main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Op1 - 26 mei 2023 — 00:19

Russische tank op Leidseplein waarschuwing voor staat democratie: ‘Mensen brachten Hitlergroet’

De Russische tank die sinds donderdag op het Leidseplein in Amsterdam te bezichtigen is, is bedoeld om aandacht te vragen voor de fragiliteit van de Europese democratie. Dat zegt directeur van debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht donderdagavond in Op1 bij Omroep WNL. “Het is een gebaar van bezorgdheid over de staat van de democratie”, zegt de initiator.

“De democratie overleeft niet vanzelf. Je moet het onderhouden, je moet erover praten”, zegt Albrecht. Volgens hem staat de democratie onder druk, “onder andere door de dreiging van dictatuur. Deze tank is ook een waarschuwing”.

Volgens Albrecht heeft het Westen te lang laconiek gereageerd op dictaturen om ons heen. “We dachten: het zal wel. Maar als je te lang een dictator in het Kremlin laat zitten, krijg je daar last van.”

Hitlergroet bij onthulling

Albrecht is verbaasd door “de woede” die het neerzetten van de tank tot gevolg heeft gehad. “We leven in een vrij land, het is mooi dat mensen kunnen demonstreren. Maar bij de inauguratie brachten mensen de Hitlergroet”, vertelt de directeur van De Balie.

“Mijn moeder zat met haar broer tijdens de Tweede Wereldoorlog in een gewapende verzetsgroep. Ik heb mij als kind altijd afgevraagd: wie zijn die mensen die voor de dictator in het oosten waren? Nu kom weer mensen die voor de dictator in het oosten zijn”, zegt Albrecht.

Tekst gaat verder onder tweet. 

‘Nadenken over de onverschilligheid’

De tank in het centrum van Amsterdam is door Rusland ingezet in de oorlog in Oekraïne bij Boetsja, een voorstad van Kiev waar aan het begin van de Russische invasie veel burgerslachtoffers vielen. Albrecht: “De tank was onderdeel van een regiment dat vlakbij Boetsja burgers heeft vermoord. Echt veel burgers. Er zijn tot nu toe 8500 oorlogsmisdaden gedocumenteerd. De onverschilligheid daarover en de onverschilligheid over dictators, daar moeten we echt over nadenken.”

“Het is belangrijk om je eigen democratie te blijven onderhouden. Dit monster is daar een schokkend teken van”, aldus Albrecht. Het 44 ton wegende gevechtsvoertuig staat tot 4 juni op het Leidseplein in Amsterdam.

Lees ook: 

Russische tank tentoongesteld in hartje Amsterdam: ‘Meer aandacht nodig voor realiteit van de oorlog’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer