main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 april 2023 — 10:56

Geen rijen, maar op vakantie zonder koffer: personeelstekort op Schiphol nog altijd niet opgelost

Het personeelstekort op luchthaven Schiphol is nog altijd niet opgelost. Waar er vorig jaar vooral een gebrek was aan securitymedewerkers, zijn er nu niet genoeg bagage-afhandelaars. Dat zegt luchtvaartjournalist van De Telegraaf Yteke de Jong. “Het personeelsprobleem is eigenlijk verschoven. Met de afhandelaars zijn ze geen meter opgeschoten.”

Reizigers begonnen hun meivakantie een jaar geleden in ellelange rijen op de luchthaven. Het probleem lag toen bij de veiligheidscontrole, zegt de Jong in Goedemorgen Nederland. Dat is nu – mede dankzij salarisverhogingen – verholpen. “Iedereen heeft daar nu wel vertrouwen in.” Maar over de zogenaamde afhandelaars zijn de zorgen groot.

Vijf van de zes afhandelingsbedrijven die op Schiphol werken en die zorgen voor onder meer het laden en lossen van bagage, kampen met ‘enorme personeelstekorten’, zegt de luchtvaartjournalist. Afgelopen week slaakten die bedrijven een noodkreet: als er geen toeslag van 2,50 euro op vliegtickets komt, lukt het ze niet om het personeel fatsoenlijk te betalen en de tekorten tegen te gaan.

“Dat uren buiten in de rij staan zal dit jaar wel meevallen”, zegt De Jong. “Als het bij de afhandelaars niet goed gaat, ga je bijvoorbeeld op vakantie zonder koffer. Of je reist met enorme vertraging, omdat er niet genoeg chauffeurs zijn om het vliegtuig naar de startbaan te brengen. Het beeld is nu dat de personeelstekorten op Schiphol in zijn geheel niet zijn opgelost.”

Stakingen in aantocht?

Anders dan de beveiligers worden de afhandelaars niet ingehuurd door Schiphol, maar door luchtvaartmaatschappijen zelf. Vakbond FNV is boos dat afhandelaars er in tegenstelling tot beveiligers geen geld bij hebben gekregen, en dreigt met wilde stakingen. De Jong sluit stakingen niet uit, maar gaat er vooralsnog niet van uit. “Luchtvaartmaatschappijen als Transavia, TUI en Easyjet zweren dat er niets aan de hand is. Ik denk dat als ze echt grote problemen hadden verwacht, die maatschappijen wel geschakeld hadden en iets hadden gedaan met die toeslag van 2,50 euro.”

“Vergeet niet: er zijn 30 procent minder opstappende passagiers deze meivakantie. Dat scheelt ook”, zegt De Jong.

‘Schiphol moet vertrouwen terugwinnen’

Dat heeft er onder meer mee te maken dat veel reizigers met in het achterhoofd de problemen van vorig jaar, uitwijken naar luchthavens over de grens. De Jong: “Düsseldorf is veruit het populairst. Ook in Brussel verwachten ze deze week veel gele kentekens in de parkeergarage. De Belgen hebben nu geen vakantie, dus ze willen de Nederlanders wel hebben. En als je in Zuid-Nederland woont, maakt het niet uit of je naar Amsterdam of Brussel rijdt.”

Het is aan Schiphol om de komende tijd het vertrouwen van de reiziger terug te winnen, zegt De Jong. “De reputatie van Schiphol heeft een enorme knauw gekregen. Het zal nog wel een tijdje duren voor het vertrouwen terug zal komen. Veel zal afhangen van de komende week.” Als er wel wilde stakingen uitbreken “wordt het complete chaos”.

Lees ook: 

Afhandelaars Schiphol pleiten voor tickettoeslag vanwege grote zorgen over personeelstekorten


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Is de angst voor ‘de enge man in de bosjes’ terecht? Worden er tegenwoordig meer moorden gepleegd door verwarde mensen? En is Nederland het nieuwe Mexico aan de Maas?

Misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem hebben samen een boek geschreven waarin ze mythes over moord doorprikken. Ze zijn te gast bij Maaike Timmerman in Het Misdaadbureau. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom heeft het boek al mogen lezen.

Vrijdag 19.00 uur

Live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas

De Kantine komt morgen voor het eerst live vanuit buurtrestaurant Saam aan de Maas in Rotterdam. En daar schuiven de volgende gasten aan bij Fidan Ekiz en Wieger Hemmer:
  • Politiek verslaggever Victor Pak praat ons bij over de finaleweek van de formatie;
  • De Belgische politicus Darya Safai is te gast over de strenge migratieregels die zij daar al hanteren;
  • De Rotterdamse  radio-dj Sherill Samsom is net terug uit Malmö, waar zij de halve finales van het Eurovisie Songfestival zag;
  • Natuurfotograaf Jasper Doest legt in zijn werk de relatie tussen mens en dier vast.
  • De column is van Marcel Verreck.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Mogelijk persoonsgegevens gelekt bij UWV: aangifte wordt overwogen

Uitkeringsinstantie UWV overweegt aangifte te doen tegen een gebruiker van de website werk.nl die op 4 mei de cv’s van 150.000 mensen heeft ingezien en…

Lees meer

Onderzoek naar incident met Joost Klein op songfestival

De Nederlandse songfestivalinzending Joost Klein repeteert voorlopig niet voor de finale. De European Broadcasting Union (EBU) doet onderzoek naar een “incident” rond de Fries, staat…

Lees meer

12,5 jaar cel voor doden echtgenote in Thailand in 2007

Het gerechtshof in Den Haag heeft vrijdag de 53-jarige Bert den D. uit Benthuizen in hoger beroep veroordeeld tot 12,5 jaar gevangenisstraf voor het doden…

Lees meer

13.700 jongeren ondanks leerplicht thuis, stijging van een derde

De groep jongeren die ondanks een leerplicht thuiszit, is in een jaar tijd met een derde gegroeid tot afgerond 13.700 in het schooljaar 2022-2023. Dat…

Lees meer

VVD eist actie van onderwijsminister Dijkgraaf: ‘Tijd dat hij regie pakt’

Naar aanleiding van de pro-Palestijnse demonstraties bij universiteiten in Nederland, doet Tweede Kamerlid van de VVD Claire Martens in het radioprogramma Sven op 1 een…

Lees meer

Terugplaatsen kleine Joodse monumentjes Dordrecht duurt maanden

Het terugplaatsen van drie verdwenen Stolpersteine in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren. Dat verwacht de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. De stenen moeten besteld worden…

Lees meer

Iedereen kan zich zonder poespas volspuiten met fillers en botox: ‘Het maakt niet uit of je bekwaam of bevoegd bent’

Volle lippen, grotere borsten en weg met die rimpels en kraaienpootjes. Steeds meer millennials spuiten zich vol met fillers en botox. Daar komt bij dat…

Lees meer