main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 juni 2023 — 08:40

Staatssecretaris Heijnen: gaan niet controleren hoe ondernemers toeslag op plastic wegwerpverpakkingen gebruiken

Winkeliers en horeca-uitbaters moeten vanaf 1 juli een toeslag rekenen op plastic wegwerpverpakkingen en ondernemers mogen zelf bepalen hoeveel zij extra rekenen. De overheid gaat ook niet controleren wat zij met dat geld doen, zegt verantwoordelijk staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We gaan niet controleren of ze al dat geld investeren in alternatieven, maar dat is wel het idee.”

De overheid heeft wel een richtlijn opgesteld, variërend van 0,05 cent voor voorverpakte groente, fruit en noten, tot 0,50 cent voor bakjes waar een maaltijd in past. “En het gaat bijvoorbeeld om 25 cent op een beker en 5 cent voor een bakje waar je saus in doet. Maar het is aan de winkelier zelf om te bepalen wat voor toeslag zij vragen aan de consument”, bevestigt Heijnen.

Het kabinet hoopt met de extra toeslag het gebruik van wegwerpplastic een halt toe te roepen. Heijnen: “We willen af van de enorme hoeveelheid plastic die wij met elkaar gebruiken. In Nederland alleen al gebruiken we per dag 19 miljoen wegwerpverpakkingen. We willen toe naar hergebruik. Daarom hebben we nu de regel ingesteld voor een toeslag voor consumenten als ze kiezen voor het gebruik van een plastic wegwerpverpakking.”

‘Geen belasting’

Ondernemers hoeven het geld dus niet af te staan. “Het is de bedoeling dat ze het investeren in goede alternatieven”, zegt Heijnen. Maar dat is niet verplicht. “Winkeliers moeten ook omschakelen. Het is niet zo dat het een belasting is die we willen innen als overheid. We willen dat het gedrag van consumenten veranderd.”

Ze gaat verder: “Uiteindelijk gaat het erom dat supermarkten en andere winkeliers overschakelen op het gebruik van plasticvrije verpakkingen. Dat willen we stimuleren door consumenten te vragen een bijdrage te leveren op het moment dat ze toch kiezen voor een verpakking die plastic bevat. Het zal zo zijn dat dat ook wat gaat vragen van de winkeliers. We gaan niet controleren of ze al dat geld investeren in alternatieven, maar dat is wel het idee.”

‘Toe naar Europese standaarden’

De kosten van de SUP-toeslag verschijnen op het bonnetje, zegt Heijnen. SUP staat voor single-use plastics. De bewindsvrouw vindt het “een goede vraag” waarom er niet is gekozen voor het vermelden van de Nederlandse term ‘wegwerpplastic’. “Ik denk dat het te maken heeft met de toegankelijkheid voor buitenlandse consumenten”, zegt ze. “En single-use plastics wordt veel in Europa gebruikt. We willen toe naar Europese standaarden.”

In 2024 wordt het systeem geëvalueerd, zegt Heijnen. “Dat is een moment om te zien: heeft het het gewenste effect?” Volgens de staatssecretaris is op dit moment al 75 procent van de Nederlandse consumenten bereid om over te stappen op plasticvrije alternatieven. “We willen toe naar herbruikbaar en we willen af van de enorme hoeveelheid plastic. Dat zijn dingen waar we met elkaar naartoe moeten bewegen.”

Lees ook: 

Frituurders: eigen pan mee naar snackbar is totaal onwerkbaar

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer