main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 januari 2023 — 11:41

Grote achterstand Amsterdam met huisvesten statushouders: ‘Altijd hele grote woorden’

Amsterdam loopt flink achter met de huisvesting van statushouders, meldt De Telegraaf. Inmiddels kent de hoofdstad een achterstand van 610 gehuisveste statushouders, een stijging van 334 ten opzichte van vorig jaar. De lokale VVD is verontwaardigd.

Iedere gemeente heeft van het kabinet de opdracht gekregen om een bepaald aantal statushouders te huisvesten. De meeste gemeenten voldoen inmiddels aan deze taakstelling. “Ik vind dat Amsterdam zijn verantwoordelijkheid moet nemen”, zegt VVD-raadslid Myron von Gerhardt tegen de krant.

“Amsterdam heeft altijd hele grote woorden over het opvangen van vluchtelingen, maar we zien dat elk dorp en elke stad de taakstelling voor elkaar krijgt of in ieder geval inloopt, en Amsterdam als enige ver achterloopt. Je moet als hoofdstad je aandeel leveren en het niet afschuiven op de kleine gemeentes.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente Amsterdam is de achterstand het gevolg van de wooncrisis. Ook is er in de hoofdstad irritatie over Den Haag, dat de taakstelling steeds aanpast, meldt de krant. Overigens vangt Amsterdam wel 5000 vluchtelingen op zonder verblijfstatus.

Juiste voorbeeld geven

PvdA-prominent en inwoner van Amsterdam vindt dat Amsterdam zowel statushouders als vluchtelingen zonder verblijfstatus moet opvangen, reageert ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ze vindt dat de hoofdstad het juiste voorbeeld moet geven aan de rest van het land.

“Het lijkt me een duidelijke boodschap dat dat moet gebeuren. Volgens mij heeft Utrecht gezegd dat ze de achterstand binnen een paar maanden willen inhalen. Dat is best moeilijk om uit te leggen aan bewoners van je stad, maar dan doe je wel wat nodig is.”

De asielcrisis is alleen op te lossen als iedereen verantwoordelijkheid neemt, beklemtoont de voormalig minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. “Dat geldt ook voor Amsterdam.”

Wooncrisis

Ook volgens journalist van Het Financieele Dagblad Jean Dohmen is de wooncrisis de grote boosdoener. “Ik las in de krant dat de bouw van het aantal nieuwbouwwoningen terugloopt. Dat zou heel zorgelijk zijn. Het kabinet heeft enorme ambities over het aantal woningen dat gebouwd moet worden. Dat moet je waarmaken, anders blijf je dit soort beelden en discussies houden.”

Lees ook: 

Gemeenten hebben veel meer statushouders gehuisvest in 2022

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister WNL Op Zondag terug als podcast

In deze uitzending van WNL Op Zondag bespreekt Rick Nieman met minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind zijn pleidooi voor een strenger gevangenisregime.

Daarnaast ontleden Han ten Broeke (HCSS) en Jeff Mac Mootry (oud-Commandant Korps Mariniers) de gevolgen van de uitspraak van Emmanuel Macron over het mogelijk sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne.

Oud-politicus Rob Oudkerk vertelt over de nieuwe dramaserie ‘De Joodse Raad’. Daarin wordt het verhaal verteld van zijn grootvader, voorzitter van De Joodse Raad, en van zijn moeder, een verzetsheldin die honderden Joodse baby’s redde.

Tenslotte vertelt de Vlaamse Europarlementariër Assita Kanko over haar biografie ‘Zoeken naar vrijheid, waarom ik niet zwijg’.

Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Terugkijken: Wat kost de gokindustrie onze samenleving?

Sinds de legalisering van online gokken in Nederland is het aantal online gokkers met 61 procent toegenomen. Maar daarmee ook het aantal gokverslaafden in ons land.

Wat zijn de kosten van deze gokverslaafden voor onze maatschappij? En wie moet opdraaien voor de rekening? De overheid en de burger of toch de gokindustrie zelf?

Kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next terug op NPO Start.

ProRail waarschuwt voor meer hinder op spoor van 2025 tot 2030

Treinreizigers krijgen de komende jaren nog veel meer last van hinder door werkzaamheden op het spoor. Vorig jaar kondigde beheerder ProRail al aan in 2024…

Lees meer

Inflatie zorgt voor hogere waarde Nederlandse landbouwexport, maar er is een keerzijde

De landbouwexport doet het goed. Nederland is nog altijd een grote speler op de wereldmarkt. Er ging in 2023 voor 123,8 miljard euro aan producten…

Lees meer

NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor…

Lees meer

COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)…

Lees meer

Dramaserie ‘De Joodse Raad’ toont familiedaden van oud-politicus Rob Oudkerk: ‘Mijn opa was niet het kwaad’

Er is geen enkel land in West-Europa van waaruit verhoudingsgewijs meer Joden gedeporteerd en vermoord werden als uit Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke…

Lees meer

Ten Broeke (HCSS) over ‘onverstandige’ uitspraak Macron: ‘Speelt Poetin in de kaart’

Directeur politieke zaken van denktank HCSS Han ten Broeke denkt niet dat de kans groot is dat Europese grondtroepen naar Oekraïne worden gestuurd. Dat zegt…

Lees meer

Minister voor Rechtsbescherming: ‘Moeten communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie de kop indrukken’

Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind pleit ervoor om de communicatiemogelijkheden voor criminelen in detentie, zoals de recent tot levenslang veroordeelde Ridouan Taghi, de kop in…

Lees meer

Nederlanders tanken steeds meer benzine, ondanks hoge brandstofprijzen

Nederlanders tanken steeds meer benzine ondanks de hoge brandstofprijzen en opkomst van elektrische auto’s. Dat meldt RTL Z. De zender gebruikte daarvoor gegevens van het…

Lees meer

Rotterdammer (23) overleden door ongeluk Capelle aan den IJssel

In de nacht van zaterdag op zondag is een 23-jarige inwoner van Rotterdam om het leven gekomen door een ongeval. Het slachtoffer reed rond 01.45…

Lees meer