main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP.
29 maart 2023 — 14:22

Onderzoek bevestigt wangedrag bij The Voice of Holland

Advocatenkantoor Van Doorne heeft na ruim veertien maanden het externe onderzoek naar de vermeende misstanden bij The Voice of Holland afgerond. Het bureau heeft onder meer geconstateerd dat er in de periode van 30 april 2015 tot en met 12 januari 2022 ongepast gedrag door verschillende personen in verschillende vormen heeft plaatsgevonden bij The Voice of Holland. Die zouden zijn gemeld, maar er lijken geen maatregelen te zijn genomen.

In het onderzoek komt onder meer een klacht van een kandidaat van The Voice naar voren, terwijl onduidelijk blijft hoe hier tegen is opgetreden. “De klacht had betrekking op zowel WhatsApp-berichten als verbale opmerkingen met een seksuele connotatie van een The Voice-maker richting een kandidaat. Diverse acties zijn ondernomen naar aanleiding van de klacht waaronder een excuus van de beschuldigde persoon en de toezegging dat de kandidaat niet alleen in een ruimte met de beschuldigde persoon zou zijn.”

“Er zijn geen aanwijzingen voor een directe schriftelijke vastlegging van de acties van het management. Gezien de tijd die verstreken is en het kennelijk ontbreken van een schriftelijke vastlegging blijft er onzekerheid over welke leidinggevenden precies geïnformeerd zijn, welke informatie daarbij is verstrekt en welke andere maatregelen precies werden genomen.”

Mondelinge waarschuwing

Ook stapten vier (oud)-medewerkers naar verschillende leidinggevenden met meldingen van ongepast gedrag. Het ging om “verbale opmerkingen, digitale berichten (bijvoorbeeld via WhatsApp) en fysiek contact” door “verschillende individuen”. Een van de medewerkers vertelde Van Doorne dat ze maandenlang berichten en opmerkingen van seksuele aard kreeg van iemand binnen het programma die zij zag als “machtig”.

De zaken van die vier zouden zijn doorgegeven aan meerdere leidinggevenden. Er zou een mondelinge waarschuwing zijn gegeven, maar er lijkt niks met de meldingen van de oud-medewerkers te zijn gedaan. “De informatie betreffende de vier (oud) medewerkers lijkt niet te zijn meegenomen in de mondelinge waarschuwing. Wij hebben hiervoor verschillende verklaringen gekregen, en wij hebben de relevante causale keten niet met zekerheid vast kunnen stellen”, aldus Van Doorne.

Ali B en Jeroen Rietbergen

Van Doorne werd vorig jaar januari door ITV gevraagd onafhankelijk onderzoek te doen na de aflevering van BOOS over vermeend wangedrag bij The Voice. Het Openbaar Ministerie (OM) deed na de uitzending van BOOS ook onderzoek naar de beschuldigingen. Eerder deze maand maakte het OM bekend dat oud-coach Ali B en voormalig bandleider Jeroen Rietbergen worden vervolgd voor zedenzaken rond het tv-programma. Het onderzoek tegen ex-coach Marco Borsato rond The Voice wordt geseponeerd vanwege gebrek aan bewijs. Wel loopt er tegen hem nog een ander zedenonderzoek dat niet is gerelateerd aan de talentenjacht.

Bij kandidaten van The Voice Kids of The Voice Senior zou volgens het rapport van Van Doorne in dezelfde periode “geen ongepast gedrag” hebben plaatsgevonden. Producent ITV laat in een reactie weten geschokt te zijn. Ook zegt de producent dat er geen “grensoverschrijdend gedrag op enig moment vóór januari 2022 aan het management van ITV in het Verenigd Koninkrijk is gemeld”.

Lees ook: 

‘Denk dat The Voice of Holland de komende jaren niet meer te zien zal zijn’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer