main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 januari 2023 — 11:41

Grote achterstand Amsterdam met huisvesten statushouders: ‘Altijd hele grote woorden’

Amsterdam loopt flink achter met de huisvesting van statushouders, meldt De Telegraaf. Inmiddels kent de hoofdstad een achterstand van 610 gehuisveste statushouders, een stijging van 334 ten opzichte van vorig jaar. De lokale VVD is verontwaardigd.

Iedere gemeente heeft van het kabinet de opdracht gekregen om een bepaald aantal statushouders te huisvesten. De meeste gemeenten voldoen inmiddels aan deze taakstelling. “Ik vind dat Amsterdam zijn verantwoordelijkheid moet nemen”, zegt VVD-raadslid Myron von Gerhardt tegen de krant.

“Amsterdam heeft altijd hele grote woorden over het opvangen van vluchtelingen, maar we zien dat elk dorp en elke stad de taakstelling voor elkaar krijgt of in ieder geval inloopt, en Amsterdam als enige ver achterloopt. Je moet als hoofdstad je aandeel leveren en het niet afschuiven op de kleine gemeentes.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam is de achterstand het gevolg van de wooncrisis. Ook is er in de hoofdstad irritatie over Den Haag, dat de taakstelling steeds aanpast, meldt de krant. Overigens vangt Amsterdam wel 5000 vluchtelingen op zonder verblijfstatus.

Juiste voorbeeld geven

PvdA-prominent en inwoner van Amsterdam vindt dat Amsterdam zowel statushouders als vluchtelingen zonder verblijfstatus moet opvangen, reageert ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ze vindt dat de hoofdstad het juiste voorbeeld moet geven aan de rest van het land.

“Het lijkt me een duidelijke boodschap dat dat moet gebeuren. Volgens mij heeft Utrecht gezegd dat ze de achterstand binnen een paar maanden willen inhalen. Dat is best moeilijk om uit te leggen aan bewoners van je stad, maar dan doe je wel wat nodig is.”

De asielcrisis is alleen op te lossen als iedereen verantwoordelijkheid neemt, beklemtoont de voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. “Dat geldt ook voor Amsterdam.”

Wooncrisis

Ook volgens journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen is de wooncrisis de grote boosdoener. “Ik las in de krant dat de bouw van het aantal nieuwbouwwoningen terugloopt. Dat zou heel zorgelijk zijn. Het kabinet heeft enorme ambities over het aantal woningen dat gebouwd moet worden. Dat moet je waarmaken, anders blijf je dit soort beelden en discussies houden.”

Lees ook: 

Gemeenten hebben veel meer statushouders gehuisvest in 2022

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Hoe vergaat het onze nieuwe premier in het buitenland?

Deze week in WNL In de Kantine aandacht voor onze premier in het buitenland en hoe Jörgen Raymann zich voor en samen met zijn dochter inzet voor de lhbti-community. Thomas van Groningen ontvangt in SAAM aan de Maas:

  • Niels Klaassen, politiek verslaggever bij het AD;
  • Jörgen Raymann en dochter Melody;
  • En de column is van Marcel Verreck.

Luister zaterdag tussen 18.00 en 19.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1.

Zaterdag 18.00 uur

Vanavond: Ali B. is veroordeeld tot twee jaar celstraf

Het doek is gevallen voor rapper Ali B. Hij moet 2 jaar de cel in voor onder meer verkrachting en poging tot verkrachting. Zijn advocaat liet al weten in hoger beroep te gaan.

Presentator Maaike Timmerman bespreekt de geruchtmakende zaak met advocaat Maartje Schaap die slachtoffers van zedenzaken bijstaat en met Rosa Jansen van Slachtofferhulp Nederland. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom was bij de rechtszaak aanwezig.

Vrijdag 19.00 uur
VVD-leden vinden partij ‘te ver afgedreven van eigen ideologische wortels’

Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze “grote zorgen” aangeven over de coalitie waar de partij in…

Lees meer

Banen in Nederland op de tocht bij Unilever: 7500 banen wereldwijd geschrapt

Unilever is van plan om voor eind volgend jaar ongeveer een derde van alle kantoorfuncties in Europa te schrappen, oftewel zo’n 3000 tot 3200 banen….

Lees meer

Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat…

Lees meer

Vroeg druk op de weg door vakantieverkeer

Het is vrijdag al vroeg druk op de weg, “zeker in vergelijking met andere vrijdagen van dit jaar”, aldus de ANWB. Rond 15.20 uur staat…

Lees meer

Overlast door zware regen in zuiden van Limburg

In Limburg zorgt zware regenval vrijdag voor overlast. Volgens Weeronline is in Maastricht tot dusver bijna 60 millimeter regen gevallen. Onder meer in Maastricht en…

Lees meer

Vanavond in Het Misdaadbureau: de rechtbank veroordeelt Ali B tot 2 jaar cel in zedenzaak

De rechtbank in Haarlem heeft Ali B vrijdag veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor een verkrachting van een vrouw tijdens een schrijverskamp in…

Lees meer

Bontenbal (CDA) pleit voor inperken aantal moties: ‘Vaak onzinnig’

CDA-leider Henri Bontenbal pleit voor het inperken van het aantal in te dienen moties in de Tweede Kamer. Hij zegt in Sven op 1 dat…

Lees meer

Jeugd-tbs geëist tegen jongens (14 en 16) om doden man Amsterdam

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag een jaar cel en jeugd-tbs geëist tegen twee jongens (14 en 16 jaar) voor het doden van een 42-jarige man…

Lees meer

Meer bedrijven failliet in juni, stijgende trend zet door

Het aantal faillissementen is in juni gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 37 meer bedrijven failliet verklaard dan in…

Lees meer