main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 26 mei 2023 — 07:00

Minister Yeşilgöz: ook boa’s moeten boete voor straatintimidatie kunnen uitschrijven

Niet alleen politieagenten, ook boa’s moeten boetes uit kunnen schrijven aan daders van straatintimidatie. Dat zegt minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz tegen het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel van de Justitieminister waarin straatintimidatie wordt verboden. Boetes kunnen oplopen tot maximaal 9000,- euro. Zorgen zijn er over de handhaafbaarheid van de wet. Zo zegt de Rotterdamse wethouder Vincent Karremans: “Met alleen politiecapaciteit gaan we het niet redden.” Karremans hoopt dat ook boa’s de mogelijkheid krijgen om daders niet alleen aan te spreken, maar eventueel ook op de bon te kunnen slingeren.

Minister Yeşilgöz is het daarmee eens. “Gemeenten zoals Rotterdam willen de ruimte krijgen om te kijken hoe we boa’s in kunnen zetten. Daarom gaan we met pilots kijken hoe we handhavers een belangrijke rol kunnen geven. Ze kunnen nu mensen aanspreken op hun gedrag en ik wil heel graag dat ze ook die laatste stap kunnen zetten als ze tegenover een dader staan.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Landelijke meld-app

Ook hoopt minister Yeşilgöz op termijn een landelijke meld-app te realiseren. Momenteel hebben sommige gemeenten wel een eigen meldpunt waar je straatintimidatie kunt melden, maar andere gemeenten niet. Om een eind te maken aan de wildgroei lijkt het de Justitieminister een goed plan om naar een landelijke meld-app toe te werken. “Het lijkt mij goed te kijken hoe je het best kunt bundelen, zodat er één plek is waarvan iedereen weet waar ‘ie naartoe moet, laagdrempelig.”

Onderzoek naar daders

Eerder pleitte VVD-Kamerlid Hatte van der Woude in het NPO Radio 1-programma WNL in de Kantine voor een onderzoek naar wie de daders zijn. Ze duidt daarmee op de culturele afkomst van de mannen die vrouwen intimideren, maar ook op hun geloof en hoe iemands gezinssituatie vroeger was. Ook minister Yeşilgöz wil de daders nog beter in beeld krijgen. “Als je weet wie de daders zijn, is een gerichte aanpak mogelijk. Zodra de wet er is, kunnen we hopelijk een beter beeld krijgen en kijken of we een patroon zien in de daders.”

Vanavond staat Het Misdaadbureau vanaf 19u op NPO Radio 1 in het teken van straatintimidatie.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook:

Veruit meeste meldingen van straatintimidatie in Utrecht en Rotterdam

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer