main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 april 2023 — 10:10

Meer dan helft van statushouders zit zonder baan: ‘Het systeem werkt vaak tegen ze’

Meer dan de helft (55 procent) van de statushouders die in 2014 naar Nederland kwam zit nog altijd zonder werk. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). “Dat is veel te weinig en daar moeten wij iets aan gaan doen”, zegt VVD-Tweede Kamerlid Bente Becker bij Goedemorgen Nederland .

In vergelijking met 2021, toen 57 procent van de statushouders geen baan had, is er in 2022 een toename te zien. Toch vindt Becker dat een klein verschil. “Als je kijkt naar de groep die in 2014 naar Nederland is gekomen, daar is nog maar 45 procent van aan het werk. Dat is veel te weinig.”

‘Zij staan aan de zijlijn van de samenleving’

De groep die wel aan het werk is heeft vaak een deeltijdbaan of werkt via tijdelijke contracten. Pak dat samen met de groep die niet werkt, dan betekent het dat het merendeel van de statushouders uitkering heeft. Dat heeft ook nadelige sociale gevolgen volgens Becker. “Zij staan aan de zijlijn van de samenleving, spreken de taal slecht en geven wat betreft integratie een slecht voorbeeld aan hun kinderen.”

De kinderen beginnen dan met een flinke taalachterstand aan school. Daarnaast concludeert Becker dat vrouwen vaak geen kans krijgen om mee te doen en dat hun hele leven zich bevindt achter de voordeur. Een vaste baan kan aan al deze gevolgen verandering brengen. “Dat is belangrijk om mee te doen in de samenleving.”

‘Systeem werkt vaak tegen ze’

Willen ze niet, kunnen ze niet of wordt het de statushouders bemoeilijkt om aan het werk te gaan? Dat is een belangrijke vraag, want vaak gaan de geluiden dat zij niets liever willen dan aan de slag te kunnen. Dat gelooft Becker ook. “Het systeem werkt vaak tegen ze”, zegt de politica.

Om dat tegen te gaan is een nieuwe wet in de stijgers gezet. Die komt erop neer dat statushouders op het moment dat zij die status krijgen, niet meteen een uitkering krijgen. In plaats daarvan moeten zij een baan krijgen in combinatie met het leren van de taal. “Dan ga je niet een paar ochtenden in de week naar taalles, maar oefen je de taal op de werkvloer.”

Startbaan

Het is niet zo dat het kabinet er met de pet naar gooit. Er bestaan al initiatieven waarbij asielzoekers tijdens hun verblijf in een azc in contact kunnen komen met een potentiële werkgever. Toch gaat het moeizaam om de statushouders uiteindelijk aan het werk te krijgen. Becker stelt voor om met een “startbaan” te komen.

Dat betekent dat elke gemeente waar de statushouder binnenkomt hen werkervaring wordt aangeboden. “Dat idee heeft de minister omarmt en gebeurt in drie gemeenten. Ik vind dat dit veel meer moet gebeuren, in alle gemeenten”, vertelt de VVD’er.  “En ik wil dat de minister in alle sectoren waar tekorten zijn echt actief afspraken gaat maken.”

Burgerservicenummer

Een ander probleem waar veel statushouders tegenaanlopen is dat zij geen burgerservicenummer krijgen. Die hebben zij nodig om aan het werk te kunnen. “Veel statushouders zitten op een BSN te wachten. Dat lukt niet. Dus mijn voorstel is om hen voorrang te geven op een burgerservicenummer.”

Lees ook: 

Grote achterstand Amsterdam met huisvesten statushouders: ‘Altijd hele grote woorden’GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe moet het verder met de formatie?

Een apolitieke verkenner, daar was Geert Wilders naar op zoek nadat Gom van Strien het veld moest ruimen vanwege een integriteitskwestie. Nu wordt het Ronald Plasterk, oud-PvdA’er en minister geweest op twee departementen. Volgens hem hoeft een formatie niet lang te duren. Hoe moet het nu verder met de formatie?

Presentator Martijn de Greve bespreekt het met aanstaand hoofdredacteur van EW Magazine – voorheen Elsevier – Hella Hueck, parlementair journalist van het AD en PVV-watcher Niels Klaassen en lobbyist, CDA-lid, jurist staatsrecht/internationaal recht, kortom duizendpoot Marcelo Mooren.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Het Misdaadbureau: ‘Ze zochten naar lichaamsdelen van mijn zus in het ijskoude water’

Welke geheimen blijven verborgen onder het wateroppervlakte? Het Landelijk Team Onderwaterzoekingen van de politie speurt het water af naar weggegooide moordwapens, telefoons waar mogelijk cruciale informatie op staat en naar mensen die gemist worden door hun geliefden.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met coördinator van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen Jaap Nijgh en hondengeleider Lisenka Nicolai die haar speurhond Guusje meeneemt naar de studio. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en gaat mee op pad met het team.

Luister nu naar de podcast!

Gearresteerde Ajax-fans riskeren forse straffen in Marseille: zes maanden cel en 30.000 euro boete

De Franse politie heeft elf supporters van Ajax aangehouden omdat ze ondanks een verbod toch naar Marseille zijn gekomen. Dat heeft een woordvoerder van de…

Lees meer

Halsema: ‘Gaan jullie hem doodmaken?’-uitspraak van comedian over Wilders door OM onderzocht

Het Openbaar Ministerie gaat na in hoeverre een grap van de Amerikaanse comedian Zack Fox over Geert Wilders strafbaar is. Dat zei de Amsterdamse burgemeester…

Lees meer

OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie…

Lees meer

COA hoopt dat nog meer werkobstakels verdwijnen voor asielzoekers

Dat er geen maximum van 24 weken meer verbonden zit aan de tijd dat asielzoekers in een jaar mogen werken, is volgens het Centraal Orgaan…

Lees meer

Prijsplafond verdwijnt, funest voor half miljoen huishoudens: ‘Stap nu over op vast contract’

Het prijsplafond voor gas en elektriciteit verdwijnt per 1 januari 2024. “Ruim een half miljoen Nederlanders hebben tarieven die boven het prijsplafond zitten. Deze mensen…

Lees meer

Hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen: ‘Ik zie veel voordelen voor terugkeer koning in verkenningsfase’

Er valt veel te zeggen voor het terugbrengen van de koning in de verkenningsfase van de formatie. Dat zegt hoogleraar parlementaire geschiedenis Carla van Baalen…

Lees meer

Geert Wilders noemt minderheidskabinet nu ook een optie

PVV-leider Geert Wilders wil de partijen VVD, NSC en BBB “op wat voor manier dan ook” om tafel krijgen om over een regeringscoalitie te spreken….

Lees meer