main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 september 2023 — 11:03

Yeşilgöz deelt migratieplan VVD: instroom beperken en plek voor echte vluchtelingen

“Hele concrete en realistische plannen”, dat is wat volgens VVD-lijsttrekker Dilan Yeşilgöz in het partijprogramma van de VVD naar voren komt op het gebied van migratie. De instroom moet worden beperkt en er zal plek zijn voor échte vluchtelingen, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. 

Over elf weken vinden de nieuwe Tweede Kamerverkiezingen plaats. De VVD was een van de eerste partijen die haar partijprogramma presenteerde. Migratie is voor de VVD een belangrijk thema, waar volgens Yeşilgöz nog steeds geen grip op is. “Ik vind dat het ons te veel overkomt”, vertelt ze. Hierbij heeft ze het over zowel arbeidsmigratie, als asielmigratie.

Volgens de nieuwe VVD-lijsttrekker is in de afgelopen jaren een beleid opgebouwd dat ervoor zorgde dat Nederland aantrekkelijker was voor vluchtelingen om naartoe te komen dan andere Europese landen. “Dat moet anders, dat moet je gelijk gaan trekken”, zegt ze.

Ze vertelt: “In ons verkiezingsprogramma zie je dat we daar hele concrete realistische plannen voor hebben die uiteindelijk inhouden dat de instroom wordt beperkt, dat er plek zal zijn voor echte vluchtelingen en dat tegelijkertijd ook ons land het beter aan kan.” Yeşilgöz verwijst naar de situatie van vorig jaar, waar mensen in het gras sliepen en waarbij staatssecretaris Eric van der Burg continu op zoek was naar extra plekken. “Dat zijn niet de taferelen die bij Nederland thuishoren.”

Streng asielbeleid geen invloed op komst asielzoekers

Uit nieuw onderzoek in opdracht van Yeşilgöz’ eigen ministerie (Justitie en Veiligheid) is gebleken dat een streng asielbeleid niet per se invloed heeft op de komst van asielzoekers de aanzuigende werking. Daarop moet volgens Yeşilgöz nog een reactie worden geformuleerd, maar een aantal dingen kan ze er al wel over zeggen. Zo stelt ze dat er was gekeken naar waarom mensen hun land van herkomst verlaten en dat het twee oorzaken heeft. Er zijn economische migranten, of echte vluchtelingen. “En ik las ook dat het te maken heeft met netwerken. Ken ik mensen, heb ik daar familieleden?”

Yeşilgöz geeft een voorbeeld: “Je komt hiernaartoe, je krijgt asiel. Dan zeg je: ik heb een gezin en die mogen ook komen. Die komen. Vervolgens zit daar een volwassen dochter bij. Die zegt: maar ik heb een man en kinderen, die mogen ook komen. Die komen. Dan zegt die man: ik heb ouders voor wie ik zorgde, die wil ik ook hier bij me hebben want anders hebben ze daar geen zorg meer. En dat gaat dan door.” t

Volgens Yeşilgöz is dit één voorbeeld, maar zijn er nog meer ‘issues’ in het beleid die beter kunnen worden aangepakt “om ervoor te blijven zorgen dat we echt plek overhouden voor vluchtelingen”. Daarbij zegt ze dat we het dan nog niet eens hebben gehad over arbeidsmigratie “wat ons ook maar overkomt”.

Staatssecretaris steunt wet niet

Een opvallend punt in het verkiezingsprogramma van de VVD gaat over de verspreiding en verdeling van asielzoekers over het land. De eigen staatssecretaris Eric van der Burg steunt de spreidingswet namelijk niet. “Dat is opmerkelijk en pijnlijk”, reageert parlementair journalist van WNL Marieke Smits in de uitzending van Goedemorgen Nederland.

Smits stelt dat Van der Burg met een plan kwam dat zijn eigen partij niet steunde en niet genoeg vond, waarna de spreidingswet ook nog controversieel moet worden verklaard. Wat Smits ook opvallend vindt is dat Van der Burg waarschijnlijk wel terugkomt op de lijst.

Volgens Yeşilgöz heeft Van der Burg ‘uitstekend’ werk gedaan. “Binnen de omstandigheden waarin hij kon bewegen heeft hij echt letterlijk dag en nacht alles gegeven om het zo goed mogelijk te doen. Daar heeft hij ook hele grote successen in geboekt. Maar waar het om gaat: wij willen dat de instroom wordt beperkt. Dus dat betekent dat je concrete maatregelen neemt om dat te kunnen bereiken.”

Instroombeperkende maatregelen

Ze vindt dat wanneer mensen naar ons land komen het ‘ontzettend eerlijk’ is om ze over het land te verspreiden. “En wat ons betreft doe je dat tijdelijk, voor een maximum aantal mensen. Al die elementen ontbreken nu in de huidige spreidingswet.” Volgens Yeşilgöz is dat de reden waarom ze de wet in de huidige vorm niet willen steunen. “Er moeten instroombeperkende maatregelen zijn, zodat je fair richting de gemeente kan zeggen: vanuit het Rijk doen wij ons deel en dit is wat we van jullie verwachten.”

Of Van der Burg op de kiezerslijst staat, daar wil Yeşilgöz niks over zeggen. Later deze week wordt de lijst bekend gemaakt. Wel zegt ze het volgende: “Ik ga helemaal niks over de personen zeggen, behalve dan dat ik Eric van der Burg echt uitstekend werk heb zien doen en dit hele plan dat wij over instroom beperken en hoe we dat over het land verdelen, staat daar los van.”

Lees meer:

Dilan Yeşilgöz (VVD) na HJ Schoo-lezing Van der Plas (BBB): ‘Ik zie raakvlakken’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat ziet hij in de Duitse hoofdstad? 

Vanavond 21.10

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Een akkoord en dan? Oud-ministers vrezen grote problemen met vullen nieuw kabinet

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, is het nog maar de vraag hoe snel er een nieuw kabinet op het bordes staat. Oud-ministers…

Lees meer

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer