main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP.
31 mei 2023 — 14:55

Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank woensdag aan het ANP gemeld. In de brief van de NPO aan Uslu wordt gevraagd om het intrekken van de erkenning van ON!.

ON! had bezwaar gemaakt op basis van de Algemene wet bestuursrecht. Volgens de omroep was de brief een “schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan”. Maar de rechtbank stelt in een voorlopige voorziening dat het gaat om een brief met een verzoek en niet om een besluit. De omroep van Arnold Karskens kan volgens de rechtbank geen bezwaar aantekenen tegen het feit dat de NPO een brief met een verzoek heeft gestuurd aan Uslu.

Ongehoord Nederland

Advocaat Hakan Külcü laat woensdag in een reactie namens ON! weten het vreemd te vinden “dat de rechtbank ons niet heeft gehoord voor deze voorlopige voorziening”. Külcü wijst erop dat de rechtbank niet inhoudelijk is ingegaan op het argument dat “met het neerleggen van het verzoek bij de staatssecretaris een bevoegdheid wordt geactiveerd dat dus een rechtsgevolg is”.

De NPO deed het verzoek aan de staatssecretaris eind april omdat volgens de NPO ON! ondanks drie opgelegde sancties nog steeds onvoldoende uitvoering geeft “aan de bereidheid tot samenwerking binnen het publieke omroepbestel”. Uslu verwacht voor de zomer een besluit te nemen over het verzoek van de NPO. De bewindsvrouw heeft al gezegd het besluit “ongemakkelijk” te vinden. Ze wint daarom advies in bij de landsadvocaat.

Sancties

Woensdag was ook een hoorzitting in Hilversum over de tweede sanctie die de NPO de omroep heeft opgelegd. ON! was daarbij niet aanwezig. De hoorzitting werd gehouden omdat de omroep van Karskens protest had aangetekend tegen de voorgenomen sanctie van 56.000 euro. ON! is volgens de NPO niet voldoende bereid om samen te werken binnen het omroepbestel. Directe aanleiding is een uitzending van het programma Ongehoord Nieuws halverwege september. Daarin toonde ON! zonder onderbouwing of context een compilatie van internetfilmpjes van zwarte mensen die witte mensen in elkaar slaan.

Ook werd bekend dat er bezwaar is aangetekend tegen de derde sanctie. Deze boete bedraagt bijna 132.000 euro. De NPO legde de boete eind april op omdat volgens de NPO de omroep aantoonbaar onjuiste informatie blijft verspreiden. ON! liet eerder al weten de derde sanctie “onterecht en vooringenomen” te vinden.

Lees ook: 

Mohammed Mohandis (PvdA): stekker moet uit Ongehoord Nederland

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau ‘Van wapenopslag tot illegale prostitutie, er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat blijkt ook uit politiecijfers van de Eenheid Rotterdam die in handen zijn van Het Misdaadbureau.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Ilona Karsdorp van het Versterkingsprogramma Weerbaar tegen Ondermijning en Annelijn van den Heuvel van woningcorporatie Hef Wonen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Beluister de podcast hier in je favoriete podcastapp!

Podcast WNL Haagse Lobby: wat komt er terecht van de nieuwe bestuurscultuur?

Het Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt heeft bestaanszekerheid tot hét campagnethema gebombardeerd. Maar tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen ging het nog over de nieuwe bestuurscultuur. Hoe moet ons openbare bestuur, van parlement en kabinet tot de ambtenarij aan toe, er uitzien na de verkiezingen van 22 november?

Presentator Martijn de Greve gaat in gesprek met:

  • Partijleider en lijsttrekker van Volt Laurens Dassen
  • Voormalig topambtenaar Mark Frequin
  • En Eric Janse de Jonge, oud-Eerste Kamerlid voor het CDA en lid van de staatscommissie Remkes.

Luister de podcast via je favoriete podcastapp.

Boeren en milieuclubs boos om vergunning Schiphol, luchtvaart blij

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt…

Lees meer

Vestering bij afscheid: PvdD moet om dieren draaien, niet om ego’s

“Geen ego’s, maar dieren horen centraal te staan bij de Partij voor de Dieren.” Met die woorden neemt PvdD-Kamerlid Leonie Vestering afscheid van de Tweede…

Lees meer

Veilig Thuis: enige melding over kind bij A12-blokkade afgewezen

Veilig Thuis heeft tot nu toe maar één melding van de politie gekregen over een kind dat eerder deze maand meedeed aan de klimaatprotesten op…

Lees meer

Kuipers: verhoging zorgpremie is niet te voorkomen

Een groot deel van de Tweede Kamer wil af van de jaarlijkse verhoging van de zorgpremie. De zorg wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar, waardoor…

Lees meer

‘Thuiswerkwet’ van D66 en GroenLinks sneuvelt in Eerste Kamer

Een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks waardoor werkgevers een verzoek om thuis te mogen werken niet meer zomaar zouden mogen weigeren, is gesneuveld in de…

Lees meer

Spitsheffing in het ov: loopt wellicht op tot drie à vier euro per rit

De Tweede Kamer gaat vandaag in debat over het gister gevoerde gesprek met NS-topman Wouter Koolmees, om de zogeheten ‘spitsheffing’ toe te passen in het…

Lees meer

Hoge Raad: veroordeling Jos B. kan in stand blijven

De veroordeling van Jos B. voor de dood van Nicky Verstappen kan in stand blijven. Door de lange duur van de procedure krijgt B. wel…

Lees meer

Zorgpremie rijst de pan uit, oplossingen zijn er amper

Zorgverzekeraar DSW is traditiegetrouw de eerste die de zorgpremies voor het komende jaar bekend maakt. Bij deze verzekeraar betaal je straks bijna 150 euro per…

Lees meer

Podcast Het Misdaadbureau: ‘Van wapenhandel tot aan prostitutie: er gebeurt van alles achter de voordeur’

Sociale huurwoningen zijn een makkelijk doelwit voor criminelen, die panden nodig hebben voor al hun duistere zaakjes: drugs versnijden, vuurwapens opslaan of illegale prostitutie. Dat…

Lees meer