main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 juni 2023 — 08:40

Staatssecretaris Heijnen: gaan niet controleren hoe ondernemers toeslag op plastic wegwerpverpakkingen gebruiken

Winkeliers en horeca-uitbaters moeten vanaf 1 juli een toeslag rekenen op plastic wegwerpverpakkingen en ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel zij extra rekenen. De overheid gaat ook niet controleren wat zij met dat geld doen, zegt verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We gaan niet controleren of ze al dat geld investeren in alternatieven, maar dat is wel het idee.”

De overheid heeft wel een richtlijn opgesteld, variërend van 0,05 cent voor voorverpakte groente, fruit en noten, tot 0,50 cent voor bakjes waar een maaltijd in past. “En het gaat bijvoorbeeld om 25 cent op een beker en 5 cent voor een bakje waar je saus in doet. Maar het is aan de winkelier zelf om te bepalen wat voor toeslag zij vragen aan de consument”, bevestigt Heijnen.

Het kabinet hoopt met de extra toeslag het gebruik van wegwerpplastic een halt toe te roepen. Heijnen: “We willen af van de enorme hoeveelheid plastic die wij met elkaar gebruiken. In Nederland alleen al gebruiken we per dag 19 miljoen wegwerpverpakkingen. We willen toe naar hergebruik. Daarom hebben we nu de regel ingesteld voor een toeslag voor consumenten als ze kiezen voor het gebruik van een plastic wegwerpverpakking.”

‘Geen belasting’

Ondernemers hoeven het geld dus niet af te staan. “Het is de bedoeling dat ze het investeren in goede alternatieven”, zegt Heijnen. Maar dat is niet verplicht. “Winkeliers moeten ook omschakelen. Het is niet zo dat het een belasting is die we willen innen als overheid. We willen dat het gedrag van consumenten veranderd.”

Ze gaat verder: “Uiteindelijk gaat het erom dat supermarkten en andere winkeliers overschakelen op het gebruik van plasticvrije verpakkingen. Dat willen we stimuleren door consumenten te vragen een bijdrage te leveren op het moment dat ze toch kiezen voor een verpakking die plastic bevat. Het zal zo zijn dat dat ook wat gaat vragen van de winkeliers. We gaan niet controleren of ze al dat geld investeren in alternatieven, maar dat is wel het idee.”

‘Toe naar Europese standaarden’

De kosten van de SUP-toeslag verschijnen op het bonnetje, zegt Heijnen. SUP staat voor single-use plastics. De bewindsvrouw vindt het “een goede vraag” waarom er niet is gekozen voor het vermelden van de Nederlandse term ‘wegwerpplastic’. “Ik denk dat het te maken heeft met de toegankelijkheid voor buitenlandse consumenten”, zegt ze. “En single-use plastics wordt veel in Europa gebruikt. We willen toe naar Europese standaarden.”

In 2024 wordt het systeem geëvalueerd, zegt Heijnen. “Dat is een moment om te zien: heeft het het gewenste effect?” Volgens de staatssecretaris is op dit moment al 75 procent van de Nederlandse consumenten bereid om over te stappen op plasticvrije alternatieven. “We willen toe naar herbruikbaar en we willen af van de enorme hoeveelheid plastic. Dat zijn dingen waar we met elkaar naartoe moeten bewegen.”

Lees ook: 

Frituurders: eigen pan mee naar snackbar is totaal onwerkbaar

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Pikt Sandra haar aanvaller eruit bij een fotoconfrontatie?

Hoe betrouwbaar is een fotoconfrontatie? Wordt het nog vaak gebruikt? En welke rol kan AI spelen in het creëren van niet-bestaande figuranten?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel die vertelt over haar persoonlijke ervaringen met de fotoconfrontatie.

Luister hier de podcast!

Komt de noodwet van asielminister Faber er nog?

Krijgt de PVV van Geert Wilders en Marjolein Faber haar gedroomde noodrecht, of haalt de grootste partij van Nederland bakzeil in de asieldiscussie en moet het doorschakelen naar een spoedwet? En welk prijskaartje zullen Wilders en co daar aan hangen?

Luister de podcast van WNL Haagse Lobby.

Tweede Kamer wil uitstel uitstootvrije zones tot 2029

De invoering van uitstootvrije zones voor bedrijfswagens moet worden uitgesteld, vindt de Tweede Kamer. PVV, BBB, CDA, SGP, Denk, FVD en JA21 steunden een motie…

Lees meer

Veel zzp’ers tasten nog in het duister nu handhaving op schijnzelfstandigheid nadert

Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad…

Lees meer

Minister Bruins (NSC) wil maximale bestuurstermijn binnen de NPO: bestuurlijk verval voorkomen

Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) is van plan om wettelijk te regelen dat bestuurders en leden van raden van toezicht bij de publieke…

Lees meer

Topvrouw Uniper: kabinet saboteert eigen verduurzamingsplannen

Als de overheid niet snel aan de slag gaat met het waterstofnetwerk, kunnen verduurzamingsplannen de prullenbak in. Daarvoor waarschuwt topvrouw van Uniper Benelux Dyonne Rietveld…

Lees meer