main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 4 juni 2023 — 16:00

Toename van online radicalisering baart NCTV zorgen: ‘Dit soort geluiden beginnen ‘gewoon’ te worden’

Pieter-Jaap Aalbersberg is Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en maakt zich zorgen over online dreigingen en radicalisering in de samenleving. Dat zegt hij bij WNL Op Zondag. “Als dit nog je enige werkelijkheid online is, dan wordt dit ook je werkelijkheid.”

Afgelopen week meldde de NCTV in een dreigingsrapport dat de kans op een terroristische aanslag in Nederland is toegenomen. Aalbersberg legt uit dat zo’n rapport wordt opgesteld aan de hand van de informatie die de politie, het Openbaar Ministerie en de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten aan hen geven.

Een van de zaken die opvalt in het rapport is de rol die online media spelen binnen het dreigingsbeeld. Aalbersberg: “We hebben een samenleving die is ingericht op een fysieke samenleving waar de overheid beschermt met het leger dat je niet binnengevallen wordt en binnen een land democratisch met strafrecht. Met die hele nieuwe online wereld zie je dat we daar nog mee worstelen.”

‘Anti-eliteperspectief’

Volgens de NCTV-topman is er sprake van een anti-eliteperspectief. Hij doelt hiermee op het beeld van een complot van een elite die niet te vertrouwen is, niet meer beschermt en ervan uitgaat dat ze het individu willen ondermijnen. “Het is op korte termijn risicovol, omdat individuen als alleenplegers tot radicaliserend geweld kunnen overgaan. Maar ook op lange termijn omdat, en dat schetsen we in ons beeld, dit meer de democratie ondergraaft.”

Aalbersberg wijst op het gebrek aan vertrouwen in de overheid, dat niet alleen in Nederland plaatsvindt, maar in de hele westerse democratie. “Die online samenleving heeft door middel van zijn algoritmes ook iets weg van mensen in een tunnel trekken en daar binnenhouden.”

Beluister hier de hele aflevering als podcast terug:

Voormalig CDA-staatssecretaris Mona Keijzer benadrukt dat dit niet per sé gaat over mensen die tegen de overheid zijn. “In dat rapport staat ook heel mooi beschreven, en dat is natuurlijk ook de rechtsstaat: dat je mág demonstreren. Je mág tegen bepaalde overheidshandelingen zijn, je mág geen vertrouwen hebben.” Ze vervolgt: “Als we in een samenleving komen waarin de ene burger de andere gaat verlinken, omdat ze een mening hebben die hen niet bevalt, dan zijn we echt ver weg.”

Aalbersberg waarschuwt dat dit soort anti-institutionele geluiden ‘gewoon’ beginnen te worden, wat volgens hem ook geldt voor het rechtsextremisme. “Als dit nog je enige werkelijkheid online is, dan wordt dit ook je werkelijkheid.”

‘Wees alert’

Volgens Aalbersberg moet er aan twee kanten worden gewerkt om dit probleem in te dammen. Enerzijds zal de overheid moeten werken aan het terugwinnen van het vertrouwen van de burger. Anderzijds roept hij burgers op om vooral alert te zijn. “We hebben in Nederland een vrij stevige aanpak op terrorisme gehad wat niet alleen maar centraal is, maar ook lokaal”, zegt hij. “Als je echt bezorgd bent, dat je dan weet, ik moet moet mijn wijkagent of ik moet in mijn organisatie ernaar vragen.”

Het was onder meer deze lokale manier van denken die ervoor heeft gezorgd dat het jihadisme in Nederland kon worden beperkt en aanslagen konden worden voorkomen. “Je wilt, en we hebben het nu echt over mensen die radicaliseren, niet overgaan tot geweldsgebruik.”

Lees ook:

Is het einde van Rutte IV in zicht? ‘Wie heeft nog vertrouwen in dit kabinet’


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


 

Door: Matthijs Meulblok

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: de gevaarlijke online markt achter cosmetische ingrepen

De wereld van cosmetische ingrepen is populair onder millennials. Steeds vaker laten zij zich volspuiten met botox of fillers. Er gaat zelfs een grote online markt achter schuil.

Is dit nog tegen te houden? Menen Seijkens gaat op onderzoek uit.

Kijk hier terug.

Beluister de podcast

  • Partijleider Frans Timmermans van GroenLinks/PvdA en lijsttrekker Bas Eickhout trappen de campagne voor de Europese verkiezingen af;
  • Rechtsgeleerde Afshin Ellian over de pro-Palestina demonstraties;
  • Hoogleraar Marjan Olfers over de diskwalificatie van Joost Klein. Wat zijn de grenzen van grensoverschrijdend gedrag?
  • En historicus Yoeri Albrecht over legendarische films over presidenten en premiers. Aanleiding is de film over de jonge jaren van Donald Trump.

Luister nu terug!

Vrees voor verdere opkomst radicaal-rechts in Europa, waarschuwt Eurolijsttrekker GL-PvdA

Met de Europese verkiezingen in het vooruitzicht, richt GroenLinks-PvdA de pijlen op radicaal-rechts in Europa. De partij vreest dat centrumpartijen worden weggevaagd door radicaal-rechts, zoals…

Lees meer

Is Joost Klein slachtoffer van cancelzucht? ‘Iedereen heeft een mening, maar het gaat om de feiten’

Ondanks dat Joost Klein met zijn nummer Europapa tweede werd in zijn halve finale, werd hij gediskwalificeerd door de EBU voor de finale. Klein zou…

Lees meer

Radicaal buitenlandse inmenging tijdens demonstraties in Amsterdam: ‘Dit is heel gevaarlijk’

De kosten van de schade door de protesten bij de Universiteit van Amsterdam (UVA) lopen op tot ruim 1,5 miljoen euro. Rechtsgeleerde Afshin Ellian heeft…

Lees meer

Frans Timmermans hoeft niet per se premier te worden: ‘Bereid om te kijken naar een alternatief’

Als de vier onderhandelende partijen er niet samen uitkomen, dan is de bal aan Frans Timmermans, als leider van de een-na-grootste partij van Nederland. Timmermans…

Lees meer

Bij Brenda ging een botoxbehandeling helemaal verkeerd: ‘Patiënten moeten de risico’s kennen’

Botox en fillers zijn eenvoudig online te bestellen, maar komen niet zonder gevaar. Daarvoor waarschuwen ervaringsdeskundigen Sietske Atsma en Brenda Berndsen in Stand van Nederland:…

Lees meer

Voorvechter gehandicaptenzaken en CDA-prominent Rick Brink (38) overleden

De Overijsselse politicus Rick Brink is zaterdag op 38-jarige leeftijd overleden. Hij was van 2019 tot 2021 de eerste ‘minister van gehandicaptenzaken’, een functie van…

Lees meer

Zwitserland wint Eurovisie 2024, fluitconcerten voor Israël en EBU

Zwitserland heeft zaterdagavond in het Zweedse Malmö de 68e editie van het Eurovisie Songfestival gewonnen. Israël, van tevoren een andere favoriet van de bookmakers, is…

Lees meer

AVROTROS: Klein maakte dreigende beweging, raakte niemand

Joost Klein heeft slechts “een dreigende beweging” naar een camera gemaakt en daarbij niemand geraakt. Dat stelt omroep AVROTROS in een reactie op de diskwalificatie…

Lees meer

UvA schat schade pro-Palestijnse protesten op 1,5 miljoen euro

De Universiteit van Amsterdam (UvA) schat dat de pro-Palestijnse demonstraties van deze week 1,5 miljoen euro aan schade hebben aangericht. Schade die is ontstaan aan…

Lees meer

Zweedse omroep meldt crisisoverleg EBU na diskwalificatie Klein

De Zweedse omroep SVT meldt dat de European Broadcasting Union (EBU) een crisisoverleg heeft na de diskwalificatie van Joost Klein. Eerder op de dag maakte…

Lees meer

Financiële ongelijkheid drijft veel Italianen tot wanhoop: ‘Veel mensen verdienen niet genoeg om te overleven’

Italië: het land van opera, Romeinse ruïnes, de Toren van Pisa, maar ook het land met een schrijnende economische situatie. Waar Italianen in het noorden…

Lees meer

Nederland onterecht weggezet als narcostaat: ‘We kunnen ons niet vergelijken met een willekeurig dorp in Mexico’

Als we de berichtgeving uit verschillende media en de mening van diverse politici moeten geloven, dan lijkt Nederland langzamerhand te veranderen in het Mexico aan…

Lees meer

Joost Klein gediskwalificeerd voor finale Eurovisie Songfestival

Joost Klein doet niet meer mee aan de finale van het Eurovisie Songfestival. De Nederlandse inzending is door organisator European Broadcasting Union (EBU) gediskwalificeerd. Dat…

Lees meer