main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Sven op 1 - 29 augustus 2023 — 13:13

Rob Jetten: Nederland heeft voldoende gasvoorraad om koude winter door te komen

Demissionair klimaatminister Rob Jetten zegt dat Nederland er goed voor staat om een koude winter door te komen. “Wij gaan door een mooie mijlpaal heen van 95 procent vulling van onze gasopslagen in Nederland. Dat is veel meer dan wij vorig jaar in september hebben bereikt”, zegt hij bij Sven op 1 op NPO Radio 1.

Wat betreft de hoge gasprijs reageert Jetten als volgt: “Wij moeten er rekening mee houden dat de gasmarkt de komende jaren onrustig blijft en dat dit effect kan hebben op huishoudens en bedrijven die dat gas afnemen.”

Energiecontract

Jetten adviseert alle consumenten te kijken naar wat voor energiecontract zij momenteel hebben. “Als je nog een variabel contract hebt, kijk dan of je kunt overstappen op een vast contract.”

Tekst gaat verder onder tweet

Volgens de demissionair klimaatminister is er genoeg keuze aan vaste energiecontracten. “Die liggen qua prijs ruim onder het prijsplafond, dus daarmee kun je veel zekerheid krijgen voor één jaar of meer. Die zekerheid was er langere tijd niet voor consumenten.”

Klimaatfonds

Het bedrag van 35 miljard euro voor het klimaatfonds is nog niet geleend, vertelt Jetten. “Het staat niet ergens op een rekening waar je het geld zo van af kunt trekken. Elke keer als er uitgave zijn, dan regelt het ministerie van Financiën dat het geld beschikbaar is.”

Om het bedrag te lenen moet het kabinet meer betalen, omdat lenen duurder is geworden ten opzichte van het moment toen het coalitieakkoord werd afgesloten. “Maar het zijn nog steeds goede investeringen in de toekomst van Nederland”, verzekert hij.

De D66-minister is ondanks de nieuwe verkiezingen optimistisch over het voortbestaan van het klimaatfonds. “Wij hebben als kabinet een voorstel gedaan hoe wij het klimaatfonds willen inzetten. Dat geld moet in de komende acht jaar worden uitgegeven en geïnvesteerd. Dat zijn vaak maatregelen waar in de Tweede Kamer niet veel discussie over is.”

Met andere woorden verwacht Jetten dat bij een nieuwe samenstelling in de Tweede Kamer genoeg steun is voor het klimaatfonds.

Luister hieronder naar de podcast

Samenwerking met Omtzigt

“Ik ben blij dat Omtzigt net als D66 een groot punt maakt van vertrouwen in de overheid en democratische vernieuwing”, zegt Jetten over de nieuwe partij van Pieter Omtzigt Nieuw Sociaal Contract. “Ik zie veel kansen om deze verkiezingen samen op te trekken.”

Lees ook:

Neemt Hoekstra het Europese stokje over van Timmermans?

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer