main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
18 september 2023 — 16:36

Minstens 600.000 euro gedoneerd aan VVD, ook tonnen voor GL en SP

De VVD heeft al minstens 600.000 euro aan donaties ontvangen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Dat blijkt uit een recent verschenen overzicht van donaties hoger dan 10.000 euro, waaruit zakenblad Quote maandag berichtte. GroenLinks en de SP hebben allebei bijna 400.000 euro opgehaald bij donateurs, onder wie veel Kamerleden. Aan Forum voor Democratie werd minstens 120.000 euro gedoneerd.

Quote meldde maandag dat enkele Quote 500-leden aan de VVD hebben gedoneerd, onder wie investeerder Marcel Boekhoorn en beurshandelaar Jan Dobber. René Moos, oprichter van Basic-Fit, doneerde nog voor de val van het kabinet 100.000 euro aan de partij.

SP en GroenLinks-PvdA

Ook een groot deel van de GroenLinks-fractie heeft gedoneerd. Alleen fractievoorzitter Jesse Klaver en Kamerleden Lisa Westerveld en Tom van der Lee komen niet voor op de lijst. Zij hebben dus niet gedoneerd, of minder dan 10.000 euro. De PvdA, waarmee GroenLinks samen de verkiezingen ingaat, heeft geen enkele donatie van meer dan 10.000 euro ontvangen.

De SP is van oudsher de rijkste partij van Nederland. Dat komt vooral door de zogeheten afdrachtregeling van de partij. Volksvertegenwoordigers voor de SP betalen een groot deel van hun salaris aan de partij. Zo verdienen zij ongeveer net zo veel als de mensen waarvoor zij zich inzetten én krijgt de partij een rijkgevulde kas. Ook nu weer doneren fractieleden ruimhartig: Kamerleden Michiel van Nispen en Sandra Beckerman doneren respectievelijk 31.517 euro en 32.553 euro.

Campagnes duur

Voor veel partijen komen de verkiezingen van dit jaar financieel gezien slecht uit. Campagnes zijn duur en eerder dit jaar moest al betaald worden voor de Provinciale Statencampagne.

Lees ook:

Oud-minister van Financiën Dijsselbloem: heel zwak dat partijen verkiezingsprogramma niet doorrekenen

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De cocaïne-economie in Nederland

Voor veel millennials is het hedendaags een doodgewone zaak om tijdens een feestavond een lijntje te snuiven. De cocaïne business is booming en drugscriminelen harken gemakkelijk miljarden ermee binnen.

Houden wij deze illegale praktijk zelf in stand door zelf het witte goed tot ons te nemen? En hoe groot is de cocaïne-economie in Nederland? Stand van Nederland: Generatie Next ging op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Twee jaar na The Voice neemt het aantal slachtoffer-dadergesprekken nog steeds toe

Steeds meer zedenslachtoffers willen in gesprek met de dader. Voor het tweede jaar op rij stijgt het aantal aanmeldingen voor dit soort gesprekken. Dat meldt…

Lees meer

Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. “Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties…

Lees meer

Ministerie: ‘escape’ voor LUMC na wegvallen kinderhartchirurgie

Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een “escape” voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het…

Lees meer

NVJ na staking kranten: heftigere acties als nieuw bod uitblijft

Zo’n duizend journalisten hebben donderdag een uur het werk neergelegd uit onvrede over de cao-onderhandelingen. Dat laat een woordvoerster van de NVJ weten. Verschillende kranten…

Lees meer

Omwonenden Uden naar rechter tegen noodopvang asielzoekers

Een groep van ruim dertig omwonenden in het Brabantse Uden heeft de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) voor de rechter gesleept….

Lees meer

Streep door grote opvanglocatie in Purmerend voor Oekraïners

Het plan van de gemeente Purmerend om een opvanglocatie te realiseren voor tussen de 500 en 1500 Oekraïense vluchtelingen gaat niet door. De gemeente zegt…

Lees meer

Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor…

Lees meer