main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: AFP. Von der Leyen en Meloni bezoeken Lampedusa.
Op1 - 19 september 2023 — 00:32

Tunesiëdeal werpt geen vruchten af: ‘Meloni wordt geconfronteerd met haar eigen beleid’

Het aantal migranten dat vanuit Tunesië de oversteek maakt richting het Italiaanse eiland Lampedusa neemt enorm toe, ondanks het op hoofdlijnen gesloten akkoord tussen de EU en het Afrikaanse land. “Het is misschien cynisch om te zeggen, maar het valt eigenlijk nog mee. Dit is wat we al jaren zien op Lampedusa”, zegt Europa-correspondent Stefan de Vries bij Op1.

Afgelopen zondag bezocht de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen samen met de Italiaanse premier Georgia Meloni het eiland. Momenteel klinkt er veel kritiek op de toegenomen migratiestroom en de aanpak hiervan. De Italiaanse regering laat het niet bewust oplopen denkt voormalig correspondent in Italië Eveline Rethmeier. Ze zegt het goed te vinden dat Von der Leyen daar nu rondloopt met de premier. “Ik denk dat Meloni nu ook wel geconfronteerd wordt met haar eigen beleid van ‘we gaan niemand oppikken’. Het is de weerbarstige realiteit van hoe het klinkt”, zegt Rethmeier.

Rethmeier vertelt dat Meloni waarschijnlijk wil gaan inzetten op een nog strenger schrikbeeld voor kansloze migranten. “Die heeft aangekondigd dat ze mensen met een kansloze asielaanvraag 18 maanden wil vast kunnen zetten. Ik denk dat we day de komende jaren steeds vaker gaan zien.”

Kritiek vanuit EU-landen

Twee maanden geleden sloten Von der Leyen, Meloni en demissionair premier Mark Rutte in Tunis nog een akkoord met het Tunesische regime om de illegale migratie terug te dringen, ondanks felle kritiek vanwege mensenrechtenschendingen. EU-buitenlandchef Josep Borrell, een aantal EU-landen en juristen van de Raad van de EU hebben bezwaar gemaakt.

Duitsland en “heel wat” andere EU-landen hebben geklaagd dat Von der Leyen, Rutte en Meloni op eigen houtje hebben geopereerd, zeggen EU-bronnen. Dat blijkt ook uit een recente brief van buitenlandchef Borrell aan verantwoordelijk mede-Eurocommissaris Oliver Varhelyi, melden de Italiaanse krant La Stampa en het Britse The Guardian. Hij schrijft dat lidstaten “hun onbegrip” hebben geuit over eigenmachtig optreden van de commissie. De deal zou niet volgens de juiste procedure tot stand zijn gekomen.

Tekst gaat verder onder de tweet:

De critici kregen ruggensteun van juristen van de Raad van de EU, waarin de regeringen van de EU-lidstaten zijn vertegenwoordigd, schrijven de kranten. Zulke adviezen zijn doorgaans geheim en de raad wil er niets over zeggen. De commissie houdt vol dat zij de EU-landen steeds heeft geraadpleegd tijdens het werk aan de overeenkomst.

Het akkoord met Tunesië moet nog worden uitgewerkt, zegt VVD-Europarlementariër Malik Azmani. Toch lijkt er nog weinig schot in de zaak te zitten. Volgens Europa-correspondent de Vries zijn er verschillende geluiden in Europa te horen op de vraag of er al geld is overgemaakt naar het Noord-Afrikaanse land. Volgens Azmani is het vrij simpel: “Er wordt geen geld gestort op het moment dat er niet gewerkt wordt aan het beheersen van migratie”.

Daarnaast is er ook kritiek op de vraag of je aan tafel moet zitten met leiders van een regime dat overduidelijk mensenrechten schendt. Zo duiken er nog regelmatig beelden op van uitgedroogde migranten die dood zijn achtergelaten in de woestijn. Azmani vindt dat er daarom juist gesprekken moeten plaatsvinden. “Door met dit soort mensen aan tafel te zitten kun je je voorwaarden opstellen. Als je met de rug er naartoe kijkt heb je überhaupt geen invloed en zie je een neerwaartser spiraal”, zegt hij. “In dat hoofdlijnenakkoord is day mensenrechtenaspect meegenomen. Dat we dat nu nog niet zien, dat is helder. Dat vind ik ook vreselijk. Ik zie dit als enige alternatief om grip te krijgen op migratie.”

Lees ook:

Rutte houdt vast aan omstreden asielafspraken met Tunesië


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Moeder Navalny heeft haar zoon gezien

De moeder van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny zegt dat ze het lichaam van haar overleden zoon heeft gezien. Ze vreest dat autoriteiten het lichaam…

Lees meer

Dode wolf niet omgekomen door geweld, maar door geelzucht

De jonge wolf die in november vorig jaar dood werd gevonden in een modderpoel in Uddel is gestorven aan geelzucht. Dat is gebleken uit onderzoek…

Lees meer

Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer