast!
Krijgt verkenner Plasterk de handen op elkaar? ‘Praten in koppeltjes is een unicum in deze fase’

Dat verkenner Ronald Plasterk voor een moeilijkere taak staat dan hij vooraf in zijn column in De Telegraaf aangaf, blijkt wel uit het feit dat…

Lees meer

Passagiers al dagen vast op luchthaven München

Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de…

Lees meer

Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar…

Lees meer

Burgemeester Westerwolde: ‘Het loopt weer vast in Ter Apel’

Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer…

Lees meer

Omtzigt: niet de bedoeling dat aantekeningen zichtbaar waren

De aantekeningen waarmee NSC-voorman Pieter Omtzigt is gefotografeerd, had hij voorafgaand aan het gesprek met verkenner Ronald Plasterk al opgepend. Dat zegt Omtzigt op X,…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: hoe is de formatiepuzzel te leggen?

In politiek Den Haag lopen de spanningen hoog op nu de verkenningsfase van de formatie onrustig verloopt. Vandaag begon week twee van de gesprekken, een…

Lees meer

Wilders en Van der Plas willen snel in groepjes verder praten

Geert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) vinden het een goed idee van verkenner Ronald Plasterk om deze week nog in “koppeltjes” verder…

Lees meer

Goudprijs stijgt naar nieuw recordniveau

De goudprijs is maandag gestegen naar het hoogste niveau ooit, vooral geholpen door een afzwakkende dollar. De prijs van het edelmetaal steeg op de metaalmarkt…

Lees meer

Oud-vakbewindsman tegen PVV, VVD en NSC: zet emotie opzij en ga om tafel

Zet je emotie opzij en neem plaats aan de onderhandelingstafel. Die oproep doet oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck aan PVV, VVD, NSC en BBB….

Lees meer

Antwerpen spreekt scholen aan op antisemitisme

Antwerpen gaat scholen aanspreken op antisemitisch gedrag tegen Joodse leerlingen. Sommige scholen doen niet genoeg tegen zulke pesterijen, vindt verantwoordelijk provinciegouverneur Cathy Berx. Kinderen worden…

Lees meer