main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 juni 2023 — 09:37

Stichting Voor Werkende Ouders: kabinetsplan kinderopvang leidt wel tot meer werkende ouders

Stichting Voor Werkende Ouders denkt dat het kabinetsplan voor bijna gratis kinderopvang wel degelijk leidt tot meer werkende ouders. Directeur Marjet Winsemius is kritisch op een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Planbureau (CPB). “We plaatsen daar wat vraagtekens bij”, zegt Winsemius in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

SCP en CPB meldden woensdag dat het plan van het kabinet er nauwelijks voor zorgt dat meer mensen aan het werk gaan. Zij berekenden dat het aantal gewerkte uren in Nederland met 0,2 procent toeneemt, wat gelijk staat aan 15.000 extra voltijdsbanen. Als de zogeheten inkomensafhankelijke combinatiekorting wordt afgeschaft, leiden de plannen volgens het CPB zelfs tot een “licht negatief” effect, meldt de NOS.

Ook vergroten de plannen de kansenongelijkheid, omdat mensen met lage inkomens de verwachte stijgende kosten niet kunnen betalen, denken de planbureaus, die het kabinet oproepen terug te keren naar de tekentafel.

‘Voor alle ouders stuk goedkoper’

Directeur van Stichting Voor Werkende Ouders Winsemius denkt daar anders over. “Meer werken is altijd een doelstelling, want we hebben iedereen op de arbeidsmarkt nodig. We zien dat bij de impactanalyse het SCP en CPB zeggen: ouders gaan hierdoor niet meer werken, maar wij plaatsen daar vraagtekens bij.”

Kinderopvang wordt met de plannen “voor alle ouders een heel stuk goedkoper”, zegt Winsemius. “Wij denken dat er meer financiële ruimte ontstaat voor ouders, maar dat er ook veel meer ruimte ontstaat om meer te gaan werken. Al zou een ouder maar twee of drie uur meer gaan werken, dan is dat al een enorme winst.”

Volgens Winsemius hebben het SCP en CPB bovendien gekeken naar cijfers “op basis van het verleden”, in een inkomensafhankelijk stelsel. “Maar dit stelsel wordt inkomensonafhankelijk. Dat maakt dat meer werken meer gaat lonen. We horen nu van ouders dat het niet loont om meer te gaan werken, omdat ze dan minder toeslag krijgen en dus meer moeten gaan betalen. Als je die prikkel weghaalt, krijg je meer ruimte om meer te gaan werken.”

Kwaliteit onder druk?

Ook brancheorganisaties zijn kritisch op de plannen van het kabinet. Ze verwachten dat het nieuwe plan leidt tot een groeiende vraag naar opvang. De sector heeft daarom meer personeel en meer ruimte nodig en wil dat hiervoor plannen worden gemaakt voor de lange termijn. Winsemius benadrukt dat de kwaliteitsregels “extreem goed zijn”.

De kwaliteit in de kinderopvang is daarom niet in het geding, denk ze. “Als je je niet aan de regels houdt, krijg je handhaving op je dak. En als je je problemen dan niet oplost, kan het zijn dat je gesloten wordt. Dus ook voor de kinderopvangorganisaties is het belangrijk om de kwaliteit hoog te houden.”

Bovendien hebben de kinderopvangen twee jaar extra de tijd om zich voor te bereiden, zegt Winsemius. Wel maakt ook zij zich zorgen over het personeelstekort. “Ik zie de druk en de zorgen daarover bij de organisaties en daar maken wij ons als ouders ook zorgen over. We hebben nu al heel veel ouders die met hun kind op een wachtlijst staan. Dat is een cruciaal probleem.”

“Het is belangrijk dat we de tijd die ons rest goed gaan gebruiken” om tot oplossingen te komen, zegt de directeur van Stichting Voor Werkende Ouders. “We moeten personeel meer gaan betalen, zodat het aantrekkelijker wordt om in de branche te gaan werken.”

‘Kom met een plan’

Volgens Winsemius kunnen bepaalde zaken in de kinderopvang “echt makkelijker. De arbeidseis maakt het bijvoorbeeld nodeloos ingewikkeld”, zegt ze. Ze roept de minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) op om deze zomer met een plan te komen, “zodat de kinderopvangorganisaties en het personeel de tijd hebben om zich hierop voor te bereiden”.

Lees ook: 

Branche komt binnenkort met eigen plan voor kinderopvang

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Kan het kabinet het beloofde asielbeleid waarmaken?

Kan het kabinet deze beloftes van het ‘strengste asielbeleid ooit’ waarmaken en wat voor impact heeft het op gemeentes met een azc, en in Ter Apel in het bijzonder?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Burgemeester Jaap Velema van Westerwolde (waar Ter Apel onder valt);
  • Politiek journalist van het AD Hans van Soest.

Beluister hier de podcast!

Mart Smeets: Gesaboteerd treinverkeer in Frankrijk rond Olympische Spelen 'natuurlijk te verwachten'

Decennia lang was hij hét gezicht van NOS op de Olympische Spelen: Mart Smeets. De oud-verslaggever, schrijver en bovenal verhalenverteller neemt Thomas van Groningen mee in de wonderlijke wereld van de topsport die hij meer dan 40 jaar van dichtbij meemaakte.

Luister de podcast hier!

Burgemeesters hangen ambtsketen aan de wilgen vanwege bedreigingen: ‘We accepteren dit niet’

Waar in 2020 nog de helft van de Nederlandse burgemeesters aangaf te maken hebben gehad met agressie en geweld, was dit in 2022 toegenomen tot…

Lees meer

Zeven Europese landen onder verscherpt financieel toezicht gesteld

Zeven van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben een veel groter tekort op hun begroting dan volgens Europese regels is toegestaan. Italië spant…

Lees meer

Utrechter (45) elf jaar de bak in voor doodsteken partner

Elf jaar de gevangenis in, dat is de straf die een 45-jarige man uit Utrecht krijgt voor het doodsteken van zijn partner. De man doodde de…

Lees meer

Nederlandse tak kledingketen Esprit failliet, geen zicht op doorstart

De Nederlandse tak van modeconcern Esprit is door de rechter in Amsterdam failliet verklaard. Daardoor verliezen ruim tweehonderd mensen hun baan. Volgens curator Erik Schuurs…

Lees meer

Olympische sporters klagen over organisatie in aanloop naar Spelen

De laatste dagen van voorbereiding op de Olympische Spelen van Parijs verlopen voor de Nederlandse sporters bepaald niet vlekkeloos. Ze klagen over het transport en…

Lees meer

Nederlandse (47) glijdt 70 meter van berg en raakt zwaargewond

Een vrouw van 47 uit Nederland is zwaargewond geraakt tijdens de beklimming van een berg in Oostenrijk. Vlak onder de top gleed ze weg, waarna…

Lees meer

Franse justitie opent onderzoek naar ‘georganiseerde misdaad’

Justitie in Parijs is een onderzoek gestart naar de sabotage-actie die op de dag van de opening van de Olympische Spelen het netwerk van de…

Lees meer

Eerste 1,5 miljard aan bevroren Russische tegoeden naar Oekraïne

De Europese Unie heeft de eerste 1,5 miljard euro van bevroren Russische rentes en dividenden beschikbaar gesteld voor hulp aan Oekraïne. Dat heeft de Europese…

Lees meer

Mart Smeets: gesaboteerd treinverkeer tijdens Olympische Spelen ‘natuurlijk te verwachten’

Volgens oud-sportverslaggever Mart Smeets was het “natuurlijk te verwachten” dat het treinverkeer in Frankrijk gesaboteerd zou worden rondom de Olympische Spelen, zegt hij in het…

Lees meer

Kinderopvang kost heel vaak meer dan landelijke maximumprijs

Kinderopvang kost in veel gevallen meer dan de maximum-uurprijs die landelijk is vastgesteld. Driekwart van de ouders betaalde vorig jaar voor zeker één kind een…

Lees meer

Meer burgemeesters hebben saferoom in huis na forse toename bedreigingen

Burgemeesters en hun gezinnen hebben vaker te maken met bedreigingen aan de voordeur van hun huis. Omdat de dreiging en intimidatie de afgelopen jaren fors…

Lees meer