main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 17 september 2023 — 13:30

Discussie tussen Sjuul Paradijs en XR-lid Anne Kervers: bezetten A12 een vreedzaam klimaatprotest of strafbare actie?

Is het een vreedzaam klimaatprotest, of een strafbare actie? En moeten actievoerders ook worden vervolgd? Dat is de kwestie die Anne Kervers van Extinction Rebellion en mediaondernemer Sjuul Paradijs voorgeschoteld krijgen. “Ik noem het een vorm van ecoterreur”, vertelt Paradijs in WNL op Zondag op NPO 1.

Demonstratierecht is een recht dat we allemaal hebben, vertelt Kervers. “Dat wordt nu wel geschonden.” Ze stelt dat het Europese Hof van de Mens meermaals heeft aangegeven dat snelwegblokkades legitiem en toegestaan zijn.

“Het demonstratierecht is iets anders dan een sabotagerecht en dat doen jullie”, reageert oud-hoofredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. Volgens hem heeft Extinction Rebellion bepaalde doelen, maar voert het uit op manieren die tegen de wet zijn. “Er zijn allerlei wetsartikelen uit het Wetboek van Strafrecht die overtreden worden.”

Toch is dat volgens Kervers niet helemaal correct. “We leven in een democratische rechtsstaat. De rechter heeft al geoordeeld dat gezien het vreedzame proces en het maatschappelijk vraagstuk, het met geweld verwijderen al een voldoende straf is”, vertelt ze. Ze is het ermee eens dat je niet zomaar op een snelweg mag staan, “maar hier geldt het demonstratierecht en daarom zijn die artikelen niet van toepassing”.

‘Ecoterreur’

Paradijs noemt de protesten ‘een vorm van ecoterreur’. Hij stelt dat mensen geschaad worden door de acties van Extinction Rebellion. Kervers sluit zich daar niet bij aan: “De rechter heeft geoordeeld dat dit wel is toegestaan”, zegt ze standvastig.

Het aantal mensen dat op de snelweg staat is steeds minder, maar dat is volgens Wevers makkelijk te verklaren. “We hebben allemaal banen, dus dat er doordeweeks minder zullen zijn is geen verassing.” Het is volgens haar niet nodig om überhaupt elke keer met 25.000 man op de weg te staan.

Tekst gaat verder onder tweet.

Andere zaken blijven liggen

Nog een punt van aandacht is de politie die heeft aangegeven het druk te hebben met de protesten, waardoor er andere zaken blijven liggen. Dat is volgens Sjuul Paradijs niet acceptabel. “De maatschappelijke kosten zijn enorm en daar loopt deze groep voor weg”, vertelt hij.

XR-lid Kervers vindt dat het argument van Paradijs aantoont dat hij onvoldoende doordrongen is van de noodzaak, zo vertelt ze. “De bewoonbaarheid van de planeet staat op het spel.” Daarop reageert Paradijs dat hij de groep ziet als een sekste, waar hij geen onderdeel van is. “Wij zijn geen sekte, wij zijn een sociale beweging”, zegt Kervers.

Luister hieronder de hele uitzending van WNL op Zondag terug. 

Onduidelijkheid 

Paradijs maakt zich zorgen over het feit dat Extinction Rebellion geld ontvangt, maar het niet helemaal duidelijk is waar dat vandaan komt. Daarnaast is het volgens hem niet duidelijk wie de leiding heeft binnen de groep. “Het is denk ik heel goed dat de inlichtingendienst onderzoekt hoe jullie processen lopen”, zegt hij.

Kervers reageert dat het afschaffen van fossiele subsidies al jaren wordt ontkend en gebagatelliseerd. “Ik denk dus dat u zich zorgen maakt over geldstromen, dat u zich daarop moet richten en hoe het kan dat dat zo lang onder de radar is gebleven.” Ze omschrijft het als ‘wreed en irrationeel’. “De overheid beschermt ons niet en ze heeft een grondwettelijke plicht om dat te doen.”

Als het aan Sjuul Paradijs ligt hoeft er niet lang over gediscussieerd te worden. Volgens hem mogen de demonstranten worden opgepakt “en dan de gevangenis in”.

Lees meer:

Bestuurder politiebonden aan politiek: stel bemiddellaar in voor Extinction Rebellion


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat is de toekomst van de cultuursector?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met Anne Breure, voorzitter van lobbyorganisatie Kunsten ’92, vertegenwoordiger van de uitgeversbranche Martijn David en politiek commentator van EW Magazine Victor Pak.

Luister de podcast terug in je favoriete podcast-app!

Podcast: Dwingende Ali B. accepteerde geen nee

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Beluister de podcast!

Meer basisschoolleerlingen krijgen hoger advies door nieuwe toets

Na de invoering van de nieuwe doorstroomtoets hebben meer basisschoolleerlingen een hoger advies gekregen voor de middelbare school omdat ze de toets goed hebben gemaakt,…

Lees meer

Jaar cel voor bedreigen Frans Timmermans

Een 54-jarige man is dinsdag door de rechtbank in Den Haag veroordeeld tot een jaar cel, waarvan de helft voorwaardelijk, voor het bedreigen van Frans…

Lees meer

Cel- en taakstraffen voor AZ- en FC Twente-aanhangers na stadionrellen tijdens Europese wedstrijden

Voor zijn rol in de stadionrellen na de Europese wedstrijd tussen AZ en het Engelse West Ham United ruim een jaar geleden heeft de 51-jarige…

Lees meer

Burgemeester Nijmegen Hubert Bruls laakt actiegroep Nijmegen4Palestine: ‘Communiceren erg onhandig’

Burgemeester Hubert Bruls ontving zondag een brief van Nijmegen4Palestine, waarin zij een ‘te algemene aankondiging’ deden voor demonstraties tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Bruls laakt de…

Lees meer

NVWA: ‘volkoren’ producten zijn niet altijd volkoren

Producten die volgens de verpakking volkoren zijn, zijn dat niet altijd. Dat zegt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Die onderzocht 190 volkorenproducten zoals koekjes,…

Lees meer

Zuid-Holland onderzoekt andere bestemming van vliegveld Rotterdam

De provincie Zuid-Holland laat onderzoeken wat het betekent als het vliegveld van Rotterdam wordt omgevormd tot een bedrijventerrein, een recreatie- of natuurgebied of een woningbouwlocatie….

Lees meer

Door recordprijzen verhuizen meer woningbezitters

Verrassend veel huiseigenaren kiezen er dit jaar voor hun woning te verkopen. ABN AMRO gaat er na een nieuwe analyse van uit dat er dit…

Lees meer

Huurprijzen blijven stijgen, aanbod droogt op mede door wet

Het vinden van een betaalbare huurwoning wordt met de dag lastiger. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg de afgelopen drie maanden met bijna 10 procent vergeleken met…

Lees meer

Arbeidsinspectie ontdekt per toeval arbeidsuitbuiting van Turkse chauffeurs

De Nederlandse Arbeidsinspectie heeft drie personen aangehouden in Den Haag op verdenking van betrokkenheid bij arbeidsuitbuiting. De zaak kwam per toeval aan het licht, vertelt…

Lees meer

Bezuinigingen op kunst en cultuur worden gezien als korten op de elite: ‘Het is een frame dat niet klopt’

Kunst en cultuur worden nog vaak in één adem genoemd met ‘de grachtengordel’ en ‘elite’ en dat beeld is al lang achterhaald, zegt de sector…

Lees meer

Republikeinen officieel achter Trump als presidentskandidaat

De Republikeinen hebben zich officieel achter ex-president Donald Trump geschaard als hun kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november. Op een groot congres in Milwaukee nomineerden…

Lees meer