main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: AFP. Von der Leyen en Meloni bezoeken Lampedusa.
Op1 - 19 september 2023 — 00:32

Tunesiëdeal werpt geen vruchten af: ‘Meloni wordt geconfronteerd met haar eigen beleid’

Het aantal migranten dat vanuit Tunesië de oversteek maakt richting het Italiaanse eiland Lampedusa neemt enorm toe, ondanks het op hoofdlijnen gesloten akkoord tussen de EU en het Afrikaanse land. “Het is misschien cynisch om te zeggen, maar het valt eigenlijk nog mee. Dit is wat we al jaren zien op Lampedusa”, zegt Europa-correspondent Stefan de Vries bij Op1.

Afgelopen zondag bezocht de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen samen met de Italiaanse premier Georgia Meloni het eiland. Momenteel klinkt er veel kritiek op de toegenomen migratiestroom en de aanpak hiervan. De Italiaanse regering laat het niet bewust oplopen denkt voormalig correspondent in Italië Eveline Rethmeier. Ze zegt het goed te vinden dat Von der Leyen daar nu rondloopt met de premier. “Ik denk dat Meloni nu ook wel geconfronteerd wordt met haar eigen beleid van ‘we gaan niemand oppikken’. Het is de weerbarstige realiteit van hoe het klinkt”, zegt Rethmeier.

Rethmeier vertelt dat Meloni waarschijnlijk wil gaan inzetten op een nog strenger schrikbeeld voor kansloze migranten. “Die heeft aangekondigd dat ze mensen met een kansloze asielaanvraag 18 maanden wil vast kunnen zetten. Ik denk dat we day de komende jaren steeds vaker gaan zien.”

Kritiek vanuit EU-landen

Twee maanden geleden sloten Von der Leyen, Meloni en demissionair premier Mark Rutte in Tunis nog een akkoord met het Tunesische regime om de illegale migratie terug te dringen, ondanks felle kritiek vanwege mensenrechtenschendingen. EU-buitenlandchef Josep Borrell, een aantal EU-landen en juristen van de Raad van de EU hebben bezwaar gemaakt.

Duitsland en “heel wat” andere EU-landen hebben geklaagd dat Von der Leyen, Rutte en Meloni op eigen houtje hebben geopereerd, zeggen EU-bronnen. Dat blijkt ook uit een recente brief van buitenlandchef Borrell aan verantwoordelijk mede-Eurocommissaris Oliver Varhelyi, melden de Italiaanse krant La Stampa en het Britse The Guardian. Hij schrijft dat lidstaten “hun onbegrip” hebben geuit over eigenmachtig optreden van de commissie. De deal zou niet volgens de juiste procedure tot stand zijn gekomen.

Tekst gaat verder onder de tweet:

De critici kregen ruggensteun van juristen van de Raad van de EU, waarin de regeringen van de EU-lidstaten zijn vertegenwoordigd, schrijven de kranten. Zulke adviezen zijn doorgaans geheim en de raad wil er niets over zeggen. De commissie houdt vol dat zij de EU-landen steeds heeft geraadpleegd tijdens het werk aan de overeenkomst.

Het akkoord met Tunesië moet nog worden uitgewerkt, zegt VVD-Europarlementariër Malik Azmani. Toch lijkt er nog weinig schot in de zaak te zitten. Volgens Europa-correspondent de Vries zijn er verschillende geluiden in Europa te horen op de vraag of er al geld is overgemaakt naar het Noord-Afrikaanse land. Volgens Azmani is het vrij simpel: “Er wordt geen geld gestort op het moment dat er niet gewerkt wordt aan het beheersen van migratie”.

Daarnaast is er ook kritiek op de vraag of je aan tafel moet zitten met leiders van een regime dat overduidelijk mensenrechten schendt. Zo duiken er nog regelmatig beelden op van uitgedroogde migranten die dood zijn achtergelaten in de woestijn. Azmani vindt dat er daarom juist gesprekken moeten plaatsvinden. “Door met dit soort mensen aan tafel te zitten kun je je voorwaarden opstellen. Als je met de rug er naartoe kijkt heb je überhaupt geen invloed en zie je een neerwaartser spiraal”, zegt hij. “In dat hoofdlijnenakkoord is day mensenrechtenaspect meegenomen. Dat we dat nu nog niet zien, dat is helder. Dat vind ik ook vreselijk. Ik zie dit als enige alternatief om grip te krijgen op migratie.”

Lees ook:

Rutte houdt vast aan omstreden asielafspraken met Tunesië


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer