main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 17 september 2023 — 13:30

Discussie tussen Sjuul Paradijs en XR-lid Anne Kervers: bezetten A12 een vreedzaam klimaatprotest of strafbare actie?

Is het een vreedzaam klimaatprotest, of een strafbare actie? En moeten actievoerders ook worden vervolgd? Dat is de kwestie die Anne Kervers van Extinction Rebellion en mediaondernemer Sjuul Paradijs voorgeschoteld krijgen. “Ik noem het een vorm van ecoterreur”, vertelt Paradijs in WNL op Zondag op NPO 1.

Demonstratierecht is een recht dat we allemaal hebben, vertelt Kervers. “Dat wordt nu wel geschonden.” Ze stelt dat het Europese Hof van de Mens meermaals heeft aangegeven dat snelwegblokkades legitiem en toegestaan zijn.

“Het demonstratierecht is iets anders dan een sabotagerecht en dat doen jullie”, reageert oud-hoofredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. Volgens hem heeft Extinction Rebellion bepaalde doelen, maar voert het uit op manieren die tegen de wet zijn. “Er zijn allerlei wetsartikelen uit het Wetboek van Strafrecht die overtreden worden.”

Toch is dat volgens Kervers niet helemaal correct. “We leven in een democratische rechtsstaat. De rechter heeft al geoordeeld dat gezien het vreedzame proces en het maatschappelijk vraagstuk, het met geweld verwijderen al een voldoende straf is”, vertelt ze. Ze is het ermee eens dat je niet zomaar op een snelweg mag staan, “maar hier geldt het demonstratierecht en daarom zijn die artikelen niet van toepassing”.

‘Ecoterreur’

Paradijs noemt de protesten ‘een vorm van ecoterreur’. Hij stelt dat mensen geschaad worden door de acties van Extinction Rebellion. Kervers sluit zich daar niet bij aan: “De rechter heeft geoordeeld dat dit wel is toegestaan”, zegt ze standvastig.

Het aantal mensen dat op de snelweg staat is steeds minder, maar dat is volgens Wevers makkelijk te verklaren. “We hebben allemaal banen, dus dat er doordeweeks minder zullen zijn is geen verassing.” Het is volgens haar niet nodig om überhaupt elke keer met 25.000 man op de weg te staan.

Tekst gaat verder onder tweet.

Andere zaken blijven liggen

Nog een punt van aandacht is de politie die heeft aangegeven het druk te hebben met de protesten, waardoor er andere zaken blijven liggen. Dat is volgens Sjuul Paradijs niet acceptabel. “De maatschappelijke kosten zijn enorm en daar loopt deze groep voor weg”, vertelt hij.

XR-lid Kervers vindt dat het argument van Paradijs aantoont dat hij onvoldoende doordrongen is van de noodzaak, zo vertelt ze. “De bewoonbaarheid van de planeet staat op het spel.” Daarop reageert Paradijs dat hij de groep ziet als een sekste, waar hij geen onderdeel van is. “Wij zijn geen sekte, wij zijn een sociale beweging”, zegt Kervers.

Luister hieronder de hele uitzending van WNL op Zondag terug. 

Onduidelijkheid 

Paradijs maakt zich zorgen over het feit dat Extinction Rebellion geld ontvangt, maar het niet helemaal duidelijk is waar dat vandaan komt. Daarnaast is het volgens hem niet duidelijk wie de leiding heeft binnen de groep. “Het is denk ik heel goed dat de inlichtingendienst onderzoekt hoe jullie processen lopen”, zegt hij.

Kervers reageert dat het afschaffen van fossiele subsidies al jaren wordt ontkend en gebagatelliseerd. “Ik denk dus dat u zich zorgen maakt over geldstromen, dat u zich daarop moet richten en hoe het kan dat dat zo lang onder de radar is gebleven.” Ze omschrijft het als ‘wreed en irrationeel’. “De overheid beschermt ons niet en ze heeft een grondwettelijke plicht om dat te doen.”

Als het aan Sjuul Paradijs ligt hoeft er niet lang over gediscussieerd te worden. Volgens hem mogen de demonstranten worden opgepakt “en dan de gevangenis in”.

Lees meer:

Bestuurder politiebonden aan politiek: stel bemiddellaar in voor Extinction Rebellion


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Manon Immerzeel

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer