main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
In de Kantine - 5 augustus 2023 — 18:21

Is het predicaat ‘cum laude’ achterhaald?

Het predicaat ‘cum laude’ ligt onder een vergrootglas. Het zou voor onnodig veel stress zorgen onder studenten. ‘Eens’ vindt D66-Kamerlid Jeanette van der Laan. “Je ziet echt wel dat er iets aan de hand is rond het studentenwelzijn,” aldus de politica in WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

De Vrije Universiteit in Amsterdam schafte vorig jaar als eerste het predicaat cum laude af. Meerdere geneeskunde-opleidingen over het hele land denken na over het afschaffen ervan. De reden: de prestatiedruk verminderen. “Je hebt druk vanuit de opleiding, het leenstelsel ondanks dat dat recent is afgeschaft en dan zijn er ook geen woningen beschikbaar. Dat is een behoorlijke optelsom alles bij elkaar”, aldus Van der Laan. Ze vervolgt: “De maatschappij is er bovendien echt op gericht om te ‘presteren’. Je er zomaar aan onttrekken kan dus ook niet.”

Geen rechte weg

Volgens het Kamerlid is ‘hoe goed iemand is’ ook niet goed te meten met cijfers. “Iemand kan met alleen maar achten afstuderen, maar ook met zessen. In dat laatste geval was er misschien ook wel sprake van mantelzorg naast de studie. Succes is geen rechte weg.”

Maar cum laude is geen verplichting. Overdrijven studenten dan? Presentator van het AD, Etienne Verhoeff, ziet het een stuk nuchterder in: “Waarom zouden we dit moeten afschaffen? Als je cum laude wil afstuderen, dan moet je dat doen en je best doen.”

Slappe hap

Ook Geert Dales, oud-politicus en bestuurder, hangt die mening aan. “Het is een slappe hap, er is niks mis met prestatiedruk.” Dales gaat zelfs nog iets verder: “Dit valt in de categorie ‘als we allemaal niks zijn, dan zijn we gelijk’. Dit is totaal belachelijk. De middelmaat regeert nu.”

Lees ook:

Toename financiële problemen bij mkb-bedrijven

 

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

La dolce vita in Italië

De arbeidsmarkt in Italië ligt op zijn gat. Jonge hoogopgeleide Italiaanse millennials komen niet aan de bak en als zij al werk hebben, komen zij daar amper van rond. Is het leven voor deze generatie nog houdbaar in Italië?

Presentator Menen Seijkens is in Italië en doet onderzoek.

Donderdag 21.00 uur
Joost Klein door naar finale Eurovisie Songfestival

De Nederlandse Joost Klein is zoals verwacht door naar de finale van het Eurovisie Songfestival in Malmö. Ook Israël heeft zich, ondanks de ophef over…

Lees meer

Nog altijd protesten in centrum Malmö tijdens songfestival

In het centrum van de Zweedse stad Malmö wordt nog altijd geprotesteerd tegen de deelname van Israël aan het songfestival, melden Zweedse media. Tot nu…

Lees meer

Veel agenten aanwezig bij Universiteit van Amsterdam door pro-Palestijnse demonstratie

De politie is donderdag aan het begin van de avond in groten getale aanwezig bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Daar heeft…

Lees meer

Nog 31 mensen vast na protesten in Amsterdam

Van de 36 mensen die woensdag zijn aangehouden bij de pro-Palestijnse protesten op en bij het Binnengasthuisterrein in Amsterdam, zitten er nog 31 mensen vast….

Lees meer

COA: niet eerder zoveel asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben niet eerder zo veel mensen overnacht als in de nacht van woensdag op donderdag. Dat meldt een woordvoerder…

Lees meer

Politiechef in Amsterdam over vijf gewonde agenten na ingreep bij demonstraties: ‘Gooien met ammoniak is straatterreur’ 

Politiechef in Amsterdam Frank Paauw zegt dat er bij pro-Palestijnse demonstraties gisteren in totaal 36 mensen zijn opgepakt. Bij de demonstraties zijn ook vijf agenten…

Lees meer

ING staat medewerkers toe Fries te praten met Friese klanten

Friestalige medewerkers van ING mogen nu ook Fries praten met klanten, als de klant dat wil, zeggen ING en de Friese gedeputeerde Eke Folkerts (Taal)….

Lees meer

Extra terugleverkosten om zonnepanelen niet verboden, stelt ACM

Energiebedrijven mogen kosten in rekening brengen bij eigenaren van zonnepanelen, mits deze niet onredelijk zijn. Dat concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM) na onderzoek….

Lees meer