main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 september 2023 — 08:54

Koopkrachtreparatie en geen stijgende benzineprijzen, maar wie betaalt de rekening?

Het demissionair kabinet presenteert vandaag op Prinsjesdag maatregelen om de koopkracht en benzineprijs op peil te houden. De vraag is wie de rekening betaalt, zegt politiek commentator van het AD Hans van Soest in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Vermogensbelasting is een populaire optie, maar die vermogens zijn vaak van burgers met een huis of spaargeld.”

Vanwege de demissionaire status van het kabinet is Prinsjesdag dit jaar minder belangrijk dan voorgaande jaren, zegt de politiek verslaggever. “Alle plannen die het kabinet vandaag indient voor volgend jaar, gaan woensdag en donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen voor miljarden vertimmerd worden door de Tweede Kamer.”

Verkiezingen

Partijen zijn vooral bezig met de verkiezingen voor de Tweede Kamer van 22 november, denkt Van Soest. “Dit is eigenlijk het begin van de verkiezingscampagne. De Algemene Politieke Beschouwingen worden het eerste grote verkiezingsdebat. Alle partijen komen met plannen, met name om de koopkracht van mensen te verbeteren. Ze willen laten zien dat ze het beste willen voor de kiezer.”

Zo wil een Kamermeerderheid een streep zetten door de geplande verhoging van de accijns op brandstof per 1 januari. “De benzineprijs zou met 21 cent kunnen stijgen, diesel met iets minder. Er wordt een aantal miljarden uitgetrokken om dat niet door te laten gaan”, zegt Van Soest. “Er zijn ook plannen om de energierekening te verlagen, de kinderopvang goedkoper te maken en om te voorkomen dat treinkaartjes duurder worden.”

Maar wie betaalt de rekening? “Dat is een goede vraag. Het kabinet zegt in de plannen: dit is wat wij kunnen doen. Als de Tweede Kamer meer wil doen voor de koopkracht, moeten ze zelf aangeven hoe ze dat willen betalen. Veel partijen willen geld uitgeven dat is gereserveerd voor wegenbouw- of andere projecten die om wat voor reden dan ook on hold staan. Maar er zijn ook partijen die de belasting voor bedrijven willen verhogen en de rijke meer belasting willen laten betalen.”

‘Rekening voor volgende generaties’

“We zien het elk jaar weer. Men is ontzettend concreet over waar ze geld aan willen besteden, maar als de vraag wordt waar ze het geld vandaan willen halen, zijn ze opeens heel vaag”, ziet ook econoom Edin Mujagić. Volgens Mujagić schuift het kabinet de rekening vooral door naar volgende generaties en krijgt het bedrijfsleven te maken met lastenverhoging.

“Ik heb heel vaak het gevoel alsof men in Den Haag het bedrijfsleven en met name mkb ziet als een spons die al het water kan absorberen. Dat is niet zo, het bedrijfsleven kan niet heel veel aan”, waarschuwt hij. Van Soest: “Er heerst een beeld dat bedrijfsleven miljoenenwinsten maken en geen belasting betalen, maar dan kijk je naar een aantal multinationals, die vaak niet eens in Nederland gevestigd zijn. Voor een gemiddeld bedrijf in Nederland is de lastendruk echt gestegen.”

‘Er gaat echt wat gebeuren’

Volgens Van Soest is iedereen het er in Den Haag over eens dat er iets moet gebeuren voor koopkrachtreparatie. “Uit alle enquêtes blijkt dat de kiezer zich het meest zorgen maakt of die de vaste lasten nog kan betalen. Partijen zijn daar niet blind voor, er gaat echt wat gebeuren. Het kabinet komt met voorstellen om allerlei toeslagen te verhogen en de Tweede Kamer wil daar nog een paar scheppen bovenop doen. Maar waar de rekening komt te liggen?”

Hij denkt dat naast het bedrijfsleven ook sommige burgers het gaan voelen in de portemonnee. “Vermogensbelasting is een populaire optie, maar vermogens zijn vaak burgers met een huis of spaargeld.”

Lees ook: 

Foutje ministerie, kern begrotingsplannen van Justitie op straat

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer