main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 19 september 2023 — 11:06

Econoom: ‘Maatregelen overheid leiden eerder tot bestaansonzekerheid’

Econoom Edin Mujagić verwacht dat de plannen van het kabinet om de bestaanszekerheid te verzekeren niet goed zullen uitpakken. “Zonder al te veel fantasie kun je zeggen dat veel maatregelen die bestaanszekerheid moeten garanderen, eerder leiden tot bestaansonzekerheid”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Mujagić vertelt dat vooral inflatie de bestaanszekerheid van de Nederlander bedreigd. Dit wordt alleen maar erger als “de overheid meer geld uitgeeft dan binnenkomt en dat is extra brandstof voor inflatie”.

Bestaansonzekerheid

De beoogde maatregelen die de overheid wil nemen om armoede te bestrijden en bestaanszekerheid te garanderen zorgen volgens de econoom eerder voor bestaansonzekerheid. Voornamelijk omdat de overheid in het rood staat en meer uitgeeft dan binnenkomt. Om alles te kunnen financieren gooit de overheid belastingen en heffingen omhoog. “Dat remt over het algemeen economische groei af en zorgt ervoor dat de koopkracht achteruit gaat”, licht Mujagić toe.

Een andere mogelijkheid om bestaanszekerheid te financieren is als de overheid geld leent. “Als dat gebeurt gaan de rentes omhoog, ook voor het bedrijfsleven. Die gaan daardoor minder investeren en minder mensen aannemen”, vertelt Mujagić.

Uitdoven inflatie

Het is volgens Mujagić verstandiger als de overheid “alles op alles zet” om de inflatie de kop in te drukken. Dat kan de overheid realiseren door minder uit te geven dan binnenkomt. Dan moet in Den Haag de “onvoorstelbare vraag” worden gesteld of iets van de overheidssector af kan.

Mujagić adviseert de overheid om goed de uitgaven door te spitten. “Dan vind je altijd een of twee posten die je kunt schrappen, zonder dat je levensstander erop achteruitgaat.” Met een jaaruitgaven van tussen de 350 en 400 miljard euro kan een besparing van 2 procent al gauw 7 tot 8 miljard euro opleveren. “Dat leidt niet meteen tot gaten in de wegen of tot minder politieagenten”, zegt de econoom. “Maar deze vraag wordt niet eens gesteld.”

Geen kleine overheid in verkiezingsprogramma’s

Een kleinere overheid, daar waar Mujagić vooral voor pleit, komt echter niet terug in de verkiezingsprogramma’s. “Er wordt alleen maar geld uitgegeven en weinig dekking geboden”, reageert politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther, ook te gast in de studio. “Men droomt over hogere inkomens zwaarder belasten, maar als je dat afzet tegen hetgeen wat men allemaal gratis wil maken of verhogen, dan staat dat niet met elkaar in evenwicht.”

De Winther verwacht dat “enorme gaten” zullen vallen nadat het Centraal Planbureau de verkiezingsprogramma’s berekent. “Of dat boodschappen niet zijn verteld die na de verkiezingen wel worden verteld. Namelijk dat het mes erin moet op een heleboel plekken.”

Europa

Buiten minder uitgeven dan binnenkomt, denkt Mujagić dat de overheid ook de Europese weg kan bewandelen om inflatie aan te pakken. “Wij kunnen naar de rest van Europa toe en zeggen hoe ze het moeten doen, want als de inflatie in Europa laag is, is het bij ons ook laag.” Echter, als de overheid zijn huidige uitgavepatroon blijft vasthouden, “kun je in Europa moeilijker een punt maken dat anderen hun leven moeten beteren”.

Lees ook:

Koopkrachtreparatie en geen stijgende benzineprijzen, maar wie betaalt de rekening?


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer