main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Premier Mark Rutte
17 maart 2023 — 17:57

Rutte: uitslag speelt ‘rol van betekenis’ bij stikstofbesluiten kabinet

De verkiezingsuitslag gaat “een rol van betekenis” spelen bij besluiten van het kabinet over het stikstofbeleid, zegt premier Mark Rutte. Zijn VVD en de drie coalitiegenoten verloren bij de verkiezingen, de BoerBurgerBeweging kwam uit het niets met zeker zestien zetels in de Eerste Kamer. Een “onmiskenbaar signaal van de kiezer” dat uiteindelijk ook “impact” zal hebben op bepaalde dossiers. “Dat is onvermijdelijk.”

Rutte sprak in zijn wekelijkse persconferentie op vrijdag van “een schreeuw naar Den Haag die we hebben te verstaan”. Zijn kabinet heeft in de ministerraad de verkiezingsuitslag besproken. CDA-voorman en vicepremier Wopke Hoekstra heeft al gezegd dat het kabinet niet zomaar door kan gaan “op stijl en inhoud” zonder iets te veranderen. Hij vindt dat het kabinet naar de “grote dossiers” moet kijken. Volgens Rutte zijn grote besluiten aanstaande op het gebied van stikstof, klimaat en migratie.

Die onderwerpen staan dan ook in de “proefstand”, en “draagvlak op al deze terreinen is van wezenlijk belang”. Daarbij moet het kabinet niet alleen op zoek naar genoeg zetels in de Eerste Kamer, maar ook luisteren naar het signaal van de kiezer, benadrukte Rutte. Overigens voegde hij daar wel aan toe dat de monsterzege van BBB niet het enige signaal van de kiezer is. “Het is niet zo dat links verdwenen is, of dat Volt niet in de (Eerste) Kamer is gekomen.”

Op vragen van de pers antwoordde Rutte dat “je als kabinet gaandeweg je beleid blijft vormgeven, in acht nemend dit soort signalen uit de samenleving”. Het is volgens hem wel nog te vroeg om te zeggen hoe de uitkomst van de verkiezingen precies “vorm krijgt in het beleid”. Zo wil de premier afwachten welke coalities en colleges van Gedeputeerde Staten in de provincies gevormd worden. Hij noemde het “logisch” dat de BBB daarin als grootste partij in iedere provincie een “leidende rol” zal spelen. Provincies zijn belangrijk voor de uitvoering van het stikstofbeleid en moeten hier op 1 juli uiterlijk plannen voor inleveren.

Rutte zei nog niet of hij bereid is om de harde doelstelling los te laten dat in 2030 de stikstofuitstoot gehalveerd moet worden. De premier zei dat Johan Remkes in zijn stikstofrapport al had opgeschreven dat er tussentijds geëvalueerd moet worden. Daarmee is de deadline volgens hem al “semipermeabel” geworden: niet helemaal waterdicht.

Lees ook:

Sophie Hermans (VVD) na uitslag Provinciale Statenverkiezingen: ‘Hier zit een signaal achter’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: WNL Op Zondag

In WNL Op Zondag volop aandacht voor de monsterzege van BBB tijdens de provinciale verkiezingen. Aankomend BBB-fractievoorzitter van de Eerste Kamer Ilona Lagas over de overwinning van BBB. Ook te gast:

  • Oud-PvdA partijvoorzitter Hans Spekman en CDA-gedeputeerde Madeleine van Toorenburg over de verkiezingsuitslag.
  • Hoofdredacteur Arendo Joustra van Elsevier Weekblad over de politieke gevolgen en de opkomst van protestpartijen door de jaren heen.
  • Presentator Antoinette Hertsenberg van Radar over het fenomeen Krimpflatie, oftewel meer betalen voor minder.

Kijk deze aflevering nu terug via NPO Start!

WNL Haagse Lobby Podcast

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We blikken vooruit op de formaties met verslaggevers uit de provincie, van Omroep Brabant, RTV Noord en RTV Oost.

Aan tafel zitten BBB-partijvoorzitter Erik Stegink – een van de masterminds achter de partij, Ellen Nauta – voorzitter van de P10, de belangenvereniging van de dertig grootste plattelandsgemeenten en zelf burgemeester (CDA) van de allergrootste plattelandsgemeente van het land: Hof van Twente. En Thomas van Groningen, politiek verslaggever van WNL/Op1.

Luister via je favoriete podcast-app.

BBB-voorzitter: ‘2030 moet van tafel en ook onteigening is geen optie’

Nu blijkt dat de BoerBurgerBeweging (BBB) als de grote winnaar uit de bus is gekomen bij de Provinciale Statenverkiezingen, is er de fase van verkennen…

Lees meer

Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week

De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend….

Lees meer

Man verdacht van moord dan wel doodslag op celgenoot

De gedetineerde die vorige week is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de dood van zijn celgenoot in de gevangenis in Krimpen aan den IJssel,…

Lees meer

Amazon schrapt nog eens 9000 banen, na eerdere grote ontslagronde

Amazon schrapt de komende tijd nog eens 9000 banen. Het is de tweede grote ontslagronde bij het webwinkel- en techconcern nadat begin dit jaar al…

Lees meer

PSV legt veldbetreder tegen Sevilla stadionverbod van 40 jaar op

De 20-jarige man die tijdens de wedstrijd tussen PSV en Sevilla FC in de Europa League het veld betrad en de keeper van de Spaanse…

Lees meer

Jetten en Timmermans: meer klimaatactie en ambitie nodig om 1,5 graad opwarming binnen bereik te houden

“Het belang van de 1,5 graad is te groot, er is meer klimaatactie en commitment nodig”. Dat zegt minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) via…

Lees meer

VN-chef: rijke landen moeten in 2040 al klimaatneutraal zijn

VN-secretaris-generaal António Guterres roept rijke landen op om sneller klimaatneutraal te zijn, het liefst al in 2040. Dat is nodig om de “klimaattijdbom” te ontmantelen,…

Lees meer

Voormalig landbouwminister Cees Veerman: ‘CDA moet regeerakkoord op stikstof openbreken’

Oud-landbouwminister Cees Veerman (CDA) pleit voor het openbreken van het regeerakkoord op het stikstofbeleid. “Ik vind dat je na verkiezingsuitslag als deze, een echte aardverschuiving,…

Lees meer

WNL Haagse Lobby over de monsterzege van BBB: hoe nu verder?

In de WNL Haagse Lobby van deze maandagavond hebben we het over de klinkende overwinning van BBB in alle provincies, en hoe nu verder. We…

Lees meer