main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 22 juni 2023 — 09:37

Stichting Voor Werkende Ouders: kabinetsplan kinderopvang leidt wel tot meer werkende ouders

Stichting Voor Werkende Ouders denkt dat het kabinetsplan voor bijna gratis kinderopvang wel degelijk leidt tot meer werkende ouders. Directeur Marjet Winsemius is kritisch op een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Centraal Planbureau (CPB). “We plaatsen daar wat vraagtekens bij”, zegt Winsemius in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

SCP en CPB meldden woensdag dat het plan van het kabinet er nauwelijks voor zorgt dat meer mensen aan het werk gaan. Zij berekenden dat het aantal gewerkte uren in Nederland met 0,2 procent toeneemt, wat gelijk staat aan 15.000 extra voltijdsbanen. Als de zogeheten inkomensafhankelijke combinatiekorting wordt afgeschaft, leiden de plannen volgens het CPB zelfs tot een “licht negatief” effect, meldt de NOS.

Ook vergroten de plannen de kansenongelijkheid, omdat mensen met lage inkomens de verwachte stijgende kosten niet kunnen betalen, denken de planbureaus, die het kabinet oproepen terug te keren naar de tekentafel.

‘Voor alle ouders stuk goedkoper’

Directeur van Stichting Voor Werkende Ouders Winsemius denkt daar anders over. “Meer werken is altijd een doelstelling, want we hebben iedereen op de arbeidsmarkt nodig. We zien dat bij de impactanalyse het SCP en CPB zeggen: ouders gaan hierdoor niet meer werken, maar wij plaatsen daar vraagtekens bij.”

Kinderopvang wordt met de plannen “voor alle ouders een heel stuk goedkoper”, zegt Winsemius. “Wij denken dat er meer financiële ruimte ontstaat voor ouders, maar dat er ook veel meer ruimte ontstaat om meer te gaan werken. Al zou een ouder maar twee of drie uur meer gaan werken, dan is dat al een enorme winst.”

Volgens Winsemius hebben het SCP en CPB bovendien gekeken naar cijfers “op basis van het verleden”, in een inkomensafhankelijk stelsel. “Maar dit stelsel wordt inkomensonafhankelijk. Dat maakt dat meer werken meer gaat lonen. We horen nu van ouders dat het niet loont om meer te gaan werken, omdat ze dan minder toeslag krijgen en dus meer moeten gaan betalen. Als je die prikkel weghaalt, krijg je meer ruimte om meer te gaan werken.”

Kwaliteit onder druk?

Ook brancheorganisaties zijn kritisch op de plannen van het kabinet. Ze verwachten dat het nieuwe plan leidt tot een groeiende vraag naar opvang. De sector heeft daarom meer personeel en meer ruimte nodig en wil dat hiervoor plannen worden gemaakt voor de lange termijn. Winsemius benadrukt dat de kwaliteitsregels “extreem goed zijn”.

De kwaliteit in de kinderopvang is daarom niet in het geding, denk ze. “Als je je niet aan de regels houdt, krijg je handhaving op je dak. En als je je problemen dan niet oplost, kan het zijn dat je gesloten wordt. Dus ook voor de kinderopvangorganisaties is het belangrijk om de kwaliteit hoog te houden.”

Bovendien hebben de kinderopvangen twee jaar extra de tijd om zich voor te bereiden, zegt Winsemius. Wel maakt ook zij zich zorgen over het personeelstekort. “Ik zie de druk en de zorgen daarover bij de organisaties en daar maken wij ons als ouders ook zorgen over. We hebben nu al heel veel ouders die met hun kind op een wachtlijst staan. Dat is een cruciaal probleem.”

“Het is belangrijk dat we de tijd die ons rest goed gaan gebruiken” om tot oplossingen te komen, zegt de directeur van Stichting Voor Werkende Ouders. “We moeten personeel meer gaan betalen, zodat het aantrekkelijker wordt om in de branche te gaan werken.”

‘Kom met een plan’

Volgens Winsemius kunnen bepaalde zaken in de kinderopvang “echt makkelijker. De arbeidseis maakt het bijvoorbeeld nodeloos ingewikkeld”, zegt ze. Ze roept de minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) op om deze zomer met een plan te komen, “zodat de kinderopvangorganisaties en het personeel de tijd hebben om zich hierop voor te bereiden”.

Lees ook: 

Branche komt binnenkort met eigen plan voor kinderopvang

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Witwasgeld aan banden?

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge; als het aan het kabinet ligt, kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. De maatregel moet het criminelen moeilijker maken om met witgewassen geld een flinke aankoop te doen. 

Martijn de Greve bespreekt deze maatregel met:

  • Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie oftewel dé man die zijn pijlen richt op de witteboordencriminelen
  • Medy van der Laan, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende II namens D66, en nu de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor NSC en medeonderhandelaar in de formatie.

Luister de aflevering terug via je favoriete podcast-app!

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer

NSC-onderhandelaar Van Hijum: ‘Plan om doorberekening te laten maken door het CPB komt van alle vier de partijen’

Alle vier de onderhandelende partijen hebben in het verleden meerdere keren felle kritiek geuit op het Centraal Planbureau (CPB). Desondanks willen ze het plan dat…

Lees meer

Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij…

Lees meer

Europese Commissie start opnieuw een zaak tegen TikTok

De Europese Commissie heeft TikTok een ultimatum gesteld om duidelijkheid te verschaffen over de mogelijk verslavende werking van TikTok Lite. De commissie dreigt verder om…

Lees meer

Overijssel wil met kogel af van ‘probleemwolf’

 In Overijssel zouden wolven in bepaalde situaties moeten kunnen worden afgeschoten, vindt een meerderheid in de Provinciale Staten. BBB, SGP, VVD, JA21, PVV en FVD…

Lees meer

Vader en broers verdacht van incest in Rotterdam

Een 58-jarige man en zijn 23-jarige tweelingzoons worden verdacht van het jarenlang ernstig misbruiken van hun dochter en zus in Rotterdam. Dat bleek maandag bij…

Lees meer

Eindhoven geeft chipmachinefabrikant ASML ruimte voor uitbreiding

De gemeente Eindhoven heeft met ASML een intentieovereenkomst gesloten voor een mogelijke grootschalige uitbreiding van de chipmachinefabrikant. Daarvoor is volgens beide partijen de Brainport Industries…

Lees meer

KNVB gaat daders vuurwerk in bekerfinale opsporen en bestraffen

De KNVB gaat de daders van vuurwerkincidenten tijdens de finale van de KNVB-beker van zondag in De Kuip opsporen en bestraffen met stadionverboden. In een…

Lees meer

CEO Havenbedrijf Rotterdam bewust van militaire dreiging: ‘We zijn continu in overleg met Defensie’

Boudewijn Siemons, CEO van Havenbedrijf Rotterdam, is zich goed bewust van militaire dreiging. Het plaatsen van Patriots vindt hij echter nog voorbarig. “Dat gaat te…

Lees meer