main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 september 2023 — 08:54

Koopkrachtreparatie en geen stijgende benzineprijzen, maar wie betaalt de rekening?

Het demissionair kabinet presenteert vandaag op Prinsjesdag maatregelen om de koopkracht en benzineprijs op peil te houden. De vraag is wie de rekening betaalt, zegt politiek commentator van het AD Hans van Soest in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Vermogensbelasting is een populaire optie, maar die vermogens zijn vaak van burgers met een huis of spaargeld.”

Vanwege de demissionaire status van het kabinet is Prinsjesdag dit jaar minder belangrijk dan voorgaande jaren, zegt de politiek verslaggever. “Alle plannen die het kabinet vandaag indient voor volgend jaar, gaan woensdag en donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen voor miljarden vertimmerd worden door de Tweede Kamer.”

Verkiezingen

Partijen zijn vooral bezig met de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 22 november, denkt Van Soest. “Dit is eigenlijk het begin van de verkiezingscampagne. De Algemene Politieke Beschouwingen worden het eerste grote verkiezingsdebat. Alle partijen komen met plannen, met name om de koopkracht van mensen te verbeteren. Ze willen laten zien dat ze het beste willen voor de kiezer.”

Zo wil een Kamermeerderheid een streep zetten door de geplande verhoging van de accijns op brandstof per 1 januari. “De benzineprijs zou met 21 cent kunnen stijgen, diesel met iets minder. Er wordt een aantal miljarden uitgetrokken om dat niet door te laten gaan”, zegt Van Soest. “Er zijn ook plannen om de energierekening te verlagen, de kinderopvang goedkoper te maken en om te voorkomen dat treinkaartjes duurder worden.”

Maar wie betaalt de rekening? “Dat is een goede vraag. Het kabinet zegt in de plannen: dit is wat wij kunnen doen. Als de Tweede Kamer meer wil doen voor de koopkracht, moeten ze zelf aangeven hoe ze dat willen betalen. Veel partijen willen geld uitgeven dat is gereserveerd voor wegenbouw- of andere projecten die om wat voor reden dan ook on hold staan. Maar er zijn ook partijen die de belasting voor bedrijven willen verhogen en de rijke meer belasting willen laten betalen.”

‘Rekening voor volgende generaties’

“We zien het elk jaar weer. Men is ontzettend concreet over waar ze geld aan willen besteden, maar als de vraag wordt waar ze het geld vandaan willen halen, zijn ze opeens heel vaag”, ziet ook econoom Edin Mujagić. Volgens Mujagić schuift het kabinet de rekening vooral door naar volgende generaties en krijgt het bedrijfsleven te maken met lastenverhoging.

“Ik heb heel vaak het gevoel alsof men in Den Haag het bedrijfsleven en met name mkb ziet als een spons die al het water kan absorberen. Dat is niet zo, het bedrijfsleven kan niet heel veel aan”, waarschuwt hij. Van Soest: “Er heerst een beeld dat bedrijfsleven miljoenenwinsten maken en geen belasting betalen, maar dan kijk je naar een aantal multinationals, die vaak niet eens in Nederland gevestigd zijn. Voor een gemiddeld bedrijf in Nederland is de lastendruk echt gestegen.”

‘Er gaat echt wat gebeuren’

Volgens Van Soest is iedereen het er in Den Haag over eens dat er iets moet gebeuren voor koopkrachtreparatie. “Uit alle enquêtes blijkt dat de kiezer zich het meest zorgen maakt of die de vaste lasten nog kan betalen. Partijen zijn daar niet blind voor, er gaat echt wat gebeuren. Het kabinet komt met voorstellen om allerlei toeslagen te verhogen en de Tweede Kamer wil daar nog een paar scheppen bovenop doen. Maar waar de rekening komt te liggen?”

Hij denkt dat naast het bedrijfsleven ook sommige burgers het gaan voelen in de portemonnee. “Vermogensbelasting is een populaire optie, maar vermogens zijn vaak burgers met een huis of spaargeld.”

Lees ook: 

Foutje ministerie, kern begrotingsplannen van Justitie op straat

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

NOC*NSF wil dat journalisten binnen mondkapjes dragen op Spelen

Sportkoepel NOC*NSF roept Nederlandse journalisten op mondkapjes te dragen als ze in een besloten en drukke ruimte na wedstrijden met sporters praten tijdens de Olympische…

Lees meer

Belasting voor superrijken een stapje dichterbij

De landen van de G20 hebben in het Braziliaanse Rio de Janeiro afgesproken om samen te werken aan de introductie voor een belasting voor de…

Lees meer

Extinction Rebellion protesteert op Schiphol en Maastricht Aachen Airport

Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) protesteren zaterdag op Schiphol en Maastricht Aachen Airport. Ook op luchthavens elders in Europa voeren klimaatactivisten actie, net als in…

Lees meer

Rotterdams Zomercarnaval voor de veertigste keer van start

Een kleurrijke stoet van dansers en praalwagens trekt zaterdag vanaf het middaguur door de binnenstad van Rotterdam. Het is de veertigste keer dat de straatparade…

Lees meer

Faissal Taghi uitgeleverd vanuit Dubai aan Nederland: ‘Criminelen zijn niet onaantastbaar’

De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar…

Lees meer

Soundmixshowlegende Jacques d’Ancona (86) overleden

Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d’Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D’Ancona begin deze maand zijn laatste stuk…

Lees meer

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer