main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 juni 2023 — 10:43

Hulp aan overstroomde gebieden in Oekraïne komt moeizaam op gang

De hulp aan overstroomde gebieden in Oekraïne komt heel moeilijk op gang, terwijl het water alleen maar blijft stijgen.  Hulptroepen doen er alles aan om zoveel mogelijk mensen te redden en ook te ontruimen terwijl de tijd blijft dringen. 

In de regio Cherson staat inmiddels een gebied van ongeveer 600 vierkante kilometer onder water, als gevolg van de damdoorbraak begin deze week. Dat meldt gouverneur Oleksandr Prokudin op donderdag. Dat is gelijk aan ongeveer 2,5 keer de gemeente Amsterdam. Het gaat volgens de Oekraïense topfunctionaris voor 68 procent om terrein dat in Russische handen is.

De hulp aan de getroffen gebieden wordt bemoeilijkt omdat er in een groot deel van het overstroomde gebied nog een oorlog wordt uitgevochten. De situatie wordt nijpender en drinkwater wordt schaarser. De Oekraïense autoriteiten hebben al ongeveer tweeduizend mensen geëvacueerd. In de provincie Cherson proberen nog eens duizenden Oekraïners hun woningen te ontvluchten. “Ondanks het gevaar en zware Russische beschietingen gaan de evacuaties door”, heeft Prokudin laten weten.

Het water achter de kapotte Kachovka-stuwdam stroomt via de rivier Dnipro richting het zuiden en heeft geleid tot overstromingen in tientallen plaatsen. Duizenden woningen staan onder water. De rivier vormt sinds eind vorig jaar de frontlinie in de oorlog tussen Oekraïne en Rusland. De Russische troepen hebben de controle over de zuidelijke oever.

Waterfilters, generatoren en medicijnen

Ook Nederlanders schieten te hulp, zoals boer Kees Huizinga. Hij woont in Oekraïne, ver buiten het getroffen gebied. Met Stichting de Leeuw Kyiv is hij naar het rampgebied vertrokken om zoveel mogelijk hulp te leveren. In een opslagloods in Oeman stonden nog een hoop waterfilters vanuit eerdere hulpacties, en die zijn nu hard nodig. “Omdat er alles overstroomd is en kapot is”, vertelt hij aan Goedemorgen Nederland.

Ook verzamelt de stichting medicijnen en generatoren, aangezien de stroomverziening op veel gebieden door het water kapot is. Van verschillende contacten in Oekraïne hebben ze al gehoord dat winkels op meerdere plekken in het land helemaal leeg zijn.

“We hopen in deze dagen nog meer te brengen en ook meer te gaan maken”, vertelt Guido van Engelen, ook van de stichting. “Er moeten nog wat emmers binnenkomen, daar kunnen ze mee aan de slag. En we gaan kijken wat er verder nog allemaal nodig is.”

In het door de Russen bezette gebied in Oekraïne staan 14.000 woningen blank en zijn bijna 4300 mensen geëvacueerd, meldt het Russische persbureau TASS. In het andere overstroomde deel van Cherson, waar Oekraïne de controle heeft, staan meer dan 2600 huizen onder water.

Lees ook: 

Chaos in overstroomde dorpen in Oekraïne: ‘Woede en verbittering is groot’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Is Maddie McCann ontvoerd door Christian B.?

De Duitse Christian B. is hoofdverdachte in de Maddie McCann-zaak. 17 jaar geleden verdween de Britse peuter in Spanje. Maaike Timmerman bespreekt het met AD-correspondent Geert Langendorff en lector Technologies for Criminal Investigations Jaap Knotter.

Luister hier!

Zijn de plannen in het hoofdlijnenakkoord haalbaar?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

– Oud-informateur en voormalig minister bij vier ministeries Henk Kamp;
– Voormalig topambtenaar, CDA-ideoloog, en oud-lid van de Raad van State Hans Borstlap;
– En voormalig topambtenaar van o.a. VWS en Binnenlandse Zaken Roel Bekker.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app.

Felle buien veroorzaken grote verkeersdrukte in deel van het land

Het is op de Nederlandse wegen veel drukker dan normaal, meldt de ANWB. Gemiddeld staat er rond 16.45 uur zo’n 450 kilometer, nu is dat…

Lees meer

Weer conducteur bedreigd, verdachte aangehouden

De NS heeft dinsdag aangifte gedaan van bedreiging van een conductrice. Dat heeft een woordvoerder van de spoorvervoerder gemeld. Het incident gebeurde in de trein…

Lees meer

Tweede Kamer stemt voor verbod op kindersekspoppen

Kindersekspoppen moeten verboden worden, heeft de Tweede Kamer dinsdag bepaald door een amendement te steunen. Daarin staat vier jaar cel voor onder meer het bezitten…

Lees meer

Europese liberalen moeten VVD eruit zetten, zegt fractievoorzitter

De VVD kan niet in de liberale Renew-fractie in het Europees Parlement blijven als de partij gaat regeren met de PVV, zegt de fractievoorzitter van…

Lees meer

Dit jaar al 11,3 miljard euro winst voor Nederlandse beleggers

Nederlandse huishoudens hebben in de eerste drie maanden van 2024 met hun gezamenlijke beleggingen 11,3 miljard euro winst gemaakt. De totale waarde steeg daardoor tot…

Lees meer

Vorig jaar bijna drie keer zoveel drugslabs in Rotterdam opgerold

De politie heeft vorig jaar in Rotterdam bijna drie keer zoveel drugslabs ontmanteld als in het jaar ervoor. In 2023 ging het om 28, tegen…

Lees meer

Ruben Brekelmans (VVD) uit forse kritiek op ICC-aanklager: ‘Netanyahu en Hamasleiders absoluut niet op dezelfde voet plaatsen’

VVD-Tweede Kamerlid Ruben Brekelmans vindt het onjuist dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en defensieminister Yoav Gallant door de aanklager van het Internationaal Strafhof (ICC)…

Lees meer