main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: AFP. Von der Leyen en Meloni bezoeken Lampedusa.
Op1 - 19 september 2023 — 00:32

Tunesiëdeal werpt geen vruchten af: ‘Meloni wordt geconfronteerd met haar eigen beleid’

Het aantal migranten dat vanuit Tunesië de oversteek maakt richting het Italiaanse eiland Lampedusa neemt enorm toe, ondanks het op hoofdlijnen gesloten akkoord tussen de EU en het Afrikaanse land. “Het is misschien cynisch om te zeggen, maar het valt eigenlijk nog mee. Dit is wat we al jaren zien op Lampedusa”, zegt Europa-correspondent Stefan de Vries bij Op1.

Afgelopen zondag bezocht de voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen samen met de Italiaanse premier Georgia Meloni het eiland. Momenteel klinkt er veel kritiek op de toegenomen migratiestroom en de aanpak hiervan. De Italiaanse regering laat het niet bewust oplopen denkt voormalig correspondent in Italië Eveline Rethmeier. Ze zegt het goed te vinden dat Von der Leyen daar nu rondloopt met de premier. “Ik denk dat Meloni nu ook wel geconfronteerd wordt met haar eigen beleid van ‘we gaan niemand oppikken’. Het is de weerbarstige realiteit van hoe het klinkt”, zegt Rethmeier.

Rethmeier vertelt dat Meloni waarschijnlijk wil gaan inzetten op een nog strenger schrikbeeld voor kansloze migranten. “Die heeft aangekondigd dat ze mensen met een kansloze asielaanvraag 18 maanden wil vast kunnen zetten. Ik denk dat we day de komende jaren steeds vaker gaan zien.”

Kritiek vanuit EU-landen

Twee maanden geleden sloten Von der Leyen, Meloni en demissionair premier Mark Rutte in Tunis nog een akkoord met het Tunesische regime om de illegale migratie terug te dringen, ondanks felle kritiek vanwege mensenrechtenschendingen. EU-buitenlandchef Josep Borrell, een aantal EU-landen en juristen van de Raad van de EU hebben bezwaar gemaakt.

Duitsland en “heel wat” andere EU-landen hebben geklaagd dat Von der Leyen, Rutte en Meloni op eigen houtje hebben geopereerd, zeggen EU-bronnen. Dat blijkt ook uit een recente brief van buitenlandchef Borrell aan verantwoordelijk mede-Eurocommissaris Oliver Varhelyi, melden de Italiaanse krant La Stampa en het Britse The Guardian. Hij schrijft dat lidstaten “hun onbegrip” hebben geuit over eigenmachtig optreden van de commissie. De deal zou niet volgens de juiste procedure tot stand zijn gekomen.

Tekst gaat verder onder de tweet:

De critici kregen ruggensteun van juristen van de Raad van de EU, waarin de regeringen van de EU-lidstaten zijn vertegenwoordigd, schrijven de kranten. Zulke adviezen zijn doorgaans geheim en de raad wil er niets over zeggen. De commissie houdt vol dat zij de EU-landen steeds heeft geraadpleegd tijdens het werk aan de overeenkomst.

Het akkoord met Tunesië moet nog worden uitgewerkt, zegt VVD-Europarlementariër Malik Azmani. Toch lijkt er nog weinig schot in de zaak te zitten. Volgens Europa-correspondent de Vries zijn er verschillende geluiden in Europa te horen op de vraag of er al geld is overgemaakt naar het Noord-Afrikaanse land. Volgens Azmani is het vrij simpel: “Er wordt geen geld gestort op het moment dat er niet gewerkt wordt aan het beheersen van migratie”.

Daarnaast is er ook kritiek op de vraag of je aan tafel moet zitten met leiders van een regime dat overduidelijk mensenrechten schendt. Zo duiken er nog regelmatig beelden op van uitgedroogde migranten die dood zijn achtergelaten in de woestijn. Azmani vindt dat er daarom juist gesprekken moeten plaatsvinden. “Door met dit soort mensen aan tafel te zitten kun je je voorwaarden opstellen. Als je met de rug er naartoe kijkt heb je überhaupt geen invloed en zie je een neerwaartser spiraal”, zegt hij. “In dat hoofdlijnenakkoord is day mensenrechtenaspect meegenomen. Dat we dat nu nog niet zien, dat is helder. Dat vind ik ook vreselijk. Ik zie dit als enige alternatief om grip te krijgen op migratie.”

Lees ook:

Rutte houdt vast aan omstreden asielafspraken met Tunesië


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer