main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Het Misdaadbureau - 26 mei 2023 — 07:00

Minister Yeşilgöz: ook boa’s moeten boete voor straatintimidatie kunnen uitschrijven

Niet alleen politieagenten, ook boa’s moeten boetes uit kunnen schrijven aan daders van straatintimidatie. Dat zegt minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz tegen het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau van Omroep WNL.

Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel van de Justitieminister waarin straatintimidatie wordt verboden. Boetes kunnen oplopen tot maximaal 9000,- euro. Zorgen zijn er over de handhaafbaarheid van de wet. Zo zegt de Rotterdamse wethouder Vincent Karremans: “Met alleen politiecapaciteit gaan we het niet redden.” Karremans hoopt dat ook boa’s de mogelijkheid krijgen om daders niet alleen aan te spreken, maar eventueel ook op de bon te kunnen slingeren.

Minister Yeşilgöz is het daarmee eens. “Gemeenten zoals Rotterdam willen de ruimte krijgen om te kijken hoe we boa’s in kunnen zetten. Daarom gaan we met pilots kijken hoe we handhavers een belangrijke rol kunnen geven. Ze kunnen nu mensen aanspreken op hun gedrag en ik wil heel graag dat ze ook die laatste stap kunnen zetten als ze tegenover een dader staan.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Landelijke meld-app

Ook hoopt minister Yeşilgöz op termijn een landelijke meld-app te realiseren. Momenteel hebben sommige gemeenten wel een eigen meldpunt waar je straatintimidatie kunt melden, maar andere gemeenten niet. Om een eind te maken aan de wildgroei lijkt het de Justitieminister een goed plan om naar een landelijke meld-app toe te werken. “Het lijkt mij goed te kijken hoe je het best kunt bundelen, zodat er één plek is waarvan iedereen weet waar ‘ie naartoe moet, laagdrempelig.”

Onderzoek naar daders

Eerder pleitte VVD-Kamerlid Hatte van der Woude in het NPO Radio 1-programma WNL in de Kantine voor een onderzoek naar wie de daders zijn. Ze duidt daarmee op de culturele afkomst van de mannen die vrouwen intimideren, maar ook op hun geloof en hoe iemands gezinssituatie vroeger was. Ook minister Yeşilgöz wil de daders nog beter in beeld krijgen. “Als je weet wie de daders zijn, is een gerichte aanpak mogelijk. Zodra de wet er is, kunnen we hopelijk een beter beeld krijgen en kijken of we een patroon zien in de daders.”

Vanavond staat Het Misdaadbureau vanaf 19u op NPO Radio 1 in het teken van straatintimidatie.

Heeft u een vraag over misdaad? De onderzoeksredactie van Het Misdaadbureau beantwoordde eerder al vragen als ‘Hoe vaak wordt er gestolen bij de zelfscankassa?’, ‘Waarom worden vrouwen verliefd op mannen in de gevangenis?’ en ‘Heeft het zin om aangifte te doen van fietsendiefstal?’ Heeft u ook een vraag, stuur die dan het liefst als audio-bericht naar Het Misdaadbureau via 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending!

Luister iedere vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 naar Het Misdaadbureau op NPO Radio 1. Of luister het WNL-programma terug als podcast, via je favoriete podcast-app. 


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Lees ook:

Veruit meeste meldingen van straatintimidatie in Utrecht en Rotterdam

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer