main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 juni 2023 — 08:40

Staatssecretaris Heijnen: gaan niet controleren hoe ondernemers toeslag op plastic wegwerpverpakkingen gebruiken

Winkeliers en horeca-uitbaters moeten vanaf 1 juli een toeslag rekenen op plastic wegwerpverpakkingen en ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel zij extra rekenen. De overheid gaat ook niet controleren wat zij met dat geld doen, zegt verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We gaan niet controleren of ze al dat geld investeren in alternatieven, maar dat is wel het idee.”

De overheid heeft wel een richtlijn opgesteld, variërend van 0,05 cent voor voorverpakte groente, fruit en noten, tot 0,50 cent voor bakjes waar een maaltijd in past. “En het gaat bijvoorbeeld om 25 cent op een beker en 5 cent voor een bakje waar je saus in doet. Maar het is aan de winkelier zelf om te bepalen wat voor toeslag zij vragen aan de consument”, bevestigt Heijnen.

Het kabinet hoopt met de extra toeslag het gebruik van wegwerpplastic een halt toe te roepen. Heijnen: “We willen af van de enorme hoeveelheid plastic die wij met elkaar gebruiken. In Nederland alleen al gebruiken we per dag 19 miljoen wegwerpverpakkingen. We willen toe naar hergebruik. Daarom hebben we nu de regel ingesteld voor een toeslag voor consumenten als ze kiezen voor het gebruik van een plastic wegwerpverpakking.”

‘Geen belasting’

Ondernemers hoeven het geld dus niet af te staan. “Het is de bedoeling dat ze het investeren in goede alternatieven”, zegt Heijnen. Maar dat is niet verplicht. “Winkeliers moeten ook omschakelen. Het is niet zo dat het een belasting is die we willen innen als overheid. We willen dat het gedrag van consumenten veranderd.”

Ze gaat verder: “Uiteindelijk gaat het erom dat supermarkten en andere winkeliers overschakelen op het gebruik van plasticvrije verpakkingen. Dat willen we stimuleren door consumenten te vragen een bijdrage te leveren op het moment dat ze toch kiezen voor een verpakking die plastic bevat. Het zal zo zijn dat dat ook wat gaat vragen van de winkeliers. We gaan niet controleren of ze al dat geld investeren in alternatieven, maar dat is wel het idee.”

‘Toe naar Europese standaarden’

De kosten van de SUP-toeslag verschijnen op het bonnetje, zegt Heijnen. SUP staat voor single-use plastics. De bewindsvrouw vindt het “een goede vraag” waarom er niet is gekozen voor het vermelden van de Nederlandse term ‘wegwerpplastic’. “Ik denk dat het te maken heeft met de toegankelijkheid voor buitenlandse consumenten”, zegt ze. “En single-use plastics wordt veel in Europa gebruikt. We willen toe naar Europese standaarden.”

In 2024 wordt het systeem geëvalueerd, zegt Heijnen. “Dat is een moment om te zien: heeft het het gewenste effect?” Volgens de staatssecretaris is op dit moment al 75 procent van de Nederlandse consumenten bereid om over te stappen op plasticvrije alternatieven. “We willen toe naar herbruikbaar en we willen af van de enorme hoeveelheid plastic. Dat zijn dingen waar we met elkaar naartoe moeten bewegen.”

Lees ook: 

Frituurders: eigen pan mee naar snackbar is totaal onwerkbaar

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer