main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 17 september 2023 — 13:30

Discussie tussen Sjuul Paradijs en XR-lid Anne Kervers: bezetten A12 een vreedzaam klimaatprotest of strafbare actie?

Is het een vreedzaam klimaatprotest, of een strafbare actie? En moeten actievoerders ook worden vervolgd? Dat is de kwestie die Anne Kervers van Extinction Rebellion en mediaondernemer Sjuul Paradijs voorgeschoteld krijgen. “Ik noem het een vorm van ecoterreur”, vertelt Paradijs in WNL op Zondag op NPO 1.

Demonstratierecht is een recht dat we allemaal hebben, vertelt Kervers. “Dat wordt nu wel geschonden.” Ze stelt dat het Europese Hof van de Mens meermaals heeft aangegeven dat snelwegblokkades legitiem en toegestaan zijn.

“Het demonstratierecht is iets anders dan een sabotagerecht en dat doen jullie”, reageert oud-hoofredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs. Volgens hem heeft Extinction Rebellion bepaalde doelen, maar voert het uit op manieren die tegen de wet zijn. “Er zijn allerlei wetsartikelen uit het Wetboek van Strafrecht die overtreden worden.”

Toch is dat volgens Kervers niet helemaal correct. “We leven in een democratische rechtsstaat. De rechter heeft al geoordeeld dat gezien het vreedzame proces en het maatschappelijk vraagstuk, het met geweld verwijderen al een voldoende straf is”, vertelt ze. Ze is het ermee eens dat je niet zomaar op een snelweg mag staan, “maar hier geldt het demonstratierecht en daarom zijn die artikelen niet van toepassing”.

‘Ecoterreur’

Paradijs noemt de protesten ‘een vorm van ecoterreur’. Hij stelt dat mensen geschaad worden door de acties van Extinction Rebellion. Kervers sluit zich daar niet bij aan: “De rechter heeft geoordeeld dat dit wel is toegestaan”, zegt ze standvastig.

Het aantal mensen dat op de snelweg staat is steeds minder, maar dat is volgens Wevers makkelijk te verklaren. “We hebben allemaal banen, dus dat er doordeweeks minder zullen zijn is geen verassing.” Het is volgens haar niet nodig om überhaupt elke keer met 25.000 man op de weg te staan.

Tekst gaat verder onder tweet.

Andere zaken blijven liggen

Nog een punt van aandacht is de politie die heeft aangegeven het druk te hebben met de protesten, waardoor er andere zaken blijven liggen. Dat is volgens Sjuul Paradijs niet acceptabel. “De maatschappelijke kosten zijn enorm en daar loopt deze groep voor weg”, vertelt hij.

XR-lid Kervers vindt dat het argument van Paradijs aantoont dat hij onvoldoende doordrongen is van de noodzaak, zo vertelt ze. “De bewoonbaarheid van de planeet staat op het spel.” Daarop reageert Paradijs dat hij de groep ziet als een sekste, waar hij geen onderdeel van is. “Wij zijn geen sekte, wij zijn een sociale beweging”, zegt Kervers.

Luister hieronder de hele uitzending van WNL op Zondag terug. 

Onduidelijkheid 

Paradijs maakt zich zorgen over het feit dat Extinction Rebellion geld ontvangt, maar het niet helemaal duidelijk is waar dat vandaan komt. Daarnaast is het volgens hem niet duidelijk wie de leiding heeft binnen de groep. “Het is denk ik heel goed dat de inlichtingendienst onderzoekt hoe jullie processen lopen”, zegt hij.

Kervers reageert dat het afschaffen van fossiele subsidies al jaren wordt ontkend en gebagatelliseerd. “Ik denk dus dat u zich zorgen maakt over geldstromen, dat u zich daarop moet richten en hoe het kan dat dat zo lang onder de radar is gebleven.” Ze omschrijft het als ‘wreed en irrationeel’. “De overheid beschermt ons niet en ze heeft een grondwettelijke plicht om dat te doen.”

Als het aan Sjuul Paradijs ligt hoeft er niet lang over gediscussieerd te worden. Volgens hem mogen de demonstranten worden opgepakt “en dan de gevangenis in”.

Lees meer:

Bestuurder politiebonden aan politiek: stel bemiddellaar in voor Extinction Rebellion


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer