main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 juni 2023 — 11:27

Excuses koning voor slavernijverleden tijdens Keti Koti? ‘Hij gaat over het moment en zijn woorden’

Excuses voor het slavernijverleden van koning Willem-Alexander zijn meer dan welkom, maar hij hoeft die niet uit te spreken op Keti Koti zaterdag. Dat zegt voorzitter van de Nationale Unesco Commissie Kathleen Ferrier in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “De koning gaat over het moment en zijn woorden.”

Koning Willem-Alexander geeft morgen een toespraak tijdens de de nationale herdenking in het Amsterdamse Oosterpark, op de dag dat het precies 150 jaar geleden is dat de slavernij werd afgeschaft. “De aanwezigheid van de koning en koningin morgen bij de aftrap van het herdenkingsjaar en het feit dat de koning gaat spreken, is heel belangrijk. Hij belichaamt de eenheid en de historische verbondenheid van de natie”, zegt Ferrier.

“Wat hij zegt heeft sowieso een grote impact in het Caribisch deel van het koninkrijk, maar ook in Suriname en Indonesië”, zegt ze. “De Oranjes zijn vier eeuwen betrokken geweest bij de koloniale geschiedenis.”

Maar excuses wacht Ferrier rustig af. “De koning belichaamt de continuïteit van de natie en de eenheid van de natie, dus excuses van hem zijn sowieso belangrijk en zullen een grote impact hebben. Maar zijn woorden en het moment moet hij zelf kiezen.”

Premier Mark Rutte bood eind vorig jaar namens de Nederlandse regering excuses aan voor de slavernij. “Hij deed dat als rechtsopvolger van degene die in die tijd de trans-Atlantische slavernij als instituut en systeem mogelijk hebben gemaakt. De koning doet dat als Oranje. Dus dat is veel persoonlijker”, zegt Ferrier. “Ik vind dat hij de ruimte moet hebben om zijn eigen moment en woorden te kiezen”, benadrukt ze.

De excuses van Rutte vond Ferrier “indrukwekkend en oprecht”.

‘Wij zijn nazaten van de allersterkste’

Kathleen Ferrier is de dochter van Johan Ferrier, de laatste gouverneur en de eerste president van Suriname. “Bij ons thuis werd er heel veel gesproken over het slavernijverleden. Mijn overgrootmoeder was een tot slaaf gemaakte vrouw. Mijn andere overgrootmoeder zat op de eerste boot uit India om te werken op de plantages, nadat de slavernij werd afgeschaft. Ze verloor haar zusje aan boord en een paar weken na aankomst stierven haar ouders.”

“Mijn ouders zeiden altijd: wij zijn de nazaten van de allersterkste. De mensen die de gruwelen van slavernij en contractarbeid hebben overleefd”, zegt Ferrier. “Dat geeft je een bepaalde verantwoordelijkheid.”

1 juli is voor Ferrier al haar hele leven een belangrijke dag. “Mijn vader was al heel jong actief in de politiek, maar ook in de padvinderij. Hij organiseerde op een gegeven moment een grote optocht door Suriname om te vieren dat de slavernij was afgeschaft. Ik kom uit een onderwijsgezin. We moesten ongeveer half dood zijn om niet naar school te gaan. Maar die dag zei mij vader: ‘Vandaag hoeven jullie niet naar school. Jullie gaan iets doen wat belangrijker is dan naar school gaan: herdenken dat de slavernij is afgeschaft’.”

Keti Koti staat voor “het breken der ketenen”, zegt Ferrier. “We vieren vrijheid.”

Lees ook: 

Kabinet stoeit met invulling programma Keti Koti: ‘Het kan spanningen opleveren’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe wordt de formatiepuzzel gelegd?

Vandaag begon week twee van de gesprekken, een moeizame klus voor verkenner Ronald Plasterk. De oud-PvdA’er heeft nog een week langer nodig voor zijn verslag. Nieuwe ronde, nieuwe kansen? De vraag is nu hoe deze formatiepuzzel te leggen is en wat de verschillende scenario’s zijn.
En hoe houdbaar zijn deze Haagse ontwikkelingen voor de kiezer? Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:
  • Mariken van der Velden, specialist in politieke communicatie aan de VU;
  • René Cuperus, medeoprichter van de Nieuwe Denktank voor het Politieke Midden en co-auteur van De Atlas van Afgehaakt Nederland;
  • En Alexander van Kessel, senior onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen en gespecialiseerd in kabinetsformaties.
Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Luister terug als podcast: WNL op Zondag over de formatie en Oekraïne

Hoe verder met de formatie nu VVD en NSC de boot afhouden? Rick Nieman gaat in gesprek met:
  • Oud-informateur en VVD-prominent Uri Rosenthal over de kunst van het formeren
  • CDA-senator Madeleine van Toorenburg en columnist Zihni Özdil: wat zijn de opties voor een nieuw kabinet?
  • Hoogleraar Buitenlandse Betrekkingen Rob de Wijk over scenario’s voor Oekraïne
  • En schrijver Leon de Winter over zijn nieuwste boek Stad van de Honden, 50 jaar schrijverschap en Israël
Klik hier en luister deze uitzending terug als podcast!
Krijgt verkenner Plasterk de handen op elkaar? ‘Praten in koppeltjes is een unicum in deze fase’

Dat verkenner Ronald Plasterk voor een moeilijkere taak staat dan hij vooraf in zijn column in De Telegraaf aangaf, blijkt wel uit het feit dat…

Lees meer

Passagiers al dagen vast op luchthaven München

Door plotseling winterweer afgelopen weekend met veel sneeuw zit een groep passagiers inmiddels al meer dan twee dagen vast op het vliegveld van München, de…

Lees meer

Negen mensen met link met Nederland verlaten Gazastrook

Negen mensen met een link met Nederland die in de Gazastrook verbleven zijn maandag via de grens met Rafah aangekomen in Egypte. Ze worden daar…

Lees meer

Burgemeester Westerwolde: ‘Het loopt weer vast in Ter Apel’

Burgemeester Jaap Velema van de gemeente Westerwolde, waar het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is, wil dat politiek Den Haag gemeenten oproept om meer…

Lees meer

Omtzigt: niet de bedoeling dat aantekeningen zichtbaar waren

De aantekeningen waarmee NSC-voorman Pieter Omtzigt is gefotografeerd, had hij voorafgaand aan het gesprek met verkenner Ronald Plasterk al opgepend. Dat zegt Omtzigt op X,…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: hoe is de formatiepuzzel te leggen?

In politiek Den Haag lopen de spanningen hoog op nu de verkenningsfase van de formatie onrustig verloopt. Vandaag begon week twee van de gesprekken, een…

Lees meer

Wilders en Van der Plas willen snel in groepjes verder praten

Geert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) vinden het een goed idee van verkenner Ronald Plasterk om deze week nog in “koppeltjes” verder…

Lees meer

Goudprijs stijgt naar nieuw recordniveau

De goudprijs is maandag gestegen naar het hoogste niveau ooit, vooral geholpen door een afzwakkende dollar. De prijs van het edelmetaal steeg op de metaalmarkt…

Lees meer

Oud-vakbewindsman tegen PVV, VVD en NSC: zet emotie opzij en ga om tafel

Zet je emotie opzij en neem plaats aan de onderhandelingstafel. Die oproep doet oud-staatssecretaris van Financiën Steven van Eijck aan PVV, VVD, NSC en BBB….

Lees meer

Antwerpen spreekt scholen aan op antisemitisme

Antwerpen gaat scholen aanspreken op antisemitisch gedrag tegen Joodse leerlingen. Sommige scholen doen niet genoeg tegen zulke pesterijen, vindt verantwoordelijk provinciegouverneur Cathy Berx. Kinderen worden…

Lees meer