Onderzoekers: Nederland blijft achter bij emancipatie vrouwen
Nederland loopt achter op buurlanden als het gaat om het verkleinen van de kloof tussen mannen en vrouwen. Dat komt onder andere doordat er nog grote verschillen zijn tussen de sekses als het gaat om leidinggevende posities en technische beroepen, zeggen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam. Ze keken voor een internationaal onderzoek van het Wereld Economisch Forum naar emancipatie in Nederland.
Volgens het onderzoek is de kloof tussen mannen en vrouwen in Nederland voor 77,7 procent gedicht, tegenover 76,2 procent vorig jaar. Die vooruitgang is volgens hoogleraar Henk Volberda kleiner dan België en Duitsland, waar de genderkloof voor zo’n 80 procent is gedicht.
Volberda spreekt van “stagnatie” van de Nederlandse vooruitgang bij het verkleinen van de verschillen. Op de wereldwijde emancipatieranglijst steeg Nederland tussen 2020 en 2022 met tien plekken tot de 28e positie, maar dit jaar blijft ons land op die plek steken.
‘Ongelijkheid nog steeds aanzienlijk’
Vrouwen in Nederland deden wel vaker mee aan het economische leven, bijvoorbeeld via een betaalde baan. Ook de politieke invloed nam wat toe. Maar die vooruitgang valt volgens Volberda in het niet bij de ontwikkelingen in andere Europese landen. “De ongelijkheid is nog steeds aanzienlijk en we behoren nog steeds niet tot de koplopers. We kunnen daarbij een voorbeeld nemen aan de Scandinavische landen; zij lopen duidelijk voorop als het gaat om voorzieningen voor ouders om werk en gezin te combineren, kinderopvang en zwangerschapsverlof.”
Wereldwijd nam de ongelijkheid wel af, volgens het jaarlijks uitgevoerde onderzoek. De kloof is volgens onderzoekers van het Wereld Economische Forum voor bijna 69 procent gedicht. Maar het duurt in dit tempo nog wel 131 jaar voordat er volledige gelijkheid is tussen mannen en vrouwen. Naast economische deelname, toegang tot onderwijs en politieke invloed keken onderzoekers ook naar de toegang tot gezondheidszorg en levensverwachting.
Lees ook:
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
WNL Op Zondag
De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.
WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!
De klimaatverandering drijft sommigen al dagen de A12 op en in de politiek is er een debat gaande of automobilisten extra belast moeten worden of…
Lees meerMinima moeten voor alles een formulier invullen om subsidie of toeslag te krijgen. Dat kan anders, vindt de ombudsman van Rotterdam en omstreken. In aanloop…
Lees meerDe plannen om het minimumloon te verhogen valt in het verkeerde keelgat bij het bedrijfsleven, omdat zij de rekening moeten betalen. “Het bedrijfsleven moet hogere…
Lees meerOndernemer Damir Perkic hoopt met zijn herbruikbare waterfles, koffiebeker en lunchbox de wereld een stukje mooier te maken. Met de toekomst van zijn dochter als…
Lees meerDe politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…
Lees meerReinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…
Lees meerD66 wil een klimaatbonus van 250 euro per inwoner per jaar. Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma van de partij. “We moeten andere keuzes maken, die…
Lees meerMeld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…
Lees meerHet is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…
Lees meerSluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…
Lees meerWat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…
Lees meerDeze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…
Lees meerKou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…
Lees meerRondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….
Lees meerOp Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…
Lees meer