main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: AFP. Von der Leyen en Meloni bezoeken Lampedusa.
Op1 - 19 september 2023 — 00:32

Tunesiëdeal werpt geen vruchten af: ‘Meloni wordt geconfronteerd met haar eigen beleid’

Het aantal migranten dat vanuit Tunesië de oversteek maakt richting het Italiaanse eiland Lampedusa neemt enorm toe, ondanks het op hoofdlijnen gesloten akkoord tussen de EU en het Afrikaanse land. “Het is misschien cynisch om te zeggen, maar het valt eigenlijk nog mee. Dit is wat we al jaren zien op Lampedusa”, zegt Europa-correspondent Stefan de Vries bij Op1.

Afgelopen zondag bezocht de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen samen met de Italiaanse premier Georgia Meloni het eiland. Momenteel klinkt er veel kritiek op de toegenomen migratiestroom en de aanpak hiervan. De Italiaanse regering laat het niet bewust oplopen denkt voormalig correspondent in Italië Eveline Rethmeier. Ze zegt het goed te vinden dat Von der Leyen daar nu rondloopt met de premier. “Ik denk dat Meloni nu ook wel geconfronteerd wordt met haar eigen beleid van ‘we gaan niemand oppikken’. Het is de weerbarstige realiteit van hoe het klinkt”, zegt Rethmeier.

Rethmeier vertelt dat Meloni waarschijnlijk wil gaan inzetten op een nog strenger schrikbeeld voor kansloze migranten. “Die heeft aangekondigd dat ze mensen met een kansloze asielaanvraag 18 maanden wil vast kunnen zetten. Ik denk dat we day de komende jaren steeds vaker gaan zien.”

Kritiek vanuit EU-landen

Twee maanden geleden sloten Von der Leyen, Meloni en demissionair premier Mark Rutte in Tunis nog een akkoord met het Tunesische regime om de illegale migratie terug te dringen, ondanks felle kritiek vanwege mensenrechtenschendingen. EU-buitenlandchef Josep Borrell, een aantal EU-landen en juristen van de Raad van de EU hebben bezwaar gemaakt.

Duitsland en “heel wat” andere EU-landen hebben geklaagd dat Von der Leyen, Rutte en Meloni op eigen houtje hebben geopereerd, zeggen EU-bronnen. Dat blijkt ook uit een recente brief van buitenlandchef Borrell aan verantwoordelijk mede-Eurocommissaris Oliver Varhelyi, melden de Italiaanse krant La Stampa en het Britse The Guardian. Hij schrijft dat lidstaten “hun onbegrip” hebben geuit over eigenmachtig optreden van de commissie. De deal zou niet volgens de juiste procedure tot stand zijn gekomen.

Tekst gaat verder onder de tweet:

De critici kregen ruggensteun van juristen van de Raad van de EU, waarin de regeringen van de EU-lidstaten zijn vertegenwoordigd, schrijven de kranten. Zulke adviezen zijn doorgaans geheim en de raad wil er niets over zeggen. De commissie houdt vol dat zij de EU-landen steeds heeft geraadpleegd tijdens het werk aan de overeenkomst.

Het akkoord met Tunesië moet nog worden uitgewerkt, zegt VVD-Europarlementariër Malik Azmani. Toch lijkt er nog weinig schot in de zaak te zitten. Volgens Europa-correspondent de Vries zijn er verschillende geluiden in Europa te horen op de vraag of er al geld is overgemaakt naar het Noord-Afrikaanse land. Volgens Azmani is het vrij simpel: “Er wordt geen geld gestort op het moment dat er niet gewerkt wordt aan het beheersen van migratie”.

Daarnaast is er ook kritiek op de vraag of je aan tafel moet zitten met leiders van een regime dat overduidelijk mensenrechten schendt. Zo duiken er nog regelmatig beelden op van uitgedroogde migranten die dood zijn achtergelaten in de woestijn. Azmani vindt dat er daarom juist gesprekken moeten plaatsvinden. “Door met dit soort mensen aan tafel te zitten kun je je voorwaarden opstellen. Als je met de rug er naartoe kijkt heb je überhaupt geen invloed en zie je een neerwaartser spiraal”, zegt hij. “In dat hoofdlijnenakkoord is day mensenrechtenaspect meegenomen. Dat we dat nu nog niet zien, dat is helder. Dat vind ik ook vreselijk. Ik zie dit als enige alternatief om grip te krijgen op migratie.”

Lees ook:

Rutte houdt vast aan omstreden asielafspraken met Tunesië


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer