main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 26 mei 2023 — 00:19

Russische tank op Leidseplein waarschuwing voor staat democratie: ‘Mensen brachten Hitlergroet’

De Russische tank die sinds donderdag op het Leidseplein in Amsterdam te bezichtigen is, is bedoeld om aandacht te vragen voor de fragiliteit van de Europese democratie. Dat zegt directeur van debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht donderdagavond in Op1 bij Omroep WNL. “Het is een gebaar van bezorgdheid over de staat van de democratie”, zegt de initiator.

“De democratie overleeft niet vanzelf. Je moet het onderhouden, je moet erover praten”, zegt Albrecht. Volgens hem staat de democratie onder druk, “onder andere door de dreiging van dictatuur. Deze tank is ook een waarschuwing”.

Volgens Albrecht heeft het Westen te lang laconiek gereageerd op dictaturen om ons heen. “We dachten: het zal wel. Maar als je te lang een dictator in het Kremlin laat zitten, krijg je daar last van.”

Hitlergroet bij onthulling

Albrecht is verbaasd door “de woede” die het neerzetten van de tank tot gevolg heeft gehad. “We leven in een vrij land, het is mooi dat mensen kunnen demonstreren. Maar bij de inauguratie brachten mensen de Hitlergroet”, vertelt de directeur van De Balie.

“Mijn moeder zat met haar broer tijdens de Tweede Wereldoorlog in een gewapende verzetsgroep. Ik heb mij als kind altijd afgevraagd: wie zijn die mensen die voor de dictator in het oosten waren? Nu kom weer mensen die voor de dictator in het oosten zijn”, zegt Albrecht.

Tekst gaat verder onder tweet. 

‘Nadenken over de onverschilligheid’

De tank in het centrum van Amsterdam is door Rusland ingezet in de oorlog in Oekraïne bij Boetsja, een voorstad van Kiev waar aan het begin van de Russische invasie veel burgerslachtoffers vielen. Albrecht: “De tank was onderdeel van een regiment dat vlakbij Boetsja burgers heeft vermoord. Echt veel burgers. Er zijn tot nu toe 8500 oorlogsmisdaden gedocumenteerd. De onverschilligheid daarover en de onverschilligheid over dictators, daar moeten we echt over nadenken.”

“Het is belangrijk om je eigen democratie te blijven onderhouden. Dit monster is daar een schokkend teken van”, aldus Albrecht. Het 44 ton wegende gevechtsvoertuig staat tot 4 juni op het Leidseplein in Amsterdam.

Lees ook: 

Russische tank tentoongesteld in hartje Amsterdam: ‘Meer aandacht nodig voor realiteit van de oorlog’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, prominente gasten en actuele kwesties. Werk moet lonen, daarover komt zakenvrouw Annemarie van Gaal. Iemand die meer dagen gaat werken, houdt er vaak weinig aan over. Zij pleit ervoor om het totale toeslagencircus af te schaffen. Professor Ruud Koopmans is te gast over de nijpende asielcrisis. De hoogleraar schreef het boek De Asielloterij en komt met een andere aanpak van migratie. Amerika-deskundige Kenneth Manusama over de mogelijke vervolging van Hunter Biden. Wat zijn de gevolgen voor zijn vader president Joe Biden? En het laatste nieuws over de komende verkiezingen.

WNL Op Zondag, 10 uur, NPO1!

Zondag vanaf 10.00 uur op NPO 1
Honderden klimaatactivisten aangehouden op A12

De politie heeft zaterdag 552 klimaatactivisten aangehouden die de A12 in Den Haag deels blokkeerden. Dat zijn er meer dan bij de wegblokkades van de…

Lees meer

Van Lanschot weer Volt-lijsttrekker voor Europese verkiezingen

Reinier van Lanschot is de lijsttrekker voor de Nederlandse tak van Volt bij de Europese verkiezingen in juni volgend jaar. Dat maakte de Volt-lijsttrekker in…

Lees meer

Meld Misdaad Anoniem start nieuwe campagne over criminele activiteiten in sociale huur

Meld Misdaad Anoniem start vanaf half oktober een campagne om mensen alert te maken op criminele activiteiten in sociale huurwoningen. Het meldpunt hoopt dat mensen…

Lees meer

Oplichting en onderverhuur van kleine ruimtes: sociale huur blijkt illegaal verdienmodel

Het is een doorn in het oog van woningcorporaties. Sociale huurwoningen die tegen woekerprijzen worden aangeboden aan derden. “Wij zien vaak dat een woning of…

Lees meer

Criminelen zouden onschuldige klanten voedselbank ronselen

Sluwe criminelen zouden klanten van de voedselbank naar huis achtervolgen en vervolgens ronselen voor criminele activiteiten als wapenopslag. Ook mensen die bij het afrekenen in…

Lees meer

Kunnen oplichters aan de haal met niet-versnipperd papier uit de vuilnisbak?

Wat gebeurt er wanneer je belangrijke brieven en andere papieren in de vuilnisbak gooit, maar niet versnippert? Kunnen oplichters en hackers dan met bijvoorbeeld bankafschriften…

Lees meer

Vijlbrief: deze winter bekijken hoe het gaat zonder Gronings gas

Deze winter moet blijken hoe het Nederland vergaat zonder Gronings gas. Dat zei staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) nadat hij had bekendgemaakt dat de gaskraan vanaf…

Lees meer

President Zelenski: ‘Strijd gaat door in herfst en winter’

Kou en slecht weer gaan de Oekraïense troepen de komende maanden niet tegenhouden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het…

Lees meer

Brandwonden en gehoorschade: zeven agenten lichtgewond na Ajax – Marseille

Rondom de voetbalwedstrijd Ajax – Olympique Marseille zijn donderdagavond zeven politieagenten lichtgewond geraakt, meldt de politie vrijdag. Het gaat om verwondingen zoals brandwonden en gehoorschade….

Lees meer

KLM-piloten op Schiphol willen maandag een uur staken

Op Schiphol zijn piloten van KLM van plan om aanstaande maandag een uur het werk neer te leggen, in een poging een betere cao af…

Lees meer