Econoom: ‘Maatregelen overheid leiden eerder tot bestaansonzekerheid’
Econoom Edin Mujagić verwacht dat de plannen van het kabinet om de bestaanszekerheid te verzekeren niet goed zullen uitpakken. “Zonder al te veel fantasie kun je zeggen dat veel maatregelen die bestaanszekerheid moeten garanderen, eerder leiden tot bestaansonzekerheid”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Mujagić vertelt dat vooral inflatie de bestaanszekerheid van de Nederlander bedreigd. Dit wordt alleen maar erger als “de overheid meer geld uitgeeft dan binnenkomt en dat is extra brandstof voor inflatie”.
Bestaansonzekerheid
De beoogde maatregelen die de overheid wil nemen om armoede te bestrijden en bestaanszekerheid te garanderen zorgen volgens de econoom eerder voor bestaansonzekerheid. Voornamelijk omdat de overheid in het rood staat en meer uitgeeft dan binnenkomt. Om alles te kunnen financieren gooit de overheid belastingen en heffingen omhoog. “Dat remt over het algemeen economische groei af en zorgt ervoor dat de koopkracht achteruit gaat”, licht Mujagić toe.
Een andere mogelijkheid om bestaanszekerheid te financieren is als de overheid geld leent. “Als dat gebeurt gaan de rentes omhoog, ook voor het bedrijfsleven. Die gaan daardoor minder investeren en minder mensen aannemen”, vertelt Mujagić.
Uitdoven inflatie
Het is volgens Mujagić verstandiger als de overheid “alles op alles zet” om de inflatie de kop in te drukken. Dat kan de overheid realiseren door minder uit te geven dan binnenkomt. Dan moet in Den Haag de “onvoorstelbare vraag” worden gesteld of iets van de overheidssector af kan.
Mujagić adviseert de overheid om goed de uitgaven door te spitten. “Dan vind je altijd een of twee posten die je kunt schrappen, zonder dat je levensstander erop achteruitgaat.” Met een jaaruitgaven van tussen de 350 en 400 miljard euro kan een besparing van 2 procent al gauw 7 tot 8 miljard euro opleveren. “Dat leidt niet meteen tot gaten in de wegen of tot minder politieagenten”, zegt de econoom. “Maar deze vraag wordt niet eens gesteld.”
Geen kleine overheid in verkiezingsprogramma’s
Een kleinere overheid, daar waar Mujagić vooral voor pleit, komt echter niet terug in de verkiezingsprogramma’s. “Er wordt alleen maar geld uitgegeven en weinig dekking geboden”, reageert politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther, ook te gast in de studio. “Men droomt over hogere inkomens zwaarder belasten, maar als je dat afzet tegen hetgeen wat men allemaal gratis wil maken of verhogen, dan staat dat niet met elkaar in evenwicht.”
De Winther verwacht dat “enorme gaten” zullen vallen nadat het Centraal Planbureau de verkiezingsprogramma’s berekent. “Of dat boodschappen niet zijn verteld die na de verkiezingen wel worden verteld. Namelijk dat het mes erin moet op een heleboel plekken.”
Europa
Buiten minder uitgeven dan binnenkomt, denkt Mujagić dat de overheid ook de Europese weg kan bewandelen om inflatie aan te pakken. “Wij kunnen naar de rest van Europa toe en zeggen hoe ze het moeten doen, want als de inflatie in Europa laag is, is het bij ons ook laag.” Echter, als de overheid zijn huidige uitgavepatroon blijft vasthouden, “kun je in Europa moeilijker een punt maken dat anderen hun leven moeten beteren”.
Lees ook:
Koopkrachtreparatie en geen stijgende benzineprijzen, maar wie betaalt de rekening?
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Diefstal op de werkvloer een taboe
Diefstal op de werkvloer vindt op grote schaal plaats, maar bedrijven durven vaak niet aan de bel te trekken.
Waar ligt de grens bij diefstal op de werkvloer? En wat kunnen werkgevers doen om diefstal te voorkomen?
Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terug op NPO Start.
Hoe kon het dat er tien jaar geleden zo weinig aandacht was voor de genocide op de Jezidi’s? En hoe kan het dat deze groep,…
Lees meerAlex Pastoor stopte een halfjaar geleden bij Almere City als trainer. Hij sloot een succesvol seizoen af, maar de druk op zijn schouders was enorm….
Lees meerHet bedrijfsleven zamelt dit jaar meer statiegeldverpakkingen in, maar het zijn er nog steeds niet genoeg, verwacht Verpact, de organisatie die namens het bedrijfsleven verantwoordelijk…
Lees meerSpanje stuurt 10.000 politieagenten en troepen naar Oost-Valencia om het noodweer dat grote delen van het gebied verwoestte en meer dan tweehonderd mensen het leven…
Lees meerMuseumliefhebbers kunnen zaterdagavond tot in de nacht musea bezoeken in de hoofdstad. Het Rijksmuseum blijft tijdens de jaarlijkse Museumnacht gesloten, omdat klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR)…
Lees meerDe politie heeft na een brand in een flat aan de Oosterhamriklaan in Groningen een 50-jarige man uit die stad aangehouden. Hij wordt verdacht van…
Lees meerEen verpleegkundige in de geestelijke gezondheidszorg mag niet meer in de zorg werken, omdat hij een relatie heeft gekregen met een patiënte in een instelling….
Lees meerEr wordt regelmatig gefraudeerd met doktersrecepten, waar de maatschappij uiteindelijk financieel voor opdraait. Dat zegt Sai Hong Lam, apotheker in Amsterdam, in de rubriek De…
Lees meerDe BoerBurgerBeweging is fel tegen mogelijke extra klimaatregelen. Dat laat BBB-Tweede Kamerlid Henk Vermeer weten in Café Kockelmann op NPO 2, in aanloop naar het…
Lees meerFaissal Taghi, de oudste zoon van Ridouan Taghi, verscheen vrijdag voor het eerst voor de rechter. Hij wordt verdacht van deelname aan een criminele organisatie,…
Lees meerDe Nederlandse Arbeidsinspectie heeft de politie een dwangsom opgelegd om haar niet goed functionerende communicatiesysteem C2000. Volgens een woordvoerder van de inspectie doet de politie…
Lees meerKookboekenliefhebbers en thuiskoks kunnen deze week hun hart ophalen: de kookboekenweek is begonnen. Van meesterlijke recepten tot inspirerende kookverhalen – tijdens deze week staat alles…
Lees meerStaatssecretaris van Financiën Folkert Idsinga (NSC) stapt op. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door RTL Nieuws. Idsinga lag afgelopen week onder vuur, omdat hij zijn…
Lees meerNa 34 jaar komt er een einde aan een tijdperk op Urk: Meindert en Harmen stoppen met hun iconische snackbar Meun. Voor vele Urkers en…
Lees meerDiefstal op de werkvloer komt overal voor, al is het niet altijd duidelijk of iets diefstal is of niet. Het hangt volgens arbeidsrechtadvocaat Petra Willems…
Lees meer